DIGIFOTO Awards

Review: Caruba Quick Assembly softboxen, aan ‘Quick’ is niks gelogen

Christel de Wolff 1546
De Caruba Quick Setup softboxen zijn – zoals de naam al aangeeft – extreem snel in het opzetten en weer opruimen. Verder hebben ze stuk voor stuk hun eigen voordelen.  

Aan het woord ‘Quick’ in de productnaam is niks gelogen. De snelheid en het gemak waarmee je de softboxen van Caruba opzet is vergelijkbaar met de lichtgewicht opgooitenten die niet voor niks extreem populair zijn onder festivalbezoekers. Wie wil er nu stuntelen met het in elkaar zetten van zware stokken en doek? Hetzelfde geldt voor fotografie accessoires. De Caruba softboxen die ik testte wegen haast niks en hebben toch een stevige constructie waarop je kunt vertrouwen.

Veelzijdig

De softboxen werden in deze review geplaatst op de Godox AD300 Pro. Deze beschikt over een eigen gepatenteerde vatting, waardoor ik gebruik moest maken van de S2-bracket. De Caruba Softboxen zijn echter met verschillende adapter ringen verkrijgbaar, waardoor ze met flitsers van diverse fabrikanten te gebruiken zijn. 

Conclusie

De drie softboxen van Caruba zijn de perfecte partner van iedere enthousiaste strobist. De softboxen doen hun naam eer aan en zijn extreem makkelijk op te zetten. Deze eigenschap gaat echter hand in hand met een degelijke bouw en mooie afwerking in de details. Iedere softbox heeft zijn eigen karakter waardoor je ze in verschillende situaties kunt gebruiken. Door meerdere softboxen te combineren, breidt je mogelijkheden nog verder uit.

 

Caruba Deep Parabolic Softbox 120cm

Zelfs de Parabolic Softbox van maar liefst 120 centimeter doorsnede, werkt erg handzaam en staat, met 16 net afgewerkte baleinen, als een huis. Hoe groter de softbox, hoe zachter de overgang van licht naar schaduwen. Daarom is het hebben van een grote softbox met een doorsnede van 120 centimeter helemaal geen overbodige luxe. Wil je nog meer controle over het licht, kun je gebruik maken van de twee meegeleverde diffusers die je in de softbox en voor de opening kunt spannen. Wanneer je klaar bent met fotograferen, klik je de softbox in één beweging los en klap je hem gemakkelijk in elkaar. De bijgeleverde draagtas is een veilige manier om de softbox in op te bergen en kan zowel in de lengte als aan het uiteinde worden geopend. 

Beeldeffect: 8
Bediening: 8
Behuizing: 8
Prijs/kwaliteit: 8
Prijs: € 99,95
Info: caruba.com

Caruba Quick Assembly Strip Softbox 140cm 

Ronde softboxen werken goed, maar soms wil je net even iets extra’s. Wanneer je een model van top tot teen wil uitlichten, kom je met een ronde softbox vaak net wat te kort waardoor de voeten van je model net wat donkerder uitvallen dan gewenst. Natuurlijk kun je een ronde softbox zoeken met een nog grotere doorsnede, maar het moet natuurlijk wel werkbaar blijven. En daarvoor biedt de Strip van Caruba een uitkomst. Deze langwerpige softbox van 140 x 30 centimeter geeft het gewenste effect én bespaart een hoop ruimte. Door de vorm van de softbox, kun je een mooie verlichting creëren met een verloop naar buiten. Het licht is te verzachten met behulp van twee meegeleverde diffusers die in het midden van de softbox en aan het uiteinde gespannen kunnen worden voor wisselende effecten. Wanneer je deze softbox als hoofdlicht gebruikt zoals ik in het voorbeeld heb gedaan, moet je er wel rekening mee houden dat de reflecties anders zijn dan met een ronde softbox. Met name in de ogen zal je natuurlijk rechthoeken zien in plaats van de gebruikelijkere cirkels. 

Beeldeffect: 8
Bediening: 8
Behuizing: 8
Prijs/kwaliteit: 8

Getest in DIGIFOTO 5.2020

Prijs: € 139,-
Info: caruba.com

Caruba Quick Assembly Octabox Softbox 95mm

Voor wie fan is van klassieke portretfotografie, is de Octabox van Caruba een echte musthave. Deze parapluvorm is extreem makkelijk op te zetten en weer op te bergen zonder dat dit afdoet aan de robuuste en duurzame bouw. De achthoekige softbox is uiterst precies af te stellen met oog voor detail en wordt met een diffuser en interne deflector geleverd. Die laatste forceert het licht naar het buitenste deel van de softbox en zorgt ervoor dat het licht nog gelijkmatiger wordt verdeeld. De deflector kan naar hartenlust worden gemonteerd of verwijderd voor optimale resultaten. Omdat de octabox is gevormd in een compacte achthoek, voelt hij nog steviger aan dan de twee andere softboxen. 

Beeldeffect: 9
Bediening: 8
Behuizing: 9
Prijs/kwaliteit: 8
Prijs: € 139,-
Info: caruba.com

‘Wil je nog meer controle over het licht, kun je gebruik maken van de twee meegeleverde diffusers’

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel