Goedkoop is duurkoop

Kies de juiste geheugenkaart bij jouw wensen

Christel de Wolff 3891
Een digitale camera zonder geheugenkaart is zoiets als een fiets zonder wielen, je hebt er niets aan. Een geheugenkaart is cruciaal voor het opslaan van jouw gemaakte foto’s, maar waar let je op bij aankoop?

Geheugenkaartjes zijn er in verschillende opslagcapaciteit. Zo kun je al een geheugenkaart kopen met bijvoorbeeld 2 Gigabyte maar ook van 64 GB of zelfs nog groter. Om uit te rekenen hoeveel foto's op het geheugenkaartje opgeslagen kunnen worden, deel je het aantal megabytes van het geheugenkaartje (bijvoorbeeld 8 GB = 8000 MB) door het aantal megabytes van een gemaakte foto (bijvoorbeeld gemiddeld 20 MB). In zo'n situatie kun je ongeveer 400 foto's bewaren op een kaartje. Bij het fotograferen in Raw heb je een grotere opslagcapaciteit nodig dan wanneer je de foto's alleen als JPG bewaard. 

Veel of weinig opslagcapaciteit

Het hangt van verschillende zaken af of het beter is dat je een geheugenkaart met veel opslagcapaciteit koopt of dat het handiger is om meerdere, kleinere kaartjes aan te schaffen. Bedenk wel dat wanneer er iets gebeurt met een kaartje waardoor deze van het ene op het andere moment onleesbaar is, het beter is dat dit gebeurt met een 16 GB kaart dan met een 64 GB kaart. Die 64 GB zou maar zo goed als vol staan op het moment dat het misgaat. In dat geval ben je in één klap heel veel materiaal kwijt. De nachtmerrie van iedere fotograaf. Fotograferen met kleinere kaarten impliceert overigens wel dat je vaker moet wisselen. 

Verschillende formaten geheugenkaarten

Geheugenkaarten verschillen niet alleen in opslagcapaciteit. Ook op het vlak van formaat en vorm zijn er verschillen. Zo heb je CF-kaartjes en SD-kaartjes. CF staat voor Compact Flash. Deze kaarten hebben een formaat van 43X36 mm. voor het overzetten van foto's naar de computer vanaf een CF kaart heb je vaak een speciale kaartlezer nodig. SD kaart staat voor Secure Digital. Dit is het bekendste type geheugenkaart. Ze hebben ongeveer het formaat van een postzegel. De meeste digitale camera's  gebruiken de SD geheugenkaarten voor het opslaan van foto's. In veel laptops zit bovendien standaard een kaartlezer voor SD.

Lees ook: Inspirerend interview met documentaire fotograaf Jeroen Toirkens

Leessnelheid en schrijfsnelheid

Geheugenkaarten hebben een leessnelheid én een schrijfsnelheid. Met eerst genoemde snelheid wordt aangegeven hoe snel digitale informatie wordt overgebracht. De schrijfsnelheid is voor het opslaan van de foto's op de geheugenkaart, de leessnelheid is voor het bekijken van de foto's op de camera zelf of het overzetten van de foto's op de computer. De snelheid wordt weergegeven met een bepaald aantal MB's per seconde en staat niet zelden op het kaartje vermeld. De schrijfsnelheid van de camera is belangrijk als je fotografeert met grote bestanden en/of veel foto's achter elkaar maakt zoals bijvoorbeeld bij vogels in de vlucht of sportfotografie. Wanneer de snelheid te laag is en de buffer van de camera vol, kun je even geen foto's maken. Dan kan het dus gebeuren dat je net dé foto mist. Over nachtmerries gesproken. 

De leessnelheid is de snelheid waarmee de gegevens van de geheugenkaart gelezen kunnen worden. Dit is overigens maar een van de factoren die bepalen hoe je jouw foto's op de computer kunt zetten. De maximale snelheid van de USB poort en van de geheugenkaartlezer is hierbij ook van invloed. Die leessnelheid is een stuk minder van belang dan de schrijfsnelheid. Of vind jij het heel erg wanneer het een minuut of 2 langer duurt voordat je foto's zijn ingeladen op de computer?

Snelle geheugenkaart

Welke snelheid jij exact nodig hebt op je geheugenkaart, is lastig aan te geven. Dat is erg afhankelijk van de bestandsgrootte en het type fotografie. Hoe meer megapixels jouw camera heeft, hoe groter jouw fotobestand zal zijn. En fotografeer je in raw dan zijn de bestanden nog groter. Ons advies; beschik jij over veel megapixels en schiet je altijd in RAW, neem dan een zo snel mogelijke kaart.

Goedkoop is duurkoop

Dan nog een laatste advies. Niet zelden zien we mensen op de op de verkeerde zaken bezuinigen. Waarom zou je voor een B-merk geheugenkaart gaan om een paar euro’s te besparen als je met een iets duurder merk een grotere zekerheid kunt krijgen? We willen niet zeggen dat je met een A-merk geheugenkaart geen enkel risico loopt op verlies van materiaal, maar de kans daarop is wel echt veel kleiner. Kortom, een goedkope ‘merkloze’ geheugenkaart kan aantrekkelijk lijken, maar er zijn gevallen bekend waarbij foto’s ‘zomaar’ verdwenen zijn. Neem geen risico, koop gewoon een goed merk kaart. En nee, je hoeft echt niet de top of the line mega snelle gold-coated geheugenkaart te kopen. Maar ergens in het midden is ook goed.

Nog meer leren over opslag?

Het wegschrijven van je foto's stopt natuurlijk niet bij het opslaan op een geheugenkaart. Wat doe je met jouw dierbare afbeeldingen nadat je ze op je computer hebt gezet? Kwijtraken wil je niet, dus sla je ze graag zorgvuldig op en maakt het liefst ook een dubbele backup. Maar in het digitale tijdperk maken we soms enorm veel foto's en zelf als je zeer selectief op de sluiterknop drukt, zijn de bestanden van moderne camera's vaak zo groot dat je opslagruimte binnen de kortste keren vol raakt. Externe harde schijven bieden een uitkomst, maar al snel heb je een kast vol schijven in huis. Wat nu? In dit artikel gaan we dieper in op de voor- en nadelen van Cloudopslag, DAS of NAS. 

Lees ook: Waarom fotografen een NAS-systeem gebruiken

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel