Jaloersmakend goed

Review: AF-S NIKKOR 105MM F/1.4E ED

Jasper van Bladel 5039 1
Een 105mm f/1.4 is een objectief waarvan veel fotografen spontaan gaan watertanden. We hebben het objectief voor je getest.

Een 50mm of 85mm f/1.4, dat is de normaalste zaak van de wereld. Maar een 105mm f/1.4, dat is toch best een tikje bijzonder. Een kort teleobjectief met een dergelijke lichtsterkte, dat is zelden vertoond. Na de aankondiging waren veel fotografen dan ook erg benieuwd naar het objectief. Wij waren dat ook, dus we grepen de kans om het objectief te testen met beide handen aan.

Het unique selling point van deze 105mm is natuurlijk de lichtsterkte van f/1.4. Dat geeft je de mogelijkheid om je onderwerp erg mooi van de achtergrond te scheiden. Tel daar de korte tele-brandpuntsafstand bij op en je hebt een objectief waarmee je prachtige dingen kunt doen. Nikon ziet de 105mm als een portretobjectief en dat is niet meer dan logisch. De wijze waarop je een persoon van de achtergrond kunt scheiden is werkelijk fenomenaal. Op deze manier kun je vrijwel op iedere plek, ongeacht de achtergrond, een mooi portret maken. Ook kun je al vanaf 1 meter scherpstellen, wat je de mogelijkheid geeft om een gezicht beeldvullend te fotograferen.

Inherent aan de lichtsterkte in combinatie met de brandpuntsafstand is het feit dat je de scherpte precies op het goede punt moet leggen als fotograaf. Een portretfoto met focus op het oog verandert als je een paar centimeter voor- of achteruit loopt in een foto met focus op de wimpers of neus. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het zaak het objectief goed te leren kennen. Na een tijdje kun je ermee lezen en schrijven en weet je precies welk scherpteverloop je kunt verwachten.

Scherpte

Het mag dan voornamelijk gezien worden als een portretobjectief, ook andere onderwerpen kun je prachtig vastleggen met deze 105mm. We kunnen ons voorstellen dat je ook in de stad of in de natuur gebruik kunt maken van de onscherpte. Kijk maar naar deze foto's.

De kwaliteit van scherpte én onscherpte gaan hand in hand bij dit objectief, want Nikon heeft zich bij het ontwikkelen speciaal gericht op een mooie onscherpte. Ze hebben in Japan bijzonder hun best gedaan om een zo mooi mogelijk bokeh te krijgen. En dat is ze gelukt, het bokeh is schitterend zacht en geeft bij de juiste achtergrond een magisch effect mee aan je foto’s.

Karakter

De nieuwe Nikon geeft je het gevoel dat je van elk onderwerp een prachtige foto kunt maken. Want welk onderwerp je ook in beeld neemt, een persoon, parkeermeter, conifeer of huisdier, altijd krijg je een foto waar het karakter vanaf spat en die je alleen met een dergelijk objectief kunt maken. De schitterende onscherpte kun je in de nabewerking eventueel nog wat extra contrast en kleur geven, zodat deze zo mogelijk nog mooier wordt.

Conclusie

Deze nieuwe 105mm f/1.4 is werkelijk een schitterend objectief. De scherpte is prachtig, maar de onscherpte is dat eveneens en deze combinatie geeft het objectief in veel gevallen echt meerwaarde tegenover andere lichtsterke opties met meer beeldhoek. De prijs ligt op een hoog niveau, dat is te verklaren door de hoogwaardige optische constructie. Voor portretfotografen is het echter een objectief dat op eenzame hoogte staat en dat unieke mogelijkheden biedt. 

Specificaties

Prijs: € 2459,-

Brandpuntsafstand: 105 mm
Maximaal diafragma: f/1.4
Minimaal diafragma: f/16
Objectiefconstructie: 14 elementen in 9 groepen 
Beeldhoek: 23°10’ (15°20’ met DX-formaat camera)
Kortste scherpstelafstand: 1 m
Aantal diafragmalamellen: 9 (ronde diafragma-opening)
Filtermaat: 82 mm
Maten: Circa 94,5 mm x 106 mm
Gewicht: Circa 985 gram

Info: nikon.nl

Beoordeling 

Beeldkwaliteit: 10
Snelheid: 9
Behuizing: 9
Prijs / kwaliteit: 8
 
afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Pim Geerts

je zou bijna van merk switchen om dit lekkers :-D