Upgrades met nuance

Review: Microsoft Surface Studio 2

Redactie 1756 0
Microsoft vernieuwd voor de eerste maal zijn Surface Studio 2 all-in-one pc. Een indrukwekkender scherm, snellere GPU en diverse andere kleine veranderingen moeten de klant overhalen. Gebeurt dit ook? We namen de proef op de som.
Toen de originele Surface Studio twee jaar terug onthuld werd, was het de ultieme droommachine voor iedereen die in de grafische/foto-sector werkte. Het gigantische 4K scherm, de samensmelting van een touch-interface naar traditionele werkplek en de mogelijkheid om het scherm vrijwel volledig plat te leggen werden volop geprezen. Samen met de Surface Pro en de Surface Book brachten ze een nieuwe lijn aan producten uit die niet alleen gericht waren op een groep klanten die power nodig heeft, ze waren ook prachtig in hun eenvoud. Wat maakte de Surface Studio de absolute uitschieter? Het was een desktop met een aanraakscherm die plat gelegd kon worden zonder veel moeite. Ieder persoon die binnen de grafische sector werkt was door dit simpele feit al om. Dat hij ook nog eens zo mooi en simplistisch was als een iMac maar met de mogelijkheid om een tekenpen mee te gebruiken, was een gigantische extra plus.

De tweede generatie

Dit jaar wordt de Microsoft Surface Studio dan eindelijk geüpdatet. In eerste instantie zou je er niet zo gelijk aan af zien wat er is vernieuwd. Het scherm is nog steeds gigantisch, maar hetzelfde formaat. De onderdelen van de pc zitten nog steeds mooi weggewerkt in de voet waar het scherm met een 'zero-gravity' scharnier boven zweeft. De 'gun-metal' aluminium behuizing voelt luxe, en ziet er prachtig uit op elk bureau. De meegeleverde muis, toetsenbord en teken-pen passen goed bij de rest in hun eenvoud en subtiel design. Waar verschilt het dan vooral in als we terugkijken naar de eerste generatie? De Surface studio heeft nog steeds een 28” / 4K+ scherm. Waar het oude scherm echter over een 'Pixelsense Display' beschikte, is dit bij de Surface studio 2 een 'Brilliant Pixelsense Display'. Wat dit betekent is dat het scherm zo'n 38% feller is, en 22% meer contrast weergeeft. Qua hardware is er ook het een en ander veranderd. Zo beschikken alle modellen standaard over een i7-7820HQ processor (waar bij de 1e generatie de i5 processor nog aanwezig was in de basisconfiguratie). De grafische kaart is ook onder handen genomen, en er is nu keuze tussen een NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB GDDR5 en de snellere NVIDIA GeForce GTX 1070 8GB GDDR5. Het verschil in grafische kracht is vrijwel direct te merken. Tests in Adobe Photoshop en Adobe Lightroom vlogen voorbij en nauwkeurige bewerkingen uitvoeren in Photoshop was heel fijn en soepel op het grote 4K+ scherm.

Microsoft Surface Studio 2 in de praktijk

Vanaf het moment dat je de all-in-one aanzet, wordt duidelijk dat aan alles is gedacht. De geïnstalleerde versie van Windows 10 Pro is volledig aangepast naar het aanraakgevoelige scherm, en bij inloggen wacht de camera je op om de pc te ontgrendelen met Microsofts ‘Windows Hello’ face recognition. Wanneer we dan door onze programma's scrollen en de pen gaan gebruiken is heel duidelijk te merken dat dit apparaat er een aardige test en ontwerp periode op heeft zitten. Na een tijdje merk je namelijk niet meer dat je op een pc werkt, de tablet-feel heeft het volledig overgenomen. Je zoekt niet meer met je muis naar de startknop om een nieuw programma te openen, je swipet simpelweg met je hand door alle taken die open staan. History-venster in Photoshop zoeken om een paar stappen terug te gaan? Drie vingers over het scherm laten je terug in de tijd gaan. Het voelt de allereerste keer simpelweg echt als magie. Even inzoomen op een bepaalde foto om wat fijne details aan te passen? Pinch to zoom en je bent er. Na een tijdje is de scheidende grens tussen tablet en pc volledig weg en ontstaat er iets nieuws, dat zich het best laat omschrijven als 'Surface experience'.

 

Prijs/kwaliteit

Prijs-kwaliteit is een lastig punt om aan te kaarten bij de Microsoft Surface Studio 2. Wanneer je de specificaties online bekijkt en je configuratie samen zou stellen, schrik je misschien behoorlijk van de prijzen die tevoorschijn komen. Voor hetzelfde geld kun je namelijk ook een behoorlijke 'game-pc' in elkaar zetten en daar een 4k scherm op aansluiten. Waar je echter voor betaalt, is de ervaring, het prachtige aanraakgevoelige scherm, de fijne integratie van de accessoires. Kortom; het gehele plaatje. Je zult de eerste keer foto's bewerken in Photoshop niet snel vergeten. Alles lijkt zo simpel en verfijnd, waardoor je al snel een gevoel krijgt als; 'waarom is dit niet eerder uitgekomen?' Ben je iemand die die deze all-in-one simpel weg mooi vindt. Of lijkt het je gaaf om te gamen op zo'n groot scherm, dan ben je waarschijnlijk niet de doelgroep waar Microsoft op aast. Wil je echter een systeem waarop je naadloos foto's kan bewerken en ondertussen je workflow kan verbeteren door naast de muis ook je vingers en teken-pen te gebruiken, dan zal je de prijs voor lief nemen.

Nadelen?

Het grootse nadeel dat we kunnen melden is dat het heel moeilijk is om terug te gaan naar een standaard werkplek als je de Microsoft Surface Studio 2 een dagje hebt mogen gebruiken. Los daarvan is er bij een pracht product als dit altijd wel een puntje voor verbetering. Zo kan het apparaat aardig gaan 'blazen' onder zware taken. Dit wordt echter nooit hinderlijk.

Conclusie

Had er eigenlijk een sterkere GPU in moeten zitten anno 2019? Misschien. Gaan mensen deze all-in-one kopen om te gamen? Nee. Werken met de Microsoft Surface Studio 2 is bedoeld als fantastische ervaring als je in de demographic zit waarvoor hij is ontworpen; vormgevers, ontwerpers, fotografen, illustrators en een ieder ander die in de grafische industrie werkt.

Beoordeling Microsoft Surface Studio 2

Snelheid 8
Stabiliteit 8
Beeld 9
Prijs / kwaliteit 8

De Microsoft Surface Studio 2 werd getest in DIGIFOTO Pro 1.2019 en ontving een Platina award.
DIGIFOTO Pro 1.2019 en eerdere edities bestel je gemakkelijk in onze webshop.

Specificaties Microsoft Surface Studio 2

Adviesprijs € 4.149,- 1 TB / Intel Core i7 / 16GB RAM, € 4.999,- 1TB / Intel Core i7 / 32GB RAM, € 5.499,- 2TB / Intel Core i7 / 32GB RAM
Afmetingen display 637,4 mm x 438.9 mm x 12.5 mm (25.1” x 17.3” x 0.5”)
Gewicht 9,56 kg
Storage 1 TB of 2 TB solid-state drive (SSD)
Scherm 28”-PixelSense™ Display
Resolutie 4500 x 3000 (192 PPI)
Kleurinstellingen sRGB, DCI-P3 en Vivid Color Profiles, individuele kleurkalibraties.
Grafische kaarten NVIDIA® GeForce® GTX 1060 6GB GDDR5 Geheugen (met de configuratie van i7/16/1TB) NVIDIA® GeForce® GTX 1070 8GB GDDR5 geheugen (met een configuratie van i7/32/1TB of i7/32/2TB)
Geheugen 16 GB of 32 GB (DDR4)
Processor Intel® Core™ i7-7820HQ
Camera's Windows Hello-gezichtsverificatiecamera (aan de voorzijde) 5,0-megapixel camera aan de voorzijde met 1080p HD-video Twee microfoons 2.1-stereoluidsprekers met Dolby® Audio™ Premium
Software Windows 10 Pro

Meer informatie

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie