Retrofocus: Minolta Creative Expansion Cards

Jesse Kraal 6429
Op de recent geïntroduceerde Sony NEX-5R kun je met optionele apps je camera extra functionaliteit geven. Slim, maar niet geheel nieuw. In de jaren 80 introduceert Minolta de Creative Expansion Cards, fysieke kaartjes die je camera bepaalde functies geven.

Je kunt je camera natuurlijk vol stouwen met alle mogelijke functies, maar de kans is groot dat de gemiddelde consument dan met een boog om je toestel heen loopt omdat het veel te gecompliceerd wordt. Sony komt daarom voor de NEX-5R met de PlayMemories Camera Apps, kleine te downloaden programma's die je camera extra functionaliteit geven. Je hoeft alleen de apps te downloaden die je zelf nuttig vindt.

Creative Expansion Cards

Een slim idee, maar zeker niet nieuw. Minolta, dat later over zou gaan in Sony, introduceerde in 1988 de Dynax 7000i. Niet alleen heeft dit toestel dezelfde lensvatting als de huidige Sony slt-camera's, de 7000i kreeg ook het Creative Expansion Cards-systeem. Door middel van kleine verwisselbare kaartjes werd het mogelijk de functionaliteit van je camera uit te breiden.

Miolta Dynax 7000i
Een overzicht uit de gebruikshandleiding van de Minolta Dynax 7000i, die in de Verenigde Staten als Maxxum 7000i door het leven ging.

Het systeem was met name bedoeld om de camera niet nodeloos ingewikkeld te maken en de beginnende amateur te helpen bepaalde effecten te bereiken. De effecten van sommige Expansion Cards zijn dan ook te dupliceren zonder kaart als je daar de benodigde kennis voor hebt. Denk aan het zo klein mogelijk maken van de scherptediepte of de beste instellingen voor het fotograferen van sport.

Er zijn echter ook kaarten die instellingen mogelijk maken die je zonder kaart niet of niet zo gemakkelijk voor elkaar kunt krijgen. Zo zijn er kaarten voor het automatisch maken van meerdere opnames en voor het maken van softfocus-opnamen (de scherpstelling van het objectief veranderd iets tijdens de opname). Ook zijn er kaarten waarop de opnamegegevens kunnen worden opgeslagen, in feite een voorloper van de exif-informatie.

Minolta Creative Expansion Cards
Er was een groot aantal verschillende kaarten te koop, elk met zijn eigen specifieke functie.

Een kaart tegelijk

De Expansion Cards gaan in een speciale kaarthouder, die je behalve op de Dynax 7000i ook terugvind op enkele andere Minolta-toestellen. Je kunt steeds maar één kaart tegelijk gebruiken en het kon dus voorkomen dat je vaak moest wisselen. Qua formaat zijn de kaarten vergelijkbaar met sd-kaarten.

Minolta Creative Cards
Qua formaat zijn de Minolta Creative Expansion Cards vergelijkbaar met sd-kaarten.

Vooruitstrevend

Blijft de vraag over of Minolta haar tijd ver vooruit was of dat ze hun camera's wellicht gewoon iets completer hadden moeten maken? Waarschijnlijk was dat laatste niet eens mogelijk geweest, doordat flashgeheugen nog erg duur was en daardoor niet alle programma's zouden kunnen worden opgeslagen. Daarnaast zou de camera tevens een grafisch display moeten hebben om alle functies te kunnen oproepen, ook dat zou de prijs van het toestel sterk beïnvloeden.

Tel je alle mogelijkheden van het systeem bij elkaar op, dan is de Dynax 7000i zonder meer de meest geavanceerde camera van zijn tijd. Je moest dan wel aardig in de buidel tasten om alle Expension Cards aan te schaffen en je liep rond met diverse etuis vol met kaartjes.

Minolta 7000i
Kaartjes werden niet standaard meegeleverd maar moesten los worden bijgekocht. De handleiding van de Dynax 7000i besprak de kaartjes dan ook niet al te uitgebreid.

Met de recent geintroduceerde NEX-5R lijkt de geschiedenis zich te herhalen, alleen zijn de 'Expansion Cards' nu niet meer fysiek. Overigens is het nog onduidelijk of voor deze Sony PlayMemories Camera Apps betaald moet worden. Behalve Sony, hebben ook Nikon en Samsung sinds kort een camera in het assortiment die door de gebruiker verregaand kan worden aangepast en uitgebreid door middel van apps. Deze camera's draaien op Android, het besturingssysteem van Google.

Eerdere afleveringen van Retrofocus:

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse