Preview: Sony NEX-7

Preview: Sony NEX-7

jesse kraal 8196 3
Met de NEX-7 rondt Sony het assortiment NEX-camera's naar boven af. De NEX-7 krijgt de 24-megapixelsensor uit de A65 en A77 en ook dezelfde zoeker. Met de compacte high-end camera neemt Sony camera's als de Fujifilm X100 in het vizier.

Met de NEX-7 richt Sony zich duidelijk meer op de gevorderde gebruiker dan met de andere NEX-modellen. Een 24-megapixel cmos-sensor, een ingebouwde zoeker en verbeterde bediening moeten de Sony NEX-7 interessant maken voor de gevorderde fotograaf.

Sony NEX-7

Fujifilm X100

De NEX-7 zal met name de concurrentie aangaan met de Fujifilm X100 en de Leica X1. Beide camera's bieden niet de optie om van objectief te wisselen maar zijn wel duidelijk gericht op de veeleisende fotograaf. In combinatie met de Carl Zeiss 24mm f/1.8, die de NEX-7 vergelijkbaar maakt met X100 en de X1, zal de NEX wel een stuk duurder zijn.

24-megapixelsensor

Sony's nieuwe aps-c sensor  is volgens zijn makers tot indrukwekkende ruisprestaties in staat. De iso-waarden kun je instellen tussen de 100 en de 16000. Voor een snelle verwerking van de beelden past Sony de nieuwste BIONZ-processor toe in de NEX-7. De nieuwe24-megapixelsensor levert beelden af met een resolutie van exact 6000 bij 4000 pixels.

Snelle autofocus

Sony belooft een hoge autofocussnelheid voor de NEX-7,  met de nieuwe A-mount adapter moet je zelfs een nog hogere snelheid krijgen door gebruik van een semi-transparante spiegel en losse autofocussensor. Wel ben in je in dat geval gelimiteerd tot A-mount objectieven. Verbeterde 'object tracking'  stelt de camera in staat om het object te volgen en in focus te houden. In de 'speed priority'-mode kan de NEX-7 tot tien beelden per seconde vastleggen. 

Sony NEX-7

Trinavi-bediening

Een van de opvallende nieuwe functies op de NEX-7 is de Trinavi-bediening. Twee grote instelwielen op de bovenzijde van de camera moeten snelle bediening van de camera mogelijk maken. Het voor de NEX-camera's gebruikelijke instelwiel achter op de camera is ook aanwezig. De Trinavi-bediening lijkt een welkome toevoeging, bij de overige modellen moet je voor een aantal functies, zoals het instellen van de iso-waarde al snel de menu's induiken.

Ingebouwde evf

Sony heeft voor de NEX-7 gekozen voor een digitale oled-zoeker (evf) met 2,4 miljoen beeldpunten., daarmee is het de eerste NEX-camera met een ingebouwde zoeker. Volgens Sony heeft de nieuwe evf, die we ook in de A65 en A77 spiegelreflexcamera's terugvinden, de hoogste resolutie in een digitale zoeker ooit.

Sony NEX-7

De zoeker geeft uiteraard een 100 procent weergave, een voordeel van een evf. Een ander voordeel is het formaat van de zoeker, deze is niet gebonden aan het formaat van de sensor, zoals dat bij conventionele dslrs wel het geval is. Dit zorgt ervoor dat het zoekerbeeld groter is dan dat van een conventionele spiegelreflexcamera met een aps-c sensor. De evf heeft tevens een oogsensor, die het scherm uitschakelt als je de zoeker gebruikt.

Kantelbaar lcd-scherm

Sony heeft op de NEX-7, net als op alle andere NEX-modellen, een kantelbaar scherm toegevoegd met 921.000 pixels. Vreemd genoeg heeft deze geen touchbediening, zoals op de NEX-5N. Wellicht dat de Trinavi-bediening al voldoende extra gebruiksgemak geeft en een aanraakscherm overbodig maakt.

Sony NEX-7

Nieuwe flitsmogelijkheden

Op het gebied van flitsen biedt de NEX-7 mogelijkheden die we nog niet eerder zagen in de compacte systeemcamera's van Sony. De camera heeft een ingebouwde flitser die je met een druk op de knop tevoorschijn haalt. Daarnaast heeft de NEX-7 ook een hotshoe zoals we die kennen van de Sony Alpha en Konica/Minolta

Lenscorrectie

Net als in de NEX-5N, A77 en A65 krijgt de NEX-7 de mogelijkheid om in de camera lenscorrecties toe te passen. De optische correcties kunnen afzonderlijk ingesteld worden voor vignettering, chromatische aberratie en vervorming. De camera beschikt over correctieprofielen voor E-mount-objectieven. In de toekomst kunnen er meer profielen worden toegevoegd door middel van firmware-updates.

Electronic First-Curtain shutter

Een wat minder opvallende, maar wel interessante mogelijkheid is de 'Electronic First-Curtain shutter'. Standaard staat de optie uitgeschakeld, je dient deze te activeren in het menu. Bij gebruik van de elektronische sluiter op het eerste gordijn hoeft de mechanische sluiter niet eerst dicht en vervolgens weer opengeklapt te worden voor het maken van de foto. Dat verminderd de 'shutter lag' tot slechts 20 milliseconden, claimt Sony. Het maakt de NEX-7 de snelste digitale camera met verwisselbare lenzen, als we de fabrikant mogen geloven.

Sony NEX-7

Full hd-filmen met 50 fps

De NEX-7 neemt videomateriaal op volgens de avchd 2.0-standaard. Dat betekent dat je in full hd 1080p-resolutie kunt opnemen met 50 fps. Ook heb je keuze uit 25 fps voor het 'bioscoopgevoel'. Doormiddel van focustracking kun je tijdens het filmen automatisch blijven scherpstellen.

Handmatig scherpstellen kan natuurlijk ook. Daarnaast krijg je volledige handmatige controle over het filmen in de pasm-modi. Sony zegt dat de kwaliteit van het stereogeluid is verbeterd, de windruis zou vooral bij rustige scènes worden verminderd.

Objectieven en accessoires

Naast twee nieuwe NEX-camera's  introduceert Sony ook een drietal nieuwe E-Mount-objectieven voor het NEX-systeem. De high-end Carl Zeiss Sonnar T* E 24mm f/1.8 ZA, de Sony E 50mm f/1.8 OSS en de 55-210mm f/4.5-6.3 OSS telezoom.

Sony NEX-7

Prijs en beschikbaarheid

Als je na het lezen van dit artikel enthousiast naar de winkel wilt rennen, moeten we je teleurstellen. Pas in november van dit jaar zal de Sony NEX-7 beschikbaar komen. Voor enkel de body geeft Sony een adviesprijs op van 1200 euro, voor 150 euro meer krijg je er de 18-55mm kitlens bij.

De LA-EA2 A-mount adapter met halfdoorlatende spiegel gaat 380 euro kosten, de speciaal voor de NEX-7 ontwikkelde leren hoes LCS-ELC7 heeft een adviesprijs van 220 euro.

Sony NEX-7

Nog geen testfoto's

Naast productafbeeldingen hebben we nu ook bewegend beeld. Het filmpje is niet heel informatief maar het lijkt er op dat de hoofdpersoon tot nu toe de enige is die met het toestel geschoten heeft. Engadget en Dpreview hebben al wel een exemplaar in handen gehad maar mochten nog geen testfoto's maken.

Afgaande op de testfoto's die Dpreview maakte met de Sony A77, die de sensor deelt met de NEX-7, kunnen we een prima beeldkwaliteit en dito ruisprestaties verwachten. Al blijft het nog even afwachten tot we zelf een exemplaar in handen hebben.

afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen vanJesse

afbeelding van Fritsdebeer

Leuke poging en is vast een goede camera.
Maar de FUJI X100 koop je OOK vooral om de look.
Of je wilt of niet... dit is gewoon maar weer een camera
Hoe goed hij ook is...

afbeelding van paulus

De Fuji X100 is een prachtige retro camera voor het segment enthousiaste amateur fotografen. De APS-C sensor is een flink stuk groter dan de traditionele point and shoot cameras en levert ook duidelijk hogere kwaliteit fotos. In dit segment zijn de eisen hoog, min-puntjes worden afgestraft, dus fabrikanten willen graag goed scoren, maar moeten ook innovatief zijn en kwaliteit leveren, dus vooral goed luisteren naar de markt. De NEX-7 heeft als bijzonder voordeel dat verwisselbare lensen mogelijk zijn, speciaal voor dit toestel ontworpen. Maar ook de alpha reeks lensen, tot de oude minolta lensen en zelfs van andere fabrikaten, kunnen met adapters op dit toestel.
De NEX 7 is nu de high end camera van SONY, ben heel benieuwd naar de prestaties, de NEX 5 voldoet echt bijzonder goed, en misschien gaat de traditionele camera met opklapspiegel, uit het analoge tijdperk, nu toch de kast in. In het digitale tijdperk is de spiegel eenvoudig niet meer nodig, ik denk dat de toekomst in de richting can deze toestellen gaat.

afbeelding van LeoJan

Ik heb enorme lol met de Sony Nex 3 omdat ik nog talloze Canon FD lenzen heb liggen en deze zijn uitstekend bruikbaar met een adapter. Verder vind ik het concept van een kleine camera met verwisselbare lenzen alleen zinvol als de lenzen klein blijven. En dat is al heel snel niet meer het geval. De Nex 7 vind ik een schitterende camera, de evf een enorme vooruitgang, dat mis ik op de Nex 3. Maar buiten het leuke gebruik van al mijn oude lenzen ben ik toch echt niet van plan op een ander systeem over te stappen, ben heel tevreden met mijn FF Canon. En dan komt de NEX 7 in een totaal andere prijsklasse, waar het geen cameraatje meer is voor erbij. Als systeem camera vind ik de Nex serie toch een beetje geen vlees en geen vis. Leuk met kleine objectieven, maar worden die wat groter heb je alleen een objectief in je handen. Verder geen FF.