Review: Techart Pro Adapter Een klein wonder

Review: Techart Pro Adapter Een klein wonder

Jasper van Bladel 2320 0
Waarin iets kleins heel groot kan zijn. Iedereen kent dit spreekwoord en in het geval van de Techart Pro gaat het zeker op. Deze adapter zorgt er namelijk voor dat je M-objectieven van Leica kunt gebruiken op een Sony A7II of A7RII. Maar het echte party-piece komt nog: ze hebben dan ook nog eens autofocus!

M-mount-objectieven van Leica hebben normaal gezien geen autofocus. Dat is geen enkel probleem, want op een Leica meetzoekercamera werkt dat natuurlijk prima. Met de Techart Pro kun je deze (oude) objectieven ook gebruiken op de Sony A7II, A7RII, A6300 en de A6500, met de toevoeging dat ze dan ook nog eens autofocus hebben. Zo gaat een totaal nieuwe wereld voor je open als fotograaf, want autofocus gebruiken met een Leica M-objectief was tot nu toe niet mogelijk. Standaard is de adapter geschikt voor het gebruik van objectieven met de Leica M bayonet, deze kunnen van Leica , ZEISS of bijvoorbeeld Voigtlander zijn. Ook het gebruik met andere objectieven is mogelijk, door de toepassing van een extra adapter. Hierdoor kunnen ook bijvoorbeeld Leica R, ZEISS Contax , Minolta MD en Canon FD objectieven gebruikt worden met autofocus.

Motortje

Zoals dat gaat met adapters schroef je de adapter eenvoudig op je camera, waarna je vervolgens het Leica-objectief weer op kunt monteren. De autofocus werkt via een motortje onderin de adapter, vandaar dat aan de onderzijde daarvan een uitbreiding zichtbaar is. Dit motortje zorgt er in combinatie met de autofocussensor van de camera voor dat het objectief naar voren of naar achteren wordt bewogen om zo de goede scherpstelling te bereiken. De motor is ook mooi sterk, objectieven tot 700 gram kunnen worden aangedreven door de Techart Pro.

AF-C

Het is best even een bijzonder moment als je voor het eerst automatisch scherpstelt met een Leica-objectief en de adapter. Normaalgesproken kan dat niet, dus het voelt toch een beetje onnatuurlijk. In de praktijk blijkt de Techart Pro feilloos te werken, het is plug and play. De autofocus werkt overigens met zowel AF-S als AF-C. Een belangrijk detail, want daarmee kun je de Leica-objectieven op een andere manier inzetten als dat je normaal gesproken zou doen. Door de autofocus en de continu-autofocus is het ook mogelijk om bewegende onderwerpen te fotograferen én te volgen.

Macro

Niet alleen voegt de Techart Pro autofocus toe aan je objectief, de adapter maakt het ook mogelijk om je onderwerp van dichterbij te fotograferen. De minimale scherpstelafstand van je objectief wordt aangepast, waardoor je ook close-ups kunt maken met de Leica M-objectief.

Conclusie

De Techart Pro is een schitterend stukje techniek, dat het mogelijk maakt om autofocus te gebruiken met Leica M-objectieven. Het voelt als een klein wonder als je de adapter voor het eerst gebruikt en dat is het eigenlijk ook. Een in wezen eenvoudige adapter geeft je bijzondere objectieven totaal nieuwe mogelijkheden bij gebruik op de camera’s van Sony.

Adviesprijs: € 479.99,-

Info: transcontinenta.nl/techartpro

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper