Review: Fujifilm X100F

Review: Fujifilm X100F

Redactie 5486 0
De Fujifilm X100F is een compacte camera met een 24MP asp-c-sensor in een retro behuizing. Hoe goed is deze vierde generatie X100?

Ondanks dat de X100F de vierde generatie van de X100-serie is, blijft deze camera de interesse van fotografen wekken. En niet voor niets, de 24MP X-TRANS sensor, bekend van onder andere de X-Pro 2, weet keer op keer indrukwekkende beelden te produceren, de accu gaat lekker lang mee en deze nieuwe versie heeft een aantal subtiele aanpassingen waardoor de camera nét dat beetje fijner te gebruiken is. Zo is de X100F uitgerust met een handige joystick waarmee je snel het scherpstelpunt kunt aanpassen en door de menu's kunt bladeren, zit er een extra draaiknop aan de voorkant waarvan je de functie zelf kunt instellen en is een aantal knoppen, zoals de quick menu knop, van plaats veranderd. Hierdoor ligt de nieuwe telg van de X100-serie fijn in de hand en is deze makkelijk te gebruiken. Ook met één hand.

Bediening

De bediening van de Fujifilm X100F is typisch Fujifilm. Het instellen van de sluitertijd gaat in twee stappen: eerst kies je de hele stop via een grote knop aan de bovenkant en vervolgens kan je de sluitertijd met stappen van een derde stop finetunen met een kleinere draaiknop aan de achterkant van de camera. Dit lijkt een beetje omslachtig en onhandig, maar schrijf het niet af voordat je er een tijdje mee hebt gewerkt, binnen de kortste keren went deze manier van werken en kan je heel precies je sluitertijd instellen. Het diafragma kan je makkelijk veranderen op het objectief en de iso-waarde zit verwerkt in de sluitertijdknop. Voor wie hier niet aan kan wennen is het makkelijk om dit toe te wijzen aan de extra draaiknop aan de voorkant van de camera.

De X100F beschikt niet over een touchscreen, maar door de joystick is dit absoluut geen gemis en kan je de camera makkelijker bedienen dan ooit mogelijk was met camera's uit de X100-serie. Wat wel jammer is, is dat het scherm niet kan kantelen en draaien, wat voor het voor straatfotografie een stuk makkelijker zou maken om onopvallend voorbijgangers te fotograferen.

Hybride Zoeker

Net zoals de andere camera's uit de X100-reeks beschikt de Fujifilm X100F over een hybride zoeker. Zodra de camera is ingeschakeld is het mogelijk om door een optische zoeker te kijken met informatie over de belichting en instellingen, eventueel met een voorbeeld van het uiteindelijke beeld in de rechterhoek. Ook is het mogelijk om over te schakelen op een elektronische zoeker zodat je direct ziet hoe je foto eruit komt te zien. Wat een handig voordeel hiervan is, is dat het zo ook mogelijk wordt om door je zoeker te kijken terwijl de camera uit staat, waardoor je makkelijk over je compositie kan nadenken zonder dat dit ten koste gaat van de accu.

Objectief

De Fujifilm X100F is uitgerust met een vast 23mm f/2 objectief (35mm kleinbeeldequivalent), en ondanks dat het niet mogelijk is om het objectief te verwisselen biedt deze camera wel de mogelijkheid om een digitale teleconverter aan te zetten waardoor je foto's kan maken met een brandpuntsafstand van 50mm of 70mm (kleinbeeldequivalent). Helaas is het niet mogelijk om de foto's die je met de teleconverter maakt op te slaan in RAW, waardoor je veel mogelijkheden verliest.

Beeldkwaliteit

De foto's die uit de X100F rollen zijn, zoals we ondertussen van Fujifilm X-camera's gewend zijn, uitstekend. De details op de foto's zijn haarscherp, de onscherpte is mooi rustig en de kleuren worden werkelijk prachtig weergegeven. En voor iedereen die geen zin heeft om de foto's op zijn computer na te bewerken, maar ook niet helemaal tevreden is over de jpeg-bestanden die uit de camera komen biedt de X100F ook de mogelijkheid om met een paar klikken de raw-bestanden naar smaak aan te passen. En tijdens deze raw-verwerking is het niet alleen mogelijk om witbalans en belichting aan te passen, ook is het mogelijk om te kiezen uit één van acht filmsimulaties die je foto's een bepaalde klassieke uitstraling geven zoals 'Classic Chrome' en 'Acros'.

Conclusie

Het succes van de vierde telg van de Fujifilm X100 serie mag dan voor Fujifilm een beetje als verrassing komen, voor ons is duidelijk waarom er zoveel interesse is in de X100F. De kleine aanpassingen zoals de joystick en nieuwe lay-out van de knoppen maken de camera heel fijn in gebruik, de beeldkwaliteit is wederom super en de creatieve mogelijkheden zijn ruimschoots aanwezig. Als we nog één aanpassing op ons verlanglijstje mogen zetten is het een kantelbaar scherm, maar al met al worden we zeer enthousiast over deze nieuwe compacte camera van Fujifilm.

Beoordeling

Beeldkwaliteit                 5 uit 5
Bediening                         4 uit 5                
Snelheid                           4 uit 5                
Behuizing                         4 uit 5
Prijs-kwaliteit                  4 uit 5

Specificaties

Adviesprijs: € 1.399,-
Resolutie: 24 megapixels
Beeldsensor: aps-c CMOS
ISO-bereik: 200 - 12800
Zoeker: Hybride OVF/EVF
Scherm: 3 inch
Scherpstelling: Hybride Contrast AF/ Fase Detectie AF
Snelheid: 8 fps
Opslag: SD/SDHC/SDXC
Afmetingen: 127 x 75 x 52 mm
Gewicht: 469 gram (body inclusief accu & geheugenkaart)
Filmfunctie: FullHD 60p

Info: Fujifilm

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie