Spot on

Review: Olympus M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO

Redactie 4298 0
De Olympus F1.2 PRO-reeks met prime-objectieven is een serie hoogwaardige objectieven met het fraaie diafragma van f/1.2. Olympus komt nu met een medium-tele, de Olympus M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO. We hebben dit objectief al voor je getest.

Met de introductie van deze M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO zet Olympus overduidelijk in op het portret. Een 90mm (omgerekend naar 35mm) met een mooie lichtsterkte is een natuurlijke partner voor de fotograaf die graag portretten maakt met een mooi weglopende scherpte en een fraai bokeh.

Compact

Wat als eerste opvalt is het compacte ontwerp, maar dat is een eigenschap die eigenlijk alle Olympus-objectieven bezitten. Dat maakt het min of meer vanzelfsprekend, maar als je ziet welke maten de concurrentie je soms voorschotelt is het nog steeds een prestatie. De grote aandacht van de Olympus-technici voor de compactheid van nieuwe objectieven is er natuurlijk niet voor niets: deze M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO is prima in balans met bijvoorbeeld de Olympus OM-D E-M1 Mark II en de andere Olympus-camera’s. Het objectief ligt fijn in de hand en is zowel qua vorm als gewicht een fijne compacte metgezel.

Het objectief is opgebouwd uit veertien elementen, die op hun beurt weer zijn verdeeld over tien groepen. Olympus meldt dat bij het ontwerp van het objectief gebruikgemaakt is van een kleiner aantal elementen die ook nog optimaal zijn gepositioneerd ten opzichte van elkaar.

Afwerking

Het objectief is feilloos afgewerkt en voelt gewoon erg fijn en goed aan. Het ziet er met een afwisseling tussen matte en glimmende materialen en tinten erg fraai uit en als je het objectief vast hebt merk je dat het een serieus objectief is waar aandacht aan is besteed. De manier waarop je kunt wisselen tussen handmatige en autofocus is ook mooi: daarvoor klik je een ring in het midden van het objectief naar voren of naar achteren. Dat gaat niet té eenvoudig, zodat je niet onnodig overschakelt op handmatige scherpstelling. Mooi en handig detail: als je de ring naar je toe klikt, voor handmatige scherpstelling, dan wordt een afstandsschaal zichtbaar.Olympus M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO

Praktijk

Eenmaal aan de slag valt op hoe fijn je met de scherpte van deze M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO kunt spelen. Het objectief ligt zoals gezegd erg fijn in de hand. De scherpstelling is accuraat en snel en de tekening van scherpte en onscherpte zijn erg fraai.

Door de intuïtieve manier waarop je kunt schakelen tussen handmatige scherpstelling en autofocus blijkt ook dat je sneller geneigd bent om met handmatige scherpstelling te werken. Het klikken van de ring werkt fijn en kun je heel snel doen. De autofocus werkt meer dan prima, maar zelf scherpstellen blijft aantrekkelijk en als je het zo accuraat en snel kan doen als bij deze Olympus, is de stap minder groot.

In de praktijk blijkt deze M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO een objectief dat we heel vaak met volledige opening gebruikt hebben, omdat je dan prachtig kunt spelen met scherpte en dus je onderwerp en achtergrond van elkaar kunt scheiden. Het bokeh is daarbij ook erg fijn en zacht. De tekening is fraai en verfijnd: het is een objectief met karakter.Olympus M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PROOlympus M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO

Platina AwardConclusie

De M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO (verkrijgbaar vanaf december 2017) blijkt in de praktijk een erg fijn objectief, dat overtuigt door de uitwerking van het ontwerp en de optische kwaliteiten. Dit objectief is uitermate geschikt voor het maken van portretten met een groot diafragma en brengt daarbij een flinke dosis karakter naar voren. De scherpte is spot-on en de onscherpte is fraai zacht. Kortom: een objectief dat je in de praktijk een heleboel moois zal brengen.

Kijk voor meer informatie op de website van Olympus.

Olympus M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO Platina award: 4.5 uit 5

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie