Reflecties in druppels vastleggen – tips van Kamera Express

Redactie DIGIFO... 1603 0
Ben je op zoek naar een creatieve manier om jouw onderwerp in beeld te brengen? Dan is reflectiefotografie misschien wel iets voor jou. Je komt reflecties veelal tegen in ramen of in grote wateroppervlakken. Toch kun je ook in kleinere oppervlakken reflecties terugvinden. Denk maar eens aan een lensball waarin je het onderwerp op zijn kop ziet. Een kleinere, natuurlijke variant van deze lensball is een druppel. Reflecties in waterdruppels zorgen voor unieke, creatieve foto’s waarbij het onderwerp een nieuw perspectief krijgt. Wil jij zelf aan de slag gaan met het fotograferen van reflecties in druppels? Dan geeft Kamera Express je hieronder verschillende handige tips.

Wat is druppelfotografie?

Bij druppelfotografie leg je een druppel vast op beeld. Je kunt ervoor kiezen een statische of een bewegende druppel vast te leggen. Begin jij net met druppelfotografie, start dan met het vastleggen van een stil hangende druppel en ga later de uitdaging aan met het bevriezen van beweging. Je kunt ervoor kiezen om druppels in de natuur te fotograferen of juist binnen aan de slag te gaan met een druppelkit.

Wat heb je nodig?

  1. Camera, bij voorkeur met een manuele stand. De instellingen variëren per foto. Het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde moeten per geval worden aangepast. Je kunt vrijwel elk objectief gebruiken voor druppelfotografie.
  2. Druppelkit of pipet en een bak met water. Of natuurlijk een druppel in de natuur.
  3. Achtergrond, een patroon, foto, tekst of een onderwerp in de natuur.
  4. Statief, zodat je geen last hebt van bewegingsonscherpte en je een hand vrij hebt om een pipet of druppelkit te bedienen

Druppels in de natuur

Buiten kom je veelal druppelvorming tegen door regenwater. In de herfst en de winter zul je overdag meer druppels vinden dan in andere seizoenen. Toch veroorzaken dauw en mist ook druppels waarin je reflecties kunt vastleggen. Bereid je goed voor op vochtig weer wanneer je de natuur ingaat door jezelf hierop te kleden en bescherm jouw apparatuur goed tegen vocht.

Druppels in de studio

In een studio ben je niet meer afhankelijk van de elementen en heb je het maken van druppels dus zelf in de hand. Je kunt een pipet gebruiken om de druppel met precisie te plaatsen op een ondergrond. Er zijn talloze mogelijkheden waarmee je kunt experimenteren en jouw creativiteit de vrije loop kunt laten.

Druppels in beweging

Een vallende druppel met reflectie vastleggen, geeft een dramatisch effect. Dit kun je doen met een druppelkit, zodat je je handen vrij hebt voor het bedienen van de camera of met een pipet. Wanneer je werkt met een pipet zul je zowel de camera als de pipet moeten bedienen. Dit vergt wat oefening.

Je kunt een bewegende druppel op verschillende manieren vastleggen. Zo kun je het zweefmoment boven een bak water in beeld bevriezen of juist een omhoog springende druppel fotograferen die verschijnt na contact met het wateroppervlak.

Reflecties maken

In een druppel zie je de achtergrond op zijn kop net als bij het fotograferen met een lensball. Je beschouwt de druppel als een lens waarbij de grootte (de hoeveelheid water) en de afstand tussen de druppelkit en het oppervlak bepalend zijn voor het formaat van de druppel. De druppel weerspiegelt dus de achtergrond. Je kunt een patroon, foto of tekst gebruiken om jouw beeld uniek te maken. Houd er wel rekening mee dat de druppel de achtergrond omkeert en je de foto of tekst die je laat reflecteren dus omdraait om in de reflectie het beoogde beeld te behalen.

Standpunt van de camera

Speel met het standpunt van je camera en gebruik verschillende perspectieven. Een lager standpunt is zeer geschikt voor druppelfotografie. Ga je met een bak met water aan de slag? Plaats dan je camera op gelijke hoogte aan de bak, zodat je zowel het wateroppervlak als de druppel vastlegt.

Creativiteit in de winter

Ben je benieuwd naar meer fotografietips voor tijdens de wintermaanden? Bekijk dan hier de winter themapagina. 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie