Maak de mooiste reisfotografie

Reisfotografie: 7 tips

Redactie DIGIFOTO Pro 2118
Reisfotografie draait om het meenemen van je camera, waar dan ook, soms zelfs nog zonder de intentie om hem zelfs maar te gebruiken, om toch de momenten die je zoekt te kunnen schieten. Het gaat erom verbinding te maken met je onderwerp, op een manier dat een vakantieganger dat niet kan. Hier lees je 7 tips die ervoor zorgen dat je met onvergetelijke reisfoto's naar huis gaat.

reisfotografie tips licht

De mooiste reisfotografie is origineel en neemt je mee naar plekken waar je nog nooit bent geweest. 

#01 Maak een connectie met de lokale mensen

Hoe vaak ben je in je eigen woonplaats naar toeristische attracties geweest? De kans is groot dat je als je bijvoorbeeld in Utrecht woont de dom nog nooit hebt beklommen, maar toch de mooiste kleine plekjes weet terug te vinden. Zo is het ook in reisfotografie. Maak contact met de lokale bevolking en vraag ze om de mooie plekken waar zij graag heen gaan.

#02 Vraag niet altijd om toestemming bij reisfotografie

Je kent het vast wel: zodra je om toestemming hebt gevraagd gaat iemand poseren, ook als je ze vraagt om dit niet te doen. Dit is niet erg, maar levert wellicht niet de mooiste reisfotografie op. Zorg er daarom ook voor dat je áls je toestemming vraagt, je doet nadat je de foto hebt geschoten. Vaak is het ook makkelijker om eerst een gesprekje aan te knopen voordat je aangeeft dat je de foto's hebt geschoten.

#03 Sta vroeg op en blijf tot de late uurtjes

In de ochtend is de natuur het meest actief, waardoor als je dit soort fotografie schiet, je het beste dan kan schieten. Ook is het licht hier ongelofelijk zacht, waardoor je mooie kleuren krijgt. Aan het einde van de dag heb je uiteraard het gouden uurtje, waar je prachtige reisfotografie kan schieten. Maar ook fotograferen tijdens de zonsondergang of tijdens het blauwe uurtje kan prachtig zijn. De mooiste reisfotografie wordt soms 's nachts gemaakt, omdat je dan mooie lichtjes hebt.

reisfotografie in de nacht

Ook 's nachts kun je je richten op reisfotografie. 

#04 Zorg ervoor dat je de juiste reisfotografie locaties scout

Reisfotografie vergt voorbereiding, veel voorbereiding. Ga voordat je een locatie bezoekt, al op zoek naar de mooiste plekken om jouw reisfotografie naar een hoger punt te tillen. Reisgidsen zijn hierbij jouw nieuwe beste vriend.

#05 Beleef en verdwaal

Niets is erger dan een reis waarbij elke minuut is ingepland. Houd ruimte over voor inspiratie en probeer soms ook daar te gaan waar je niet van tevoren over na hebt gedacht. Hou ruimte om te kunnen verdwalen.

reisfotografie 7 tips

#06 Gebruik een systeemcamera in plaats van een spiegelreflex

Spiegelreflexcamera's nemen nét wat meer ruimte in beslag dan systeemcamera's en er is tegenwoordig weinig verschil in kwaliteit. De Nikon Z 6 bijvoorbeeld, is een prachtige compacte én complete fullframe camera waar je goed mee uit de weg kunt bij reisfotografie.

#07 Neem je camera overal mee naar toe

Als ik op reis ben, vergeet ik soms mijn camera en dat is zonde. Uiteraard wil je soms ook wat vrijheid zonder je camera, maar vaak vindt je op dat soort momenten, als je er niet naar op zoek bent, de mooiste plekken om reisfoto's mee te maken. Zorg er dan ook voor dat je altijd een kleine compacte camera bij je hebt.

Ben je dol op reisfotografie? Check dan onze DIGIFOTO MasterClass Travel voor slechts één euro.

 

reisfotografie 7 tips

Tags: reisfotografie, 7 tips voor reisfotografie

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie