DIGIFOTO Pro Awards

Review: Fujifilm XF 200mm f/2.0 R

Redactie 1511 0
Met de XF 200mm f/2.0 R LM OIS WR lanceerde Fujifilm eind november het eerste supersnelle tele-objectief uit de Fujifilm XF serie objectieven, met een maximaal diafragma van f/2.0. Veel professionele Fujifilm-fotografen keken reikhalzend naar dit objectief uit. Maakt de XF 200mm f/2.0 R LM OIS WR zijn verwachtingen waar?

Met de lancering van de Fujifilm XF 200mm f/2.0 R LM OIS WR ging voor veel professionele Fujifilm-fotografen een wens in vervulling: eindelijk een uiterst lichtsterke supertele van Fujifilm voor sport- en natuurfotografie. De XF 200mm f/2 is een supersnelle telelens met een brandpuntsafstand die overeenkomt met 305mm in full frame. Het matte zilveren uiterlijk is niet alleen erg fraai, maar vermindert ook het risico van oververhitting van het objectief bij intense zomerse temperaturen. Links en rechts wordt dit objectief al wel getypeerd als een kroonjuweel. Terecht?

Licht en duurzaam

Het objectief combineert prachtig glaswerk en de nieuwste coatings. En zelfs bij volledig open diafragma profiteert het Fujifilm XF 200mm f/2.0 R LM OIS WR objectief van alle mogelijkheden van de X-Trans CMOS-sensor van Fujifilm. Met dank aan deze combinatie zet de Fujifilm XF 200mm f/2.0 R LM OIS WR nieuwe standaarden op het gebied van kleurweergave, helderheid en rand-tot-rand-scherpte. En ook de bokeh is absoluut schitterend en uniek, zo kunnen we eenvoudig concluderen uit de opnames die Fujifilm ambassadeur Maarten van der Voorde maakte met dit objectief (Zie kader). Afgezien van zijn mooie uiterlijk, is de XF 200mm f/2.0 R LM OIS WR ook een erg robuust objectief. Zo beschikt hij over een lensvat dat gemaakt is van magnesiumlegering. Dat maakt de Fujifilm XF 200mm f/2.0 R LM OIS WR zowel licht als duurzaam. Daarnaast is hij bestand tegen stof, vocht en temperaturen tot -10 graden Celsius. Deze kenmerken maken dit objectief uitermate betrouwbaar én geschikt voor gebruik door professionele fotografen onder de meest uitdagende omstandigheden.

1.4x-teleconverter

De XF 200mm f/2.0 R LM OIS WR biedt vijf stops beeldstabilisatieprestaties in overeenstemming met CIPA. Het objectief herkent opnameomstandigheden, bijvoorbeeld panning of statiefgebruik, en past vervolgens automatisch een optimale beeldstabilisatiecontrole toe. Fujifilm bundelt dit objectief bovendien standaard met een nieuwe 1.4x-teleconverter. Daarmee beschik je dus over een (full frame-equivalent) 420mm f/2.8-objectief! De teleconverter is bovendien zo ontworpen dat eventuele aberraties worden geminimaliseerd zodat hoge beeldkwaliteit kan worden gegarandeerd. Dit alles maakt de Fujifilm XF 200mm wat ons betreft ideaal voor actie/sportfotografie en wildlife-fotografie. Zoals dit objectief ook uitermate geschikt zou zijn voor theaterfotografie. 

Conclusie

De Fujifilm XF 200mm f/2.0 R LM OIS WR is gemaakt voor de Fujifilm X-serie systeemcamera's en biedt een uitzonderlijke helderheid en een prachtig bokeh. Wat ons betreft is dit objectief de perfecte keuze voor sport- en wildlife-fotografie. En om terug te komen op de in het intro gestelde vraag of dit objectief zijn verwachtingen waar maakt? Daarover kunnen we kort en bondig zijn: Ja! En ja, daar hangt ook een prijskaartje aan. Maar vergelijk je dit objectief wat prijs betreft met andere lichtsterke supertele objectieven, dan kunnen we stellen dat hij met € 5.999,- realistisch geprijsd is.

Beoordeling Fujifilm XF 200mm f/2.0 R LM OIS WR

Beeldkwaliteit 9
Bediening 9
Behuizing 9
Prijs/kwaliteit 8

We testten de Fujifilm XF 200mm f/2.0 R LM OIS WR in DIGIFOTO Pro 6.2018 en beoordeelden het objectief met een Platina objectief. DIGIFOTO Pro 6.2018 en andere edities nabestellen? Neem eens een kijkje in onze vernieuwde webshop

Specificaties Fujifilm XF 200mm f/2.0 R LM OIS WR

Brandpuntsafstand 200mm full frame-equivalent 300mm
Lichtsterkte f/2.0
Gewicht 2.265gr
Lengte 205.5mm
Beeldstabilisatie ja
Vergrotingsfactor 0.12x
Minimale scherpstelafstand 180cm
Filtermaat 105mm

Adviesprijs €5.999,-
Info www.fujifilm.eu

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie