Review: Iiyama ProLite XB2483HSU

Redactie DIGIFO... 4790 0
Testen we monitoren voor beeldbewerking, dan gaat dat meestal om schermen met een IPS-paneel of afgeleide daarvan. Deze Iiyama maakt echter gebruik een AMVA+-paneel en valt op vanwege het lage prijskaartje. Is het wat?

MVA is een beeldschermtechniek die is ontwikkeld om een brug te vormen tussen de goedkope, maar weinig kleurechte TN-panelen en de duurdere maar superieure IPS-techniek. De A voor MVA staat voor 'advanced' en dat moet volgens Iiyama betere kwaliteit opleveren.

Iiyama XB2483HSU

Uit onze test met de Datacolor Spyder 4 blijkt dat het scherm 99 procent van het sRGB-spectrum kan weergeven en dat is absoluut een goede score. Weergave van AdobeRGB blijft met 77 procent achter, maar dat geldt voor alle schermen in deze prijsklasse.

Opvallend is verder dat de uniformiteit van de kleuren erg goed is over het gehele scherm en dat de led-achtergrondverlichting in de hoeken maximaal 13 procent minder fel is dan in het midden van het beeld. Ook de behuizing weet ons te overtuigen.

PortretstandFunctioneel

Een schoonheidsprijs zal Iiyama niet winnen, het ontwerp van deze ProLite XB2483HSU oogt vooral functioneel en dat is het ook. Het scherm is in hoogte verstelbaar, kan draaien en de hoek van het scherm kan worden aangepast. Zo kun je gemakkelijk een fijne werkhouding vinden. De knoppen om het On Screen Display te bedienen zitten aan de onderkant, maar zijn behoorlijk groot en zitten ver genoeg uit elkaar om je niet te vergissen.

Wellicht het meest interessante aan de Iiyama is zijn prijs. We komen het scherm in diverse winkels tegen voor prijzen rond de tweehonderd euro. Gezien de prestaties is dat simpelweg erg scherp. Heb je bijvoorbeeld een laptop en zoek je voor niet al te veel geld een leuke monitor voor beeldbewerking, dan is deze ProLite een prima keuze.

Silver AwardConclusie

Iiyama weet ons te verrassen met de ProLite XB2483HSU. De AMVA+-techniek blijkt prima opgewassen tegen de IPS-schermen. Het scherm kan bijna het hele sRGB-spectrum weergeven en de uniformiteit is zowel op gebied van kleur als helderheid behoorlijk goed. Daarnaast is de behuizing goed verstelbaar, iets wat in deze prijsklasse niet vanzelfsprekend is.

Specificaties

Schermdiameter: 24 inch
Resolutie: 1920 x 1080 pixels
Paneeltype: AMVA+
Aansluitingen: D-sub, HDMI, DVI-D, USB
Prijs: ca. 200 euro

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie