DIGIFOTO Awards

Review Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD: uiterst compact alles-in-één zoomobjectief

Christel de Wolff 3852
De Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD is de nieuwste aanvulling in het indrukwekkende assortiment van objectieven voor full frame Sony E-mount. Het is een veelzijdig zoomobjectief dat dankzij de compacte omvang en geringe gewicht, maar tevens stevige bouw, ideaal is voor op reis. Daarnaast kun je tot op de moeilijkst bereikbare plekjes zorgeloos fotograferen, dankzij de weersbestendige constructie. Wij namen het objectief mee naar Hoek van Holland.
Het eerste wat opvalt bij deze Tamron is het compacte formaat waarin de allround brandpuntsafstand van 28mm tot 200mm verstopt is. Het objectief telt in de lengte slechts 117mm en in de breedte 74mm. Wanneer je jezelf hebt aangeleerd dagelijks met een flesje water rond te lopen, is het gewicht van slechts 575 gram gewoon lachwekkend. Door een halve liter water fotograferen is echter niet aan te bevelen, maar fotograferen met dit 28-200mm-objectief van Tamron des te meer.

Het is niet de eerste uiterst compacte en lichte zoom van Tamron. Het merk maakt er zelfs een sport van om alle objectieven zoveel mogelijk gelijk te houden in gewicht, afmetingen en filtermaat. Dit scheelt natuurlijk veel ruimte en gewicht in je fototas, maar heeft nog een veel groter voordeel. Je hoeft bij het gebruiken van deze serie van Tamron voor Sony E-mount slechts één filterset aan te schaffen met een filtermaat van 67mm. Ook dit gegeven bespaart je natuurlijk weer veel ruimte en gewicht in je fototas.

Afmetingen en gewicht is natuurlijk niet het enige waar Tamron zich druk mee bezig houdt. Ook de optische kwaliteit van objectieven staan bij het merk hoog in het vaandel. De optische prestaties van deze 28-200mm zijn speciaal afgestemd op de steeds hoger wordende resoluties van de moderne full frame spiegelloze camera’s. Dit maakt het objectief een perfecte partner van bijvoorbeeld de Sony A7RIV met een schokkende resolutie van maar liefst 60 megapixels, maar ook in combinatie met de A7II zoals ik hem probeerde is het fotograferen een echt feest.  

‘Omdat de Tamron een vochtbestendige constructie heeft en beschikt over een frontelement met fluor coating, hoefde ik me niet druk te maken over het stuivende zand en opspattende water’

Korte scherpstelafstand

Ook opvallend is de erg korte scherpstelafstand van slechts 19 centimeter op 28mm en 80 centimeter in de telestand. Met deze prestaties wordt het veelzijdige objectief nog veelzijdiger, want hoewel het hier natuurlijk geen macro-objectief betreft, kun je er flink mee uit de voeten bij het fotograferen van vlinders en bloemen tegen een mooie rustige achtergrond. Zeker wanneer je kiest voor het maximaal haalbare diafragma in groothoekstand, kun je erg dicht op je onderwerp kruipen.Foto door Vincent Cramer

Hands-on Hoek van Holland

Gewapend met een statief en een polarisatiefilter vertrok ik naar het strand van Hoek van Holland om te kijken hoe de Tamron 28-200mm zou presteren in de praktijk. Het was een mooie zonnige dag, maar tegen de zonsondergang ontstonden er een paar dikke wolken aan de horizon. Toch was het me gelukkig gegund om te kunnen genieten van de warme kleuren van het gouden uur, de warmte van het zand en de aanblik van het komen en gaan van grote zeeschepen.

Het objectief voelde zich als een vis in het water in deze kleurrijke setting en liet vanaf het eerste moment zien wat het in zijn mars heeft. Het objectief stelde snel scherp en de foto’s rolden kraakhelder, contrastrijk en scherp uit de camera. Omdat de Tamron een vochtbestendige constructie heeft en beschikt over een frontelement met fluor coating, hoefde ik me niet druk te maken over het stuivende zand en opspattende water en kon ik volledig concentreren op het fotograferen.

Dat fotograferen ging uitstekend. De Tamron is fijn in gebruik en zoomt gemakkelijk in en uit. Binnen en snelle handbeweging zoom je vanuit het telebereik terug naar de groothoekstand en andersom. Dit is vooral handig bij het volgen van snelle objecten, maar ook bij relatief rustige onderwerpen zoals zeeschepen, is het natuurlijk prettig om geen vermoeide polsen te krijgen van het draaien.

Mooie scherptediepte ondanks diafragma

Het 28-200mm-objectief werd bij de introductie door Tamron aangeprezen als het eerste all-in-one-zoomobjectief ter wereld met een maximum diafragma van f/2.8 in de groothoekstand. Hierbij wordt echter niet benadrukt dat het maximale diafragma erg snel oploopt bij het inzoomen tot een maximaal van f/5.6 vanaf 150mm. Deze beperkingen in lichtsterkte van het objectief zijn natuurlijk te wijten aan het compacte en lichte ontwerp waarbij het diafragma van f/2.8 gewoonweg niet over het hele bereik kan worden volgehouden. Ingezoomd schiet de Tamron in donkere omstandigheden, wellicht te kort op basis van dit gegeven. Kijk je echter naar de praktijk, zal je zien dat de steeds verbeterde ISO-prestaties van moderne full frame Sony Alpha-camera’s ruimschoots kunnen compenseren voor het verlies van lichtinval. Ook is een mooie bokeh-effect nog steeds te bereiken op een diafragma van f/4 of zelfs f/5.6, omdat de grote brandpuntsafstanden meehelpen in het verkrijgen van een mooie voor- of achtergrondonscherpte.

Conclusie Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD

De Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 geeft over het hele bereik scherpe en contrastrijke beelden waar je trots op mag zijn. Hoewel het maximale diafragma snel oploopt bij het verleggen van de brandpuntsafstand, is het een veelzijdig objectief waarmee je in de meeste situaties heel goed vooruit komt. Het is een zeer waardevolle aanvulling voor Sony-fotografen die op zoek zijn naar een kwalitatief allround objectief en waarde hechten aan een compacte en lichte foto-uitrusting.

Beoordeling Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD

Beeldkwaliteit 8
Bediening 8
Behuizing 8
Prijs/kwaliteit 8

+ Licht en compact
+ Scherp en contrastijk
- Beperkt bereik bij f/2.8

Specificaties Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD

  • Adviesprijs € 899,-
  • Bereik 28-200mm
  • Maximaal diafragma f/2.8-5.6
  • Vatting Sony E-mount
  • Opbouw 18 elementen in 14 groepen
  • Afmetingen 74mm x 117mm
  • Aantal diafragmabladen 7
  • Minimale scherpstelafstand 19cm bij 28mm, 80cm bij 200mm
  • Filtermaat 67
  • Gewicht 575 gram

Info tamron.eu

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel