DIGIFOTO Pro Awards

Review: Hasselblad X1D II 50C, kleine update, grote gevolgen

Redactie DIGIFOTO Pro 5128
De Hasselblad X1D 50 C was een heel fijne uiterst compacte middenformaatcamera met uitstekende objectieven. Zijn opvolger is op veel punten verbeterd, maar het meest opvallende punt is wel de prijs.
De drie jaar geleden geïntroduceerde Hasselblad X1D had een paar heel sterke punten: allereerst de uiterst compacte en lichte body – net zo groot als een instapreflex -  de werkelijk uitstekende objectieven én de prima sensor. Aan die sterke punten heeft Hasselblad terecht niets veranderd – afgezien van de wijziging van de kleur van de body in antracietgrijs. De elektronische zoeker was drie jaar geleden prima maar die is ondertussen door de tijd ingehaald. Nu is er een 3.69 miljoen beeldpunten OLED EVF met een vergrotingsfactor van 0.87. Ook de monitor is groter geworden en meet nu 3.6 inch en telt 2.36 miljoen pixels. Een punt waarop de vorige versie duidelijk verbeterd kon worden, was de snelheid. Niet zozeer het aantal beelden per seconde (dat is nu verhoogd van 2,3 naar 2,7) , maar de opstarttijd en de snelheid van reageren en de verversing van het beeld (van 37 naar 60 bps). Nu zou je kunnen redeneren dat snelheid van ondergeschikt belang is voor een middenformaatcamera, maar de gebruiker is intussen verwend geraakt door kleinere camera’s die snel reageren. Op dit punt is de versie II flink verbeterd met onder meer een 46 procent kortere opstarttijd en een veel kortere black-out-tijd. Ook de autofocus is nu sneller en beter en JPG's en previews van de gemaakte foto’s worden sneller geproduceerd en de camera reageert sneller op commando’s. Je zult daardoor in de studio niet ineens dubbel zoveel opnamen maken tijdens een shoot, maar de camera voelt nu heel direct aan. Wat in dit verband ook meewerkt, is dat de menu’s ook zichtbaar zijn in de elektronische zoeker. Je hoeft de camera dus niet meer van je oog te nemen als je iets wil wijzigen in de instellingen.

Volgens een aanwezige Hasselbladzegsman, zijn alle wijzigingen voortgekomen uit gesprekken met gebruikers. Die hadden bijvoorbeeld helemaal geen behoefte aan nog meer megapixels, vonden dat de body al ideaal was en waren heel blij met de objectieven. Dat laatste behoeft enige toelichting. Hasselblad heeft vele jaren samengewerkt met Zeiss. Voor de spiegelloze modellen met autofocus kon Zeiss echter indertijd geen objectieven leveren, dus moesten er nieuwe wegen worden ingeslagen.  

Zo ontwikkelde Hasselblad een eigen team van ontwerpers voor nieuwe objectieven, paste de ontwerpen hier en daar aan teneinde de productiekosten te kunnen beperken, liet de lenselementen slijpen door een specialist in Japan en door een derde partij assembleren. Deze productiewijze zorgt ervoor dat er objectieven ontstaan die qua karakter lijken op de vroegere Zeiss-objectieven. Dat houdt ook in dat ze een heel andere, briljantere beeldoverdracht hebben dan de concurrentie en een perfecte hoekscherpte.  Dat verschil merkte ik al op tijdens de test van de Hasselblad-objectieven voor Digifoto-Pro tweeëneenhalf jaar geleden, maar ik zag het nu ook weer terug op de praktijkfoto’s.

Foto: Dré de Man

Praktijk

Wanneer je alleen naar de specificaties kijkt, dan zie je vaak weinig verschillen tussen vergelijkbare camera’s. Gelukkig had Hasselblad er ook voor gezorgd dat we in het broncolor Experience Center / studio 34x met de nieuwe Hasselblad konden fotograferen. Er was een model, een styliste en een visagiste.  Ook was er een mooie bij de ogen van het model passende achtergrond en stonden vrijwel alle broncolor producten klaar. De indruk die de voorganger op me maakte, werd hier nog versterkt: een camera die uniek is doordat hij zo ontzettend goed in je hand ligt. Hij voelt door de handgreep aan als een grote camera, maar is door het lage gewicht (760 g) te hanteren als een kleintje. Dat zorgt voor een unieke ergonomie, niet alleen in vergelijking tot andere middenformaatcamera’s maar ook in vergelijking tot veel andere camera’s. Ook opvallend: dat gevoel blijft gehandhaafd bij gebruik van verschillende objectieven.

Na een paar test-shots veranderde ik met hulp van Michiel Fischer van Studio 34X de lichtopstelling. De grote octa softbox liet ik de ogen van het model vol uitlichten, zodat deze gingen stralen. Ook ging ik op zoek naar een ander objectief. In plaats van de 80mm f/1.9 monteerde ik de XCD 135mm f/2.8 – vergelijkbaar met een 105mm voor full-frame.

Het model reageerde net als de camera heel snel en al na een paar foto’s had ik de foto die ik wilde: stralende ogen waarin iedere kleurschakering zichtbaar is. De scherpte waarmee dat oog wordt weergegeven is zo hoog, dat zowel het objectief als de autofocus boven iedere twijfel verheven zijn. Daarna varieer ik nog een beetje op die foto en maak uiteindelijk een foto waarbij het model bijna introvert naar beneden kijkt in een pose die reminiscenties aan Marilyn Monroe wekt. De Hasselblad is met de update van een ideale landschapscamera geëvolueerd tot een camera die ook ideaal is voor het snel fotograferen van mensen en daardoor is het toch nog een grote update geworden.

Foto: Dré de Man

Conclusie Hasselblad X1D II 50 C

De update van de Hasselblad X1D-50c doet op het eerste gezicht bescheiden aan. In het gebruik is de camera sterk verbeterd, zodat hij bij het fotograferen van mensen nu ook in de studio met snel wisselende poses ideaal mee te werken valt. Nog belangrijker is waarschijnlijk de prijs: de adviesprijs van deze Hasselblad is nu bijna gehalveerd ten opzichte van die van zijn voorganger en daarmee is deze versie een stuk concurrerender. Zo komt de camera nu echter ook binnen het bereik van de veeleisende amateur en dat is belangrijker dan het lijkt, want naar schatting zal tweederde van de omzet daarvandaan komen.

Beoordeling Hasselblad X1D II 50 C

Beeldkwaliteit 9
Bediening 9
Snelheid 7,5
Behuizing 8,5
Prijs/Kwaliteit 7,5


De Hasselblad X1D II 50 C werd door Dre de Man getest in DIGIFOTO Pro 4.2019 en kreeg een Goud award.

Specificaties Hasselblad X1D II 50 C

Prijs € 6.000,-
Aantal effectieve pixels 8272 x 6200 pixels (50 megapixels effectief)
Beeldsensor 43.8 mm x 32.9 mm CMOS
ISO-gevoeligheid standaard ISO 100 tot en met 25.600
Gewicht 760 g (met batterij)
Afmetingen 148 x 97 x 70 mm
Belichtingsregeling matrix TTL-meting, centrumgericht, spot belichtingsmodus p / a / s / m
Sluitertype centraalsluiter en elektronische sluiter
Sluitertijd 68 minuten t/m 1/2000 sec.
X-synchronisatie 1/2000 sec.
Serieopnamen 2,7 bps
Info www.hasselblad.com

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie