Review: Samyang 20mm f/1.8 ED AS UMC

Review: Samyang 20mm f/1.8 ED AS UMC

Redactie DIGIFO... 4221 0
De Samyang 20mm f/1.8 belooft een erg veelzijdig objectief te zijn. Ga maar na: lichtsterk, een fijne universele brandpuntsafstand en de Samyang is voor een grote range aan cameramerken beschikbaar. We hebben deze lichtsterke groothoek met handmatige scherpstelling voor je getest.

Het objectief is qua bouw vergelijkbaar met andere Samyangs uit deze serie: zeer mooi draaiende scherpstelring, een duidelijk op halve stops inklikkende diafragmaring (bij de cine-versie zonder kliks) en een behuizing die mooi is, bijna net zo mooi als de wel zeer fraaie Samyang-objectieven uit de duurdere Premium-serie. Gelukkig wordt een goede zonnekap meegeleverd. De cine-versie - met tandwielen voor follow focus en het instellen van het diafragma - heeft een T-waarde van 1.9 – wat meteen aangeeft dat de transmissie van het objectief erg goed is.

20 mm is een standaard supergroothoek voor full frame. Het is een erg universele brandpuntsafstand die ook voor een grote range aan cameramerken beschikbaar is. Daarbij is het wel van belang rekening te houden met het feit dat een 20mm op fullframe verschilt van een 20mm op een camera met een aps-c-sensor.

Opbouw

Het objectief telt 13 elementen in 12 groepen en van die 13 zijn er 2 asferisch en 2 gemaakt van glas met lage kleurbreking. Het gebruik van asferische elementen zorgt ervoor dat sferische aberratie goed gecorrigeerd is. Het bokeh is vrij neutraal, zonder storende ringen om lichtvlekken. Coma (het in de hoeken ‘uitsmeren‘ van lichten) is bij volle opening zoals bij bijna alle Samyang-objectieven erg gering, zodat het objectief ook voor nachtfotografie zeer geschikt is. 

Zoals de grafiek laat zien biedt het objectief bij volle opening al een zeer hoge scherpte in het centrum. Naar de rand toe wordt die dan minder, maar dat is zelfs bij objectieven van meer dan het dubbele van de prijs het geval. De scherpte neemt echter ook daar snel toe en vanaf circa f/6.3 is de schepte echter ook in de hoeken en aan de rand heel goed; een prima prestatie.

Het microcontrast van het objectief is in het centrum al bij volle opening opmerkelijk goed. Aan de randen en de hoeken is het bij volle opening zoals te verwachten valt een stuk minder goed, maar al na één stop diafragmeren is dat een stuk beter en bij f/8 is het heel erg goed. Zeer goed (en belangrijk voor zo’n lichtsterke groothoek) is ook de bescherming tegen reflecties en overstraling.

Chip

Prettig is dat het objectief een ingebouwde chip heeft die de gegevens over brandpuntsafstand en diafragma naar de camera overdraagt. Dat heeft twee bijkomende voordelen. Het eerste is dat daardoor vertekening en de vignetering van het objecten binnen Lightroom en Photoshop heel gemakkelijk te corrigeren is. De vertekening is echter ook handmatig bij dit objectief gemakkelijk te corrigeren, want er is geen moustache-vertekening.

Een tweede voordeel van de chip is dat hij het mogelijk maakt de AF-fijninstelling bij handmatige scherpstelling te gebruiken. Op deze wijze kun je heel precies met behulp van de AF-sensoren scherpstellen. Heb je eenmaal de AF-fijninstelling ingesteld, dan hoef je bij het scherpstellen alleen te draaien van het punt waarop de scherpstelindicatie aangaat en het punt waarop die weer uitgaat en het midden van deze twee punten te kiezen. Het is misschien even wennen, maar daarna werkt het heel goed. Bij spiegelloze camera’s kan er gebruik gemaakt worden van focus peaking en dat werkt weer net iets sneller.

Conclusie

De Samyang blijkt een probleemloos en veelzijdig objectief, dat onder vrijwel alle omstandigheden scherpe en contrastrijke foto’s maakt. Het ontbreken van AF is in veel situaties geen probleem, dankzij de ingebouwde chip. De combinatie van prijs, beeldkwaliteit en de brede inzetbaarheid maakt dit objectief tot een aantrekkelijk alternatief.

Specificaties

Adviesprijs € 489,99 - € 579,-
Diafragma f/1.8- f/16
Filtermaat 77mm

Minimale scherpstelafstand: 20 cm       
Afmetingen 68 x 83 mm (Nikon)
Opbouw 13 elementen in 12 groepen
Geschikt voor Nikon, Canon, Canon-M, Sony E, Sony A, Pentax K, Fuji X, Four Thirds, Micro Four Thirds

Info www.samyangbenelux.com

Beoordeling

Beeldkwaliteit: 9
Bediening: 8
Behuizing: 7
Prijs/kwaliteit: 9

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie