DIGIFOTO Pro Awards

Review: Nikon Z 24-70 f/2.8 S

Redactie DIGIFOTO Pro 2004
Hoe presteert een lichtsterke standaardzoom voor Nikon Z-camera's in de praktijk? We testen de Nikkor Z 24-70mm f/2.8 S.
Bij de objectieven voor spiegelloze camera’s kun je de extra mogelijkheden van de nieuwe vattingen gebruiken om de objectieven kleiner, beter of lichtsterker te maken dan vergelijkbare objectieven voor reflexcamera’s. De 24-70mm f/2.8 VR voor reflexcamera’s van Nikon is al heel goed, dus wat dat betreft heeft Nikon zichzelf een moeilijke opgave gesteld. De 24-70mm heeft zeventien elementen in vijftien groepen: drie elementen minder dan de oude 24-70mm voor reflexcamera’s, die vier jaar geleden geïntroduceerd is. Het Z-objectief heeft echter naast de twee ED-elementen vier asferische elementen in plaats van één, dus je kunt niet zeggen dat het een minder complexe opbouw heeft. Opvallend in de opbouw is vooral dat de tweede (compenserende) lensgroep relatief eenvoudig is uitgevoerd. Het meest opvallende verschil is misschien wel het Z-objectief geen Vibration Reduction (VR) heeft. Dat is ook niet nodig want de stabilisatie in de camera werkt heel goed samen met deze objectieven. Maar hoe zit het met de optische kwaliteit?

Nikon Z 24-70mm f/2.8 S

Het objectief heeft een LCD-venstertje, waarmee je onder meer de afstand en de scherptediepte kunt laten zien, maar ook de brandpuntsafstand en het diafragma. Verder heeft het objectief een extra ring voor het instellen van extra functies. De kleinere omvang van de Nikon Z 24-70 f/2.8 S is uiterst welkom. De grote professionele lichtere standaardzooms van Nikon (en Canon) zijn in de loop der jaren naar mijn smaak wat te groot en te zwaar geworden voor toepassingen zoals reisfotografie. De Z-Nikkor is nog steeds geen klein objectief maar het is heel fijn om ermee te werken. Het objectief is ook zeer goed in balans.

Labtest 24-70mm

De Nikon Z 24-70 f/2.8 S doet het in het lab nog beter dan de 14-30mm. Uitstekende scherpte en microcontrast bij volle opening en zeker bij f/4. Bij 70mm zijn beide objectieven ongeveer vergelijkbaar maar bij de kortere brandpuntsafstanden is deze Z-Nikkor duidelijk beter en bereikt een unieke kwaliteit, ook in vergelijking met de concurrentie. Verder is ook het bokeh van de Z-Nikkor net iets beter en de scherpte dichtbij.

Conclusie

De Nikon Z 24-70mm f/2.8 S blinkt vooral uit in optische prestaties maar  is ook relatief handzaam. Het zet een nieuwe standaard voor professionele standaardzooms.

Beoordeling Nikon Nikkor Z 24-70 f/2.8 S

Beeldkwaliteit 9
Bediening 9
Behuizing 9
Prijs / kwaliteit 8

Dré de Man testte de Nikon Z 24-70 f/2.8 S in DIGIFOTO Pro 3.2019 en gaf het objectief een Platina award. DIGIFOTO Pro magazine bestel je gemakkelijk in onze webshop.

Specificaties Nikon Nikkor Z 24-70 f/2.8 S

Brandpuntsafstand 24-70 mm
Aantal diafragmabladen 9 (afgerond)
Maximaal diafragma f/2,8
Lengte 126 mm
Breedte 89 mm
Gewicht 805 g
Opbouw Elementen/groepen 17/15
Kortste scherpstelafstand 0,38 m
Lensvatting Nikon Z

Adviesprijs € 2.499,-
Info Nikon.nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie