Retrofocus: Yashica T4 en T5

Jesse Kraal 14952
Met hun Carl Zeiss-objectieven zijn de analoge point-and-shoot-camera's van Yashica kwalitatief erg goed, maar het is ook de invloed van bekende fotografen als Terry Richardson die de prijzen van de kleine camera's nog steeds doet stijgen.

In 1983 wordt de Japanse camerafabrikant Yashica overgenomen door Kyocera, dit leidt halverwege de jaren '80 tot de introductie van de Yashica T. Deze compactcamera heeft een 35mm f/3.5 objectief van Carl Zeiss en is verder volledig automatisch. Veel meer opties dan wel of niet flitsen heeft het toestel niet.

Yashica T3
Berlijn, Yashica T3 © Jesse Kraal

De camera slaat aan en wordt later opgevolgd door de T2 en T3, waarbij de T3 opvalt met zijn spatwaterdichte behuizing, computergestuurde flits en iets snellere f/2.8-objectief. In de basis lijkt de camera echter nog sterk op de eerste Yashica T.

Yashica T4

In 1992 kwam de Yashica T4 uit. Een minder lichtsterk objectief (f/3.5 in plaats van f/2.8) en niet meer spatwaterdicht, maar voor het eerst klein genoeg om in een broekzak te passen. Het uitstekende objectief en de van de T3 overgenomen Super Scope (een klein zoekertje om van bovenaf in het toestel te kunnen kijken) maakten het toestel ideaal voor straatfotografen.

Yashica T4
De Yashica T4 is kleiner en compacter dan de T3. © Georg Rex

In 1996 werd de T4 opgevolgd door de T5 (T4 Super buiten Europa), dezelfde camera maar nu weer wel met een afdichting tegen spatwater. In 2002 besluit Kyocera de productie van de camera stil te zetten.

Terry Richardson

Yashica T4's en T5's worden tweedehands voor relatief hoge prijzen verkocht (tussen de 75 en de 200 euro) en dat is volgens velen niet alleen te wijten aan de goede beeldkwaliteit. De Yashica was ook geliefd onder veel professionele fotografen, waarvan Terry Richardson de bekendste is. Zijn beelden zijn bijna altijd direct ingeflitst en meestal vrij expliciet.


Terry Richardson aan het werk met twee Yashica's © Terry Richardson

Gehypet of niet, de Yashica T4 en T5 zijn fijne camera's in het gebruik. Ondergetekende heeft er twee, waarvan er eentje altijd mee op stap gaat. Alleen de autofocus kan soms erg onvoorspelbaar zijn, niet zelden ligt de focus op een plek waar je hem juist niet wil.

Alternatieven

Enthousiast geworden? De camera's zijn dun gezaaid en de prijzen zijn hoog. Alternatieven zijn er ook, de Konica Big Mini en de Olympus Mju I en II zijn prima toestellen en kosten vaak een fractie van de prijs van de Yashica's. Je moet het dan alleen zonder Carl Zeiss-objectief stellen.

Door

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Gerie Bosman

ik heb de T4 en de T 5 gehand en een Mju 1 deze laatste heeft vind ik zelf een betere lens dan de carl zeis objectieven dit mede doordat deze een door ontwikkelde lens is die al gebruikt wordt van af de eertse olympus compact camera's, de lens van de Mju 1 is beter dan die van de Mju 2, dit is een licht sterkere lens, dus meer lens delen en hier door meer licht verleis welke bij elke lens wat voor merk ook en wat voor super glas ook geldt hoe meer delen hoe meer licht verlies hoe minder plasticiteit. alleen levert meer lens delen wat meer vorm correctie op, het is maar waar je voor kiest.

afbeelding van Dutch

En niet te vergeten de Ricoh GR1 met 28mm F2,8 voorzien van Program, Diafragma voorkeuze, belichtingscompensatie en speciale SNAP modus voor straatfotografen, waaronder Daido Moriyama.

afbeelding van jesse kraal

Ja, dat zijn geweldige camera's. Wat uitgebreider maar ook duurder dan de Yashica's. 

afbeelding van Stay Gold

Ik heb zelf een T4 gehad, veel gebruikt ook en altijd erg blij mee geweest, alleen de autofocus die nogal onvoorspelbaar was inderdaad..
Onlangs heb ik hem van de hand gedaan omdat ie minder vaak gebruikt werd omdat ik er een Ricoh GR1 naast had. Prijzen zijn inderdaad flink aan de hoge kant. Binnen een paar dagen had men al meer dan 175 geboden op de Yashica.

Ik heb zelf ook een MJU1 en een Ricoh GR1. Hoewel ik heel erg blij ben met de Ricoh en heel erg te spreken ben over de kwaliteit van de foto's i.c.m. met goede film en natuurlijk het mooie uiterlijk, moet ik er wel bij vermelden dat Ricoh's erg gevoelig zijn voor problemen, waarvan display problemen de meest voorkomende is denk ik. Heb 2 kapotte GR1's in de kast liggen, die ik echt nergens meer kan laten maken omdat de onderdelen simpelweg niet meer beschikbaar zijn. (deze hebben overigens last van een niet werkende sluiter).

Met de MJU heb ik nog nooit last gehad,is de meest compacte van de 3, maar die mist dan weer de handmatige controle... (maar die heb ik dan wel weer voor 15 euro op de kop kunnen tikken en dat kun je in geval van Yashica of Ricoh wel vergeten :)

afbeelding van Uilke Stoelwinder

Nou dan heb ik geluk, heb de Yashica voor maar 1 euro op kunnen kopen, bij de kringloop winkel.

afbeelding van Henri

Ik heb nog een Yashica T4 in de kast liggen.
Ik ga hem koesteren......

afbeelding van Anonymous

ik zag nog een t4 bij de kringloop liggen voor 5 euro
morgen maar even heen.