Terugblik

Reisverslag Niels Devisscher

Redactie 581 0
In december van vorig jaar kreeg Niels DeVisscher te horen dat hij de DIGIFOTO Pro 'fotowedstrijd landschap' gewonnen had. 'Enthousiast en opgetogen belde ik naar mijn ouders en vrienden om het goede nieuws te melden. Ik had de hoofdprijs gewonnen, en niet zomaar een: een tiendaagse fotoreis naar Spitsbergen. Onder begeleiding van twee professionele fotografen en de geweldige crew van de S/V Noorderlicht zouden we drie maanden later door de prachtige fjorden van het Arctische Spitsbergen varen.' Hieronder lees je het reisverslag van een blije winnaar

78° Noord

Spitsbergen is een eilandengroep ten noorden van Noorwegen, gelegen in de noordpoolcirkel. De hoofdplaats is Longyearbyen. Het stadje, dat bijna evenveel sneeuwscooters telt als inwoners, wordt beschouwd als meest noordelijke plaats ter wereld. Omdat de archipel zodanig dicht aan de noordpool ligt, is het er gedurende de wintermaanden volledig donker en gaat de zon er in de zomer niet onder. Wij reisden in het voorjaar, wat betekende dat de zon niet ver onder de horizon verdween en we nog net een stukje nacht hadden. Dit zorgde ervoor dat we iedere avond kort na zonsondergang verrast werden met prachtig licht dat de maagdelijk witte landschappen omtoverde tot schitterende kleurpaletjes.

IJskoud

Aan boord van de SV Noorderlicht reisden we gedurende 8 dagen naar de mooiste plekjes op Spitsbergen.  We vertrokken vanuit de haven van Longyearbyen met als doel Isfjorden over te steken en zo naar het noorden te reizen. Dit was echter niet helemaal vanzelfsprekend. Met temperaturen tot -25° C wordt er in snel tempo ijs aan het wateroppervlak gevormd. Het ijs groeit soms tientallen centimeters per nacht aan, waardoor vele wateren voor ons schip onbevaarbaar waren. Helaas konden we daardoor niet verder noordelijk varen, maar leverde dit wel mooie beelden op!

Less is more

Ik ben overtuigd van “less is more” en probeer daarom mijn beelden tot de essentie te herleiden. Ik ga steeds op zoek naar minimalistische onderwerpen zoals een alleenstaande rots in zee of een eenzame boom, omringd door een grote, verlaten leegte. Daarnaast werk ik vaak in zwart-wit en met lange sluitertijden om zo een gebalanceerd en rustig beeld te verkrijgen. Het nemen van de foto is slechts een klein onderdeel van het volledige proces dat ik doorloop. Alles eindigt in de nabewerking maar begint bij het zoeken naar een leuke locatie om daarna het perfecte moment uit te kiezen bij de beste omstandigheden. Dat verliep tijdens onze reis anders. Op basis van het ijs en de weeromstandigheden werd de volgende locatie bepaald. Elke dag was een verrassing en spontane confrontatie met al het moois op Spitsbergen.

Voortdurend in beweging

Door de koude temperaturen in combinatie met wisselvallige weersomstandigheden verandert de natuur voortdurend en ongelooflijk snel. IJsblokken smelten en groeien weer aan, sneeuw bedekt bevroren meren en riviertjes en vervliegt vervolgens weer bij de eerste windstoten. Elke dag is anders in de archipel en het verschil is hier duidelijker dan waar dan ook. Zo fotografeerde ik dit ijsblok tijdens het blauwe uurtje. De volgende dag was het alweer verdwenen. Als landschapsfotograaf geef je een statische en verstilde weergave van de dynamische natuur, die constant in beweging en verandering is. Dat maakt het voor mij dan ook zo uniek. 

Aan land

Onze reisbegeleiders van Fotoreisspecialist Joël en Walter overlegden steeds samen met onze expeditieleider Sarah wat we de dag erop zouden doen. Dagelijks gingen we met behulp van de bijboot of zodiak aan land, op zoek naar de mooiste plekjes om te fotograferen. De reisbegeleiders hielpen de deelnemers op weg en gaven allerhande tips omtrent compositie, licht en het gebruik van filters. Op de momenten dat er niet gefotografeerd werd, maakten we wandelingen naar gletsjers of genoot ik van de zalige stilte en grootse natuur waardoor ik werd omringd. Dat vind ik ook zo fijn aan fotografie. Je leert op een andere manier naar de grote en kleine dingen in je omgeving kijken en ontwikkelt een grotere appreciatie voor de natuur. Eenmaal terug aan boord werd er nagepraat en de gemaakte foto’s besproken. Bovendien konden we genieten van een goede whisky met vers gletsjerijs dat duizenden jaren geleden gevormd werd.

Ons schip verankerd tussen het ijs. Achterin kan je de bijboot zien die we telkens gebruikten om aan land te komen.

Vanop dit bergje heeft onze expeditieleider Sarah een goed zicht over de groep en kan ze snel actie ondernemen moest er gevaar voor ijsberen zijn.

Twee weken later kijk ik terug op de beelden die ik gemaakt heb en besef ik nogmaals wat een eer het was om dit alles mee te mogen maken. Graag wil ik Joël en Walter van Fotoreisspecialist, de redactie van DIGIFOTO Pro, de geweldige bemanning van de SV Noorderlicht en de toffe groep bedanken voor deze adembenemende reis!

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie