Retro Friday - Olympus Pen F

Retro Friday - Olympus Pen F

Mark Moed 12437
Elke vrijdag kijken we naar de historie van de fotografie in het algemeen en die van camera's in het bijzonder. De huidige digitale camera's zijn gebaseerd op analoge camera's. Dat geldt vooral voor de camera's van Olympus, zoals de nieuwe Pen F.

De Olympus Pen F die op 26 januari 2016 werd geintroduceerd is  opvallend door het extreem ver doorgevoerde retro-uiterlijk. De camera is gebaseerd op de Olympus Pen-camera's uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw.

Retro Friday - Olympus Pen F

Foto: wikipedia.org

Meesterontwerper Maitani

De eerste Pen F verscheen in 1963 op de markt. De bekende Olympus ontwerper Maitani had de eerste spiegelreflex met halfkleinbeeldformaat bedacht. De camera was behoorlijk kleiner en lichter dan de zware spiegelreflexen van die tijd, een geweldig verkoopargument. Olympus benadrukte het grote voordeel in advertenties zoals deze met de bekende fotograaf Eugene Smith.

Retro Friday - Olympus Pen F

Foto: cameraquest.com

72 opnamen

Een verkoopargument was ook het feit dat je - dankzij het opnameformaat van 18x24 mm - tweemaal zo veel opnames op een kleinbeeldfilm kon maken. Op een filmpje van 36 opnames kon je dus 72 foto's maken. In de praktijk was dat overigens nog een aantal opnames meer. Het was wel even wennen dat je in de standaardmodus verticale opnames maakt. Voor een landschap moest je de camera dus verticaal houden.

Retro Friday - Olympus Pen F

Foto: exakta.net

Technische innovaties

De Pen F beschikte over verschillende technische innovaties, zoals een zijdelings opklappende spiegel en een draaiende titanium sluiter. Er was geen pentaprisma boven op de camera zoals bij een spiegelreflex, waardoor de camera meer op een compactcamera leek. In plaats van een pentaprisma gebruikte Olympus een innovatief spiegelsysteem, dat echter wel heel gevoelig was voor stof.

Retro Friday - Olympus Pen F

Foto: shootingfilm.net

Variaties

De eerste Pen F beschikte niet over een ingebouwde lichtmeter en de film moest met twee slagen doorgedraaid worden. De Pen FT had wel een lichtmeter en de film kon met een enkele slag getransporteerd worden. Er verscheen ook een Pen FV zonder lichtmeter.

Retro Friday - Olympus Pen F

Beeld: c1.staticflickr.com

Objectieven

Olympus bood een redelijke hoeveelheid accessoires en objectieven voor de Pen F, waaronder lichtsterke standaardobjectieven zoals een 40mm f/1.4 en een 42mm f/1.4. Er waren twee zooms beschikbaar: de 50-90mm f/4 en de 100-200mm f/5 en Olympus bood zelfs twee spiegelobjectieven: de 400mm f/6.3 Mirror en de 800mm f/8 Mirror.

De Olympus Pen F met extra objectieven paste in een schoen!

Innovaties

Olympus ging door met de Pen F-serie tot 1972. In dat jaar werd weer een innovatieve, door meesterontwerper Maitani ontwikkelde, spiegelreflex geintroduceerd, de OM-1. Olympus heeft veel innovaties en uitvindingen op haar naam staan, zoals stofverwijdering via een ultrasoon trillende beeldsensor bij dslr's.

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark

afbeelding van Jaco van Lith

En in 1963 waren er ook al adapters te koop om Pentax M42, Leica M39, Nikon, T2 enz. objectieven op de Pen F te gebruiken. Er konden ruim 150 opnamen gemaakt worden op een Ilford HP5 135-72. Had je wel een Kindermann of Ilford spiraal nodig. De meeste vaklab's hadden geen zin deze films te ontwikkelen. Perfecte afdrukken zelfs op 20 x 25.