DIGIFOTO Pro Awards

Review: Microsoft Surface Studio

Redactie 728 0
Het is vrij onbekend, maar sinds een paar jaar maakt Microsoft desktops die qua vormgeving maar vooral qua concept zo vooruitstrevend zijn, dat je niet begrijpt waarom niemand bij Apple op dit idee gekomen is. We testen Microsoft Surface Studio.

Tijden veranderen. Ooit was Apple een ontzettend hip maar vrij klein bedrijf. Dat waren de jaren waarin Steve Jobs het bedrijf bestuurde, zij het geholpen door de briljante ingenieur Stephen Wozniak, die het échte genie achter Apple was. Het grote succes van Apple heeft dit bedrijf echter niet te danken aan computers maar aan speeltjes als iPods en later, iPhones. De enige echt populaire computer die Apple na de jaren tachtig van de vorige eeuw maakte, was de iPad. Daar had Microsoft pas heel laat een antwoord op. Dat werd een serie tablets die tegelijk laptops waren, met een touchscreen waarvan je bovendien het scherm los kon gebruiken. Vanwege het aanraakscherm heten ze Microsoft Surface. Dat was een slim idee. Maar wat bijna niemand weet, is dat Microsoft al rond de millenniumwisseling een sciencefictionachtige tablet had gemaakt van gigantische afmetingen. Hij figureerde in 2002 in Spielbergs film Minority Report. In het verlengde daarvan ontwikkelde Microsoft een eigen desktop, de Microsoft Surface Studio. De iMac was daarmee vergeleken heel bezadigd. Wat is het revolutionaire ervan? Allereerst is het een desktop met een aanraakscherm. Dat is misschien niet zo bijzonder, ook al vind je het bij andere desktops niet. Een aanraakscherm is echter aantrekkelijk vanwege het intuïtieve gebruik dat we kennen van papier. Schrijven en tekenen op een scherm gaat eigenlijk alleen maar goed wanneer het scherm bijna plat ligt, zoals bij een blad papier.

Gewichtloos

Het revolutionaire idee van de Microsoft Surface Studio is dat het scherm als het ware gewichtloos is opgehangen en in een oogwenk van de normale stand vrijwel plat gelegd kan worden. Ideaal voor retoucheren met de bijgeleverde pen, maar ook wanneer je iets van dichtbij wilt bekijken. Dat kan natuurlijk alleen omdat het scherm echt plat is (12 mm). Bij de iMacs lijken de schermen plat, maar dat is schijn want in het midden achterop zit de computer. Microsoft heeft dat veel slimmer aangepakt. De computer zit in de voet waardoor je meteen ook een heel goed evenwicht bereikt. Mede daardoor laat het scherm zich zo eenvoudig kantelen naar de liggende stand. Een derde voordeel blijkt ook pas in het gebruik. De iMacs hebben een 27”-scherm en zijn 5k, de Surface is 28”en 4k+. Geen verschil zou je zeggen – totdat je ervoor zit. Want de Surface Studio heeft geen scherm in de beeldverhouding 16:9, maar 3:2. Dat is dus 4500 x 3000 pixels. Die verhouding klinkt misschien ouderwets, maar foto’s worden veel groter weergeven. Alleen bij een 32"-scherm dat zonder computer net zoveel kost als de Surface Studio, is het beeld groter. Sowieso is bij deze verhouding de oppervlakte van het scherm veel groter dan bij de smalle schermen. Maar omdat foto’s een verhouding van 3:2 of breder hebben, is het verschil opvallend. Bij staande foto’s is het verschil nog groter. De bruikbare hoogte van het Surfacescherm is dan ook 40 centimeter, dat van de iMac en andere 27”-schermen met een 16:9-verhouding minder dan 34 cm. Bij de Surface Studio kijk je bijna naar een A2, bij de andere schermen naar een A3. Nu lijkt A2 misschien overdreven groot, maar het is de minimale grootte van een afdruk waarbij je moeiteloos ziet of hij echt scherp is. Het kleinere scherm van de iMac heeft wel meer dpi: De iMac heeft 218 dpi, en de Surface Studio 192, maar dat verschil is voor de meesten van ons niet te zien terwijl het grootteverschil dat wel is.

Snelheid en stabiliteit

Wat heb je aan een mooie monitor wanneer de pc  niet snel en stabiel is? Ook daar is in de loop der jaren heel wat veranderd. Windows 10 is een stuk stabieler dan eerdere Windows-versies en dat geldt zeker voor een apparaat met door Microsoft uitgekozen hardware. Hij wordt geleverd met een installatie van Windows 10 Pro waarbij je kunt inloggen met gezichtsherkenning. Ik heb er snelle batchverwerkingen mee uitgevoerd, zeer grote foto’s mee bewerkt en filmbewerking en layout-werk mee gedaan en in al die opgaven was de Surface Studio erg snel. Je merkte er eigenlijk niets van dat hij deels met een gewone harde schijf werkt. Toch zou ik hem vervangen door een SSD-schijf, want vroeg of laat stoot je toch op het vertragende effect van de harde schijf. Op de stabiliteit was niets aan te merken. De enige momenten waarop er iets fout lijkt te gaan, is wanneer de muis of het toetsenbord in de energiebesparende modus gaat. Toetsenbord en muis werken echter bijzonder goed. De Surfacedial heb ik nauwelijks gebruikt. Het lijkt op een puck, maar dan een heel klein beetje hoger. Je schuift hem over het scherm en kunt door eraan te draaien belangrijke instellingen wijzigen. Mooi ding, maar zolang hij niet ondersteund wordt door Adobe heb je er weinig aan.

Prijs

Vergeleken met een laptopje met een los scherm van 27” lijkt de prijs van de Surface Studio vrij hoog. Een eerlijkere vergelijking is die met de iMac-serie. Bij de goedkopere modellen is Apple voordeliger, maar koop je een SSD-schijf bij een Surface Studio, dan ben je daar weer goedkoper uit. Uiteraard gaat ook die vergelijking mank. De schermen van de iMacs zijn immers kleiner, kunnen niet platgelegd worden én je kunt er niet met een pen op retoucheren; het zijn geen touchscreens. Voor wie veel beeldbewerking doet of gewoon waarde hecht aan een groot en mooi monitorbeeld, lijkt het dus een goede investering. Eén voor de hand liggende reden voor de aankoop is dat je met een pen op het scherm kan retoucheren. Toch is in mijn ogen de 3:2-verhouding van het beeldscherm nog belangrijker. Op het 27”-scherm waar ik normaliter mee werk, zijn de foto’s steeds net iets te klein. Op de Surface Studio hebben ze de ideale grootte. Daar staat de Surface Studio alleen in.

Nadelen

Zijn er ook nadelen? Ja, maar die komen sterk overeen met die van iMac. Vanwege de vormgeving zitten alle aansluitingen achterop. Dat is niet echt handig als je er een SD-kaart in wil stoppen. In de praktijk zul je dan toch een kaartlezer gebruiken. Die losse kabel is uiteraard niet mooi, maar in ieder geval kun je zo goed werken. De kleurruimte valt een heel klein beetje tegen. Net als Apple is die niet gelijk aan Adobe RGB maar aan de film-kleurruimte DCI-P3. Je mist dus iets van het groen en hebt iets meer geel (90% Adobe RGB). In de praktijk zal het goed voldoen, het verschil zal alleen duidelijk worden bij sommige landschapsfoto’s in uiterst kritische situaties. Voor mij als tester was er nóg een groot nadeel. Als je er een tijdje mee gewerkt hebt, dan valt het werken met je eigen systeem en een 27”-scherm erg tegen. Dat is een heel groot compliment aan Microsoft.

Beoordeling Microsoft Surface Studio

Getest in DIGIFOTO Pro 5.2018

Snelheid 9
Stabiliteit 9
Beeld 9
Prijs / kwaliteit 8

Specificaties Microsoft Surface Studio

Adviesprijs € 2.669,- 1 TB / Intel Core i5, € 3.119,- 1TB / Intel Core 7, € 3.999,- 2TB / Intel Core i7
Afmetingen display 637,4 mm x 438.9 mm x 12.5 mm (25.1” x 17.3” x 0.5”)
Gewicht 9,56 kg
Storage Rapid Hybrid Drive opties 64GB SSD met 1TB HDD, 128GB SSD met 1TB HDD, 128GB SSD met 2TB HDD
Scherm 28”-PixelSense™ Display
Resolutie 4500 x 3000 (192 PPI)
Kleuristellingen sRGB, DCI-P3 en Vivid Color Profiles, individuele kleurkalibraties.
Grafische kaarten i5 Intel 8GB: NVIDIA® GeForce® GTX 965M 2GB GDDR5-memory, i7 Intel 16GB: NVIDIA® GeForce® GTX 965M 2GB GDDR5-memory of i7 Intel 32GB: NVIDIA® GeForce® GTX 980M 4GB GDDR5-memory
Geheugen 8GB, 16GB, of 32GB RAM
Processor zesde generatie Intel® Core™ i5 of i7
Camera's, video en audio Windows Hello1 face sign-in camera, 5.0 MP-camera met 1080p HD-video (front) dubbele microfoons, Stereo 2.1-speakers met Dolby® Audio™ Premium, 3.5 mm-headphone-jack
Software Windows 10 Pro
Info www.microsoft.com

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie