Red je lage resolutie beelden

Pixelmator Pro introduceert nieuwe manier van digitaal vergroten

Siem van Woerkom 632 0
Pixelmator Pro heeft een nieuwe functie waarmee foto's vergroot kunnen worden zonder kwaliteitsverlies. Waar dit altijd al mogelijk was in Photoshop is deze manier sneller en meer verfijnd.

Update Pixelmator Pro

Pixelmator Pro heeft op de valreep van 2019 nog een update uitgebracht voor een nieuwe functie met een indrukwekkend nieuw algoritme voor het aanpassen van afbeeldingen, aangedreven door een machine learning-model. Pixelmator Pro noemt het ‘ML Super Resolution’. Het is een nieuwe schaalmodus waarmee afbeeldingen vergroot kunnen worden zonder de wazigheid die je normaal zou verwachten wanneer je een afbeelding groter maakt dan de oorspronkelijke resolutie.

Traditionele schaalalgoritmen die we kennen van Photoshop zoals Nearest neighbour of Bilineair vertrouwen op eenvoudige wiskundige combinaties van pixels in de buurt. Het machine learning-model probeert de inhoud van de afbeelding te begrijpen, waardoor het details kan invullen rondom de plekken met de meeste beeldinformatie wanneer de afbeelding wordt aangepast.

Pixelmator Pro alternatief voor Lightroom

ML Super Resolution is beschikbaar in het menu 'afbeeldingsgrootte' of wanneer je de tool 'transformeren' gebruikt. Het enige nadeel op dit moment is dat de ML-methode veel rekenkracht vereist, welke specifiek afhankelijk is van de GPU in je laptop of desktop. Dit is een perfect voorbeeld waar een eGPU (externe grafische kaart) verbonden met een MacBook Pro zeker een snelheidsverschil zal maken. De verbetering in scherpte en behoud van detail in de voorbeelden in dit artikel is gemakkelijk zichtbaar.

Pixelmator Pro 1.5.4 bevat ook updates voor de denoiser en een paar bugfixes. Pixelmator Pro is hier te downloaden. (De nieuwe 1.5.4-update wordt nog steeds verspreid op het moment van publicatie.)

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem