PRIMEUR: Hands-on Nikon Z 6III: Niet zomaar een upgrade

Redactie DIGIFOTO Pro 618

Nikon introduceert met de Z6 II niet alleen een opvolger van de Z 6II, maar meerdere belangrijke vernieuwingen. Die hebben vooral betrekking op de sensor ( ‘partially stacked ‘) en op de zoeker (veel helderder én scherper dan de zoekers van de camera’s die nu op de markt zijn).

Tekst: Dré de Man

Nikon
Nikon

 

De zoeker is van onvergelijkbare kwaliteit en scherpte.

Nikon
Nikon

Een nieuw accessoire is MB-N14 battery pack met aparte ontspan- en Fn-knop. De houder is meteen aan te sluiten op een lader via een USB-kabel.

 

Nikon

De Z6III kent dezelfde goede afdichting tegen stof en vocht als de duurdere Z-camera’s én is bestand tegen temperaturen tot minimaal -6 graden.

Op het eerste gezicht lijkt het enige verschil met de Z 6II de aanduiding Z 6III bij de ontspanner. Maar als je hem beetpakt, valt op dat hij voor iemand met niet al te kleine handen beter vasthoudt. Aan de andere kant is hij niet te groot voor iemand met kleine handen, dus waarschijnlijk een goed compromis. De volgende stap bij de kennismaking is dat je door de zoeker kijkt en dat is meteen dé grote verrassing: het zoekerbeeld heeft een veel groter dynamisch bereik én een veel grotere kleurruimte dan andere zoekers. Combineer je dat met de duidelijk hogere (en mede dankzij de grotere dynamiek ook zichtbare) scherpte en je hebt het idee dat je naar de werkelijkheid kijkt in plaats van door een zoeker.

De waarschijnlijk belangrijkste vernieuwing geeft zijn geheimen niet zo snel prijs. Zelfs in de Nikon-marketing wordt niet meteen duidelijk hoe belangrijk deze is. ‘Partially stacked’ (in het Nederlands: half-stacked) ‘klinkt alsof je de camera door het leven moet met slechts een deel van de voordelen van de Z 9 en Z 8. Maar in werkelijkheid komt het erop neer dat je de voordelen van een stacked sensor krijgt voor (iets meer dan) de prijs van een BSI-sensor. Wat ik dan weer aan de Nikon marketing moet toegeven: ik zou ook niet zo snel een betere naam voor de technologie kunnen verzinnen.

Nikon
  

De sensor van de Z 6III: boven en onder de lang zijde is de extra laag duidelijk te zien.

Nikon

Ter vergelijking de sensor van de Z 6II. (foto’s: Nikon).

Het punt is: het fabriceren van ene stacked sensor is duur, want een extra laag maakt de fabricage ingewikkelder. Een partically stacked sensor is eigenlijk een stacked sensor waarbij de extra laag niet op, maar náást de sensor geplaatst is. Dat maakt de fabricage een stuk eenvoudiger en goedkoper. Waar het patent voor de technologie vandaan komt is op dit moment nog niet duidelijk, in ieder geval is zeker dat Nikon op dit moment de enige is die een camera met deze techniek aanbiedt.

Natuurlijk hoort bij een dergelijke beeldsensor ook een snelle beeldverwerkende processor die de grote snelheid aankan. Dat is de Expeed 7, dezelfde processor waar de Z 8 en Z 9 ook gebruik van maken. Dat geeft al aan dat er sprake is van deels dezelfde techniek/software. De AF-instellingen lijken dan ook sterk op die van de Z 8.

De voordelen zijn wel heel duidelijk: net als bij de Z 9 en Z 8 is de verwerking van gegevens razendsnel en dat maakt de camera bij het fotograferen sneller, helpt enorm bij de scherpstelling (onderwerpsherkenning) en biedt grote voordelen bij video. Vergeleken met een stacked sensor is de sensor goedkoper, maar in vergelijking met de BSI-sensor van de Z 6II wat duurder. Dat verklaart ook het prijsverschil met de Z 6II. Maar die prijs lijkt gezien de prestaties van de camera alleszins gerechtvaardigd.

Mijn eerste test van de dynamiek laat overigens zien dat de techniek geen enkel nadeel heeft opgeleverd voor ruis en dynamiek, het lijkt er zelfs op dat er een derde stop winst is, maar dat zou een exemplarisch verschil kunnen zijn.

Conclusie: geen upgrade, maar een nieuwe camera die net als de Z 9 ooit, de eerste is van een nieuwe generatie camera’s. In dit geval: betaalbare camera’s met de voordelen van een stacked sensor en een vrijwel ideale elektronische zoeker. van een nieuwe generatie.

 

Overzicht van belangrijke kenmerken: Z6III

 • Half-stacked full-frame sensor van 24,5 MP: razendsnelle scansnelheden van de sensor zorgen voor volledige pixeluitlezing voor heldere, gedetailleerde beelden met een hoog dynamisch bereik en natuurgetrouwe kleuren. Het native ISO-bereik loopt van 100 tot 64.000 (uitbreidbaar tot 50-204.800).
 • In de camera 6K RAW-video-opnamen: Interne 6K/60P (RAW) en 5,4K/60P (YUV) opnamen. Je kunt 4K UHD/60p video oversampled van 6K in-camera maken en opnemen bij 240p (10x slow motion).
 • Geluid van professionele kwaliteit: De externe microfooningang van de camera kan worden gebruikt als lijningang voor geluid van professionele kwaliteit.
 • Heldere EVF met ultrabreed kleurengamma: met verversingssnelheden van 60 bps biedt de 4000-nit elektronische zoeker met 5.670.000 beeldpunten consistent vloeiende high-definition weergaven. Een breed (DCI-P3) kleurengamma toont levensechte kleuren zonder kleurbanden.
 • Tot 120 bps met AF/AE en voor-ontspan-opnamen: 120 bps (10MP DX-formaat JPEG's) of 60 bps (24MP full-frame JPEG's). De Z6III legt het beslissende moment altijd vast, zelfs als het moment plaatsvond nog voor de sluiter ontspande.
 • Topklasse AF-functies: razendsnelle AF-berekeningen zorgen voor het betrouwbaar volgen zonder onderbrekingen. Onderwerpdetectie en AF werken tot -10 LW bij foto's en video's.3
 • Krachtige vibratiereductie en focuspuntstabilisatie: 8,0 stops4 5-assige in-camera beeldstabilisatie en E-VR voor video. Scherpstelpunt VR stabiliseert het gebied rond het actieve scherpstelpunt.5
 • Draai- en kantelbare monitor met hoge resolutie: volledig draai- en kantelbare touchscreen monitor met 2.100.000 beeldpunten voor een duidelijk, zeer gedetailleerd beeld van het onderwerp vanuit elke hoek.
 • Klein, licht, sterk: weegt slechts circa 750 gram, met een weerbestendige afdichting en koudebestendigheid tot -10 C.
 • Twee kaartsleuven: één sleuf ondersteunt CFexpress Type B-kaarten of XQD-kaarten en de andere sleuf ondersteunt UHS-II SD-kaarten.
 • Optionele verticale battery grip: Nikons nieuwe battery grip MB-N14 kan worden gebruikt als grip voor verticale opnames of als tegenwicht voor zwaardere teleobjectieven, maar ook voor langere fotografiesessies.

Beschikbaarheid en prijs

De Nikon Z6III is vanaf eind juni 2024 verkrijgbaar voor een adviesprijs van EUR 2999,-.

 

 

Voetnoten:

1) Van full-frame/in FX-formaat systeemcamera's op 17 juni 2024. Op basis van onderzoek door Nikon.

2) De Nikon Imaging Cloud-service is binnenkort beschikbaar. Houd de Nikon website in de gaten voor het laatste nieuws.

3) AF-gevoeligheid tot -10 LW. Gemeten in de fotostand bij ISO 100 en een temperatuur van 20°C met enkelvoudige servo-AF (AF-S) en een objectief met een maximaal diafragma van f/1.2.

4) 8,0 stops vibratiereductie, gemeten met de telestand van de NIKKOR Z 24-120mm f/4 S. Op basis van CIPA-normen.

5) Scherpstelpunt VR is beschikbaar in de fotostand wanneer er een NIKKOR Z-objectief zonder ingebouwde VR wordt gebruikt. Scherpstelpunt VR is niet effectief wanneer er meerdere scherpstelpunten worden weergegeven.

 

afbeelding van sanders.clipboardmedia_181048

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie