Sekonic Spectromaster C-700R

Review: Kleuren meten met de Sekonic Spectromaster C-700R

Redactie DIGIFOTO Pro 2325
Lichtmeters zijn in de afgelopen jaren misschien een beetje naar de achtergrond verdwenen maar blijven een belangrijk deel van de uitrusting voor veel fotografen. Voor productfotografen bijvoorbeeld, is het essentieel om te weten met welk licht je te maken hebt zodat je het product natuurgetrouw op de foto kan zetten. En omdat niet alleen de intensiteit van het licht van belang is maar je ook moet weten of de kleuren kloppen komt Sekonic met de nieuwe Spectromaster C-700R.

Kleur is één van de belangrijkste aspecten van fotografie. Zelfs de uitstraling van zwart-witfoto's wordt voor een groot deel bepaald door de kleuren die een camera opvangt. Lamplicht kan de kleuren van je onderwerp flink beïnvloeden. Voor studiofotografen die met meerdere lichtbronnen werken kan het daarom handig zijn om goed te weten met wat voor licht je te maken hebt, wat je eventueel toe zou kunnen voegen om een levensechte weergave te krijgen en op welke kleurtemperatuur je je camera moet zetten. Als je een rode appel op de foto wil zetten is het natuurlijk wel belangrijk dat deze er niet ongezond blauw uitziet. Om je als fotograaf zoveel mogelijk inzicht te geven in het soort licht waar je mee werkt kan je het licht zeer precies analyseren met de Sekonic Spectromaster C-700R.

Kleurmeter vs Spectrometer

In de tijd van analoge fotografie werd er veel gewerkt met kleurmeters die drie kleurenfilters gebruikten die waren afgesteld op de gevoeligheid van film. Tegenwoordig wordt er vooral met digitale camera's gewerkt en gebruikers zagen een groot verschil tussen wat de kleurmeter aangaf en de resultaten die ze kregen. Dit komt doordat de digitale sensoren zijn ontworpen om de gevoeligheid van menselijke ogen na te bootsen en omdat sommige lichtbronnen zoals led-lampen lastig zijn om te lezen voor traditionele kleurmeters. De C-700R is dan ook meer een spectrometer die lichtstralen tussen de 380 en 780 nanometer opvangt. De kleuren die zichtbaar zijn voor het menselijke oog.

Meer dan een spectrometer

De Sekonic Spectromaster C-700 en C-700R zijn echter meer dan alleen spectrometers. Deze apparaten kunnen ook de lichtsterkte meten. De meters zijn niet zozeer ontwikkeld om de flitskracht in diafragmawaarden en sluitertijden te meten, maar geven wel een beeld van de lichtsterkte in Lux.

Pocketwizard

Uniek aan de Spectromaster C-700R is dat deze lichtkleurmeter niet alleen de mogelijkheid biedt om continulicht te analyseren, maar ook informatie kan geven van flitslicht. En om het licht van een flitser makkelijk op te vangen is er in de C-700R een Pocketwizard-module geïntegreerd zodat je de flitser met de Spectromaster af kan laten gaan. Deze Pocketwizard-module is overigens alleen te vinden in de C-700R en niet in de C-700.

Niet alleen voor fotografen

Dit soort spectrometers zijn niet alleen een handige aanvulling in het arsenaal van fotografen, maar ook etaleurs, curators in musea en binnenhuisarchitecten die op kantoren de juiste verhouding tussen omgevingslicht en het licht dat van het beeldscherm komt moeten zoeken hebben baat bij een Spectromaster. Ook voor mensen in deze beroepsgroepen is het van belang om licht te gebruiken met een goede kleurtemperatuur zodat producten er opperbest uitzien en minder snel aftakelen. Het zou natuurlijk eeuwig zonde zijn als een meesterwerk van Rembrand vervaagt doordat er een verkeerde lamp wordt gebruikt.

Specificaties

Adviesprijs: € 1.245,- (incl. BTW)

Sensor: CMOS lineaire beeldsensor
Meetbare bereik: 380nm tot 780nm
Ingebouwde Pocketwizard-module
Voeding: 2x AA-batterij en via usb 2.0
Touchscreen
Meetmodule 270 graden te draaien
Afmetingen: 73mm x 183mm x 27mm

Info: www.sekonic.com/netherlands

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie