Prachtige Premium-groothoek uit het Verre Oosten

Review: Samyang XP 14mm f/2.4

Redactie 2350 0
Samyang is de laatste tijd flink aan de weg aan het timmeren met kwalitatief goede en zeer betaalbare objectieven. En hoewel de kwaliteit van de Samyang-objectieven al dik in orde was, liet Samyang in november van vorig jaar weten ook nog met een nieuwe Premium-lijn te komen. Eén van de eerste premiumobjectieven is dit veelbelovende lichtsterke groothoekobjectief. Wij hebben hem voor je getest.

De Samyang XP 14mm f/2.4 is één van de twee premium-objectieven die het Zuid-Koreaanse bedrijf nu in zijn assortiment heeft en dat is te merken. Het objectief oogt zeer luxe, met stevige metalen behuizing in een mooie matzwarte finish. Alleen de zonnekap is niet van metaal, maar van een stevige kunststof die in eerste instantie bedrieglijk veel op geborsteld aluminium lijkt. De scherpstelafstanden zijn elegant in de behuizing gegrafeerd waardoor het objectief wel wat van een ZEISS-objectief weg heeft en de scherpstelring is van een subtiel en comfortabel rubber dat er niet alleen goed uitziet, maar ook veel grip geeft in wat vochtige omstandigheden. Deze scherpstelring draait overigens lekker stroef, zodat je zeker weet dat het focuspunt niet bij het minste of geringste verplaatst, en draait lang door zodat je het focuspunt ook heel precies kan instellen. Scherpstellen kan overigens al vanaf 28 centimeter, dus als je een landschap wil vastleggen met een pakkend voorwerp, mooi scherp op de voorgrond, ben je met deze Samyang aan het juiste adres.Samyang

Bijzonder

Een objectief met een brandpuntsafstand van 14mm dat niet is ontwikkeld voor camera's met kleinere sensoren (zoals aps-c of MFT) is op zich al vrij bijzonder, zeker als dit geen fisheye-objectief betreft. Tel daar een maximaal diafragma van f/2.4 en een adviesprijs van minder dan 900 euro bij op en  de harten van veel fotografen zullen flink sneller gaan kloppen, zeker die van landschaps- en astrofotografen. Het objectief heeft geen autofocus, maar dat is juist voor deze groep fotografen geen enkel probleem want snelheid is bij deze takken van sport niet essentieel. Sterker nog, wil je een sterrenhemel fotograferen kan het vaak zelfs verstandig zijn om geen autofocus te gebruiken, omdat de camera geen scherpstelpunt kan vinden en daarom mogelijk weigert een foto te maken.

Overigens heeft de Samyang XP 14mm f/2.4 ook geen beeldstabilisatie, maar ook dit zal voor de meeste gebruikers geen struikelblok zijn want beeldstabilisatie kan in combinatie met een statief juist voor onscherpere foto's zorgen doordat de beeldstabilisatie wil compenseren voor trillingen die er niet zijn.

Beeldkwaliteit

Het objectief is opgebouwd uit 18 lenselementen in 14 groepen, waaronder vier speciale lensgroepen, en is ontwikkeld om uitmuntende beelden te leveren met camera's met sensoren tot 50MP en camera's die kunnen filmen in 8K. De kwaliteit van de foto's die je met dit objectief kan maken is dan ook waanzinnig. De kleinste details worden al bij volledige opening haarscherp vastgelegd, ook in de hoeken, en het lijkt met dit objectief onmogelijk om chromatische aberratie te krijgen. Als je heel erg je best doet kan je een lichte lensflare krijgen, al deze is nooit storend, en vervorming is minimaal en met één klik te corrigeren in de nabewerking. Maar niet alleen met de scherpte is het dik in orde, de Samyang 14mm f/2.4 levert ook een mooie boterzachte achtergrondonscherpte met een vloeiend verloop tussen scherpte en onscherpte. Vignettering is, zeker bij volledige opening, wel zichtbaar aanwezig, maar verdwijnt snel bij een kleiner diafragma en is ook in de nabewerking makkelijk weg te werken.

Al met al levert de Samyang XP 14mm f/2.4 een beeldkwaliteit om u tegen te zeggen.Samyang XP 14mm f/2.4

Conclusie

Met de Premium-lijn slaat Samyang een nieuw straatje in en dat doet het Zuid-Koreaanse bedrijf niet onverdienstelijk. De Samyang XP 14mm f/2.4 is een fenomenaal objectief voor iedereen die niet afhankelijk is van autofocus. Het objectief heeft een zeer luxueuze uitstraling, voelt zeer degelijk aan en levert waanzinnige beeldkwaliteit met minimale beeldfouten. Koppel dat aan de relatief lage adviesprijs en we kunnen niet anders dan enthousiast worden. Het enige puntje van kritiek is dat dit objectief niet weersbestendig is, maar met zo'n waslijst aan pluspunten kunnen we daar makkelijk overheen stappen. Kortom, landschapsfotografen en astrofotografen die die graag een lichtsterk groothoekobjectief aan hun arsenaal willen toevoegen kunnen met dit Zuid-Koreaanse Premiumobjectief hun hart ophalen.

Samyang XP 14mm f/2.4

Specificaties

Adviesprijs: € 899,-

Diafragma: 2.4-22
Filtermaat: Geen filter
Min. Focusafstand: 28 cm
Afmetingen: 109.4 mm (lengte)
Gewicht: 791 g
Opbouw: 18 elementen in 14 groepen
Beschikbaar met: Canon EF-, Nikon F- & Sony E-mount

Platina AwardBeoordeling

Beeldkwaliteit: 9
Bediening: 8
Behuizing: 9
Prijs / kwaliteit: 9

Kijk voor meer informatie op de website van Samyang en importeur Transcontinenta.

Samyang XP 14mm f/2.4 Platina award: 4.5 uit 5

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie