Pixum Fotoboek

Review: Snel en eenvoudig een fraai fotoboek bij Pixum

Redactie DIGIFO... 2159 0
Als je fotografen vraagt naar hun diepste wens, dan zal een fotoboek met eigen foto’s voor velen op de eerste plek staan. Waarom ook niet? Een dierbare foto afgebeeld in een boek blijft voor de eeuwigheid bewaard en is een eindresultaat waar je met trots naar kan kijken én vooral naar kunt laten kijken door vrienden, kennissen of klanten. Bij Pixum kun je terecht voor een mooi én gepersonaliseerd fotoboek. We namen de proef op de som.

Een fotoboek is de trots van iedere fotograaf. Of je er nu vakantiefoto’s, een serie portretten of een waar documentair meesterwerk van maakt, een fotoboek is altijd een document om trots op te zijn. Vroeger was het maken van een eigen fotoboek onbereikbaar voor veel fotografen, maar tegenwoordig kun je eenvoudig en snel een prachtig fotoboek met daarin je eigen foto’s laten maken. Pixum biedt volop mogelijkheden om zo’n boek helemaal eigen te maken met maar liefst negen verschillende formaten, zes papiersoorten en allerlei kaften en bindingsmogelijkheden. Je kunt kiezen uit verschillende maten, van klein tot erg groot. Qua orientatie kun je kiezen tussen vierkant, staand of liggend.

Uitstraling

Dat lijkt overweldigend, maar die grote keuze is nodig omdat iedere fotograaf en iedere serie foto’s een ander formaat, papiersoort en cover-afwerking verlangt. Een serieuze documentaire-serie valt goed samen met een linnen cover met schroefbinding, terwijl de fotografische registratie van een kinderfeestje of een vrolijke vakantie beter past bij een lijmgebonden softcover met foto of een compact fotoboek met hardcover in felle kleuren. Een andere optie kan de kunstlederen cover met schroefbinding zijn, voor als je op zoek bent naar een chique uitstraling. Als luchtige en hippe tegenhanger zou je ook kunnen kijken naar een schrift met geniete kaft. Heel veel verschillende mogelijkheden dus. Een tip die we mee zouden willen geven: wil je foto’s over meerdere pagina’s uitspreiden, kies dan voor de platliggende binding in combinatie met een hardcover kaft. Dan is 100 procent van je foto te zien en komen je foto’s het beste uit.

Ook als het over papiersoorten gaat heb je volop keuze bij Pixum. Zoek je een glossy uitstraling, kies dan voor hoogglans papier of voor de luxe gelamineerde premium hoogglansvariant. Zijdeglans, ook in een normale en een premium-variant beschikbaar, geeft weer een ander effect: die afwerking maakt je fotoboek subtiel en stijlvol. Totaal anders is de papierkeuze extramat, waarbij je fotoboek wordt voorzien van een speciale matte lak. De papierkeuze is een kwestie van smaak, maar we zijn er zeker van dat je bij Pixum een geschikte papiersoort kunt vinden.

Test

Uiteraard hebben we zelf ook een Pixum fotoboek besteld, want je kunt een dergelijk boek pas goed beoordelen als je het fysiek in handen hebt. Wij kozen voor een vierkant fotoboek met hardcover, premium zijdeglans papier en lijmbinding in het formaat XL. Een groot boek dus, met één van de foto’s afgebeeld op de cover. Die foto kun je overigens zo groot maken als je zelf wilt.

De foto’s van een recente trip naar Noord-Italië komen prachtig uit op de grote pagina’s van het fotoboek. De contrasten zijn mooi afgebeeld en we zien nergens dichtgelopen schaduwen of uitgebeden hooglichten. Soms klein en soms groter afgebeeld vormen ze samen met de vierkante vorm van het fotoboek voor een prettig te bekijken fotoboek. Die tip willen we ook graag meegeven: zorg voor variatie in plaatsing en oriëntatie van je foto’s in het fotoboek, dat houdt de pagina’s visueel interessant.

De hardcover geeft het fotoboek veel stevigheid, iets dat erg welkom is door het grote formaat. De verdere afwerking is prima voor elkaar, ook als je in detail naar de binding en de pagina’s gaat kijken.

Proces

Een Pixum-fotoboek maken met je eigen foto’s is heel eenvoudig. Dat kun je doen in de software, app of zelfs op de website van Pixum. Wij maakten ons boek via de Pixum Fotowereld software die we naar onze pc gedownload hebben. Een programma met veel mogelijkheden, maar de duidelijke interface zorgt ervoor dat alles begrijpelijk en duidelijk is. Ook bestellen gaat via de software, waardoor je niet op en neer hoeft tussen software en website.

Conclusie

We weten zeker dat er voor iedere fotograaf een geschikt formaat, een geschikte papiersoort en een passende afwerking te vinden is in het aanbod van Pixum. Zo maak je snel en gemakkelijk een fraai en gepersonaliseerd fotoboek dat kwalitatief prima is uitgevoerd. Je bent dan zeker van een document waar je trots op kunt zijn.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie