Photo à Paris: fototips in Parijs

Photo à Paris: fototips in Parijs

Redactie DIGIFO... 1754 0
Praat je over steden die van belang waren voor de ontwikkeling van de fotografie, dan praat je over Parijs. Zijn alleen al de fotogenieke boulevards reden om deze zomer door de ‘stad van het licht’ te flaneren, de volgende vijf locaties zijn dat ook.

Wie fotografie zegt, zegt Parijs. Denk maar eens aan Louis Daguerre die in 1837 een straattafereel in Parijs vastlegt op een verzilverde koperen plaat, André Disdéri die rond 1850 de carte de visite introduceert en terloops Napoleon fotografeert en de unieke en wereldberoemde celebrity-portretten tussen 1855 en 1880 van de Parijse society-fotograaf Nadar(een pseudoniem van Gaspard-Félix Tournachon, de man die bovendien in 1858 de eerste luchtfoto ooit nam). Of wat te denken van de spectaculaire foto's van autoraces, vliegtuigen en modieuze Parijse vrouwen waarmee de avant-gardist Jacques Henri Lartigue aan het begin van de twintigste eeuw de wereld verbaast, André Kertész die in 1928 de verbluffende foto 'Meudon, Paris' schiet, en fotograaf en medeoprichter van Magnum Henri Cartier-Bresson die zich in Parijs ontpopt tot meester-fotograaf. Nee, op de vraag welke mijlpalen ertoe hebben bijgedragen dat Parijs, de stad van romantici en nostalgie, als een rode draad door de historie van de fotografie loopt, hoef je het antwoord niet schuldig te blijven. Wat heet, Parijs ís fotografie. Fotoliefhebbers die de komende maanden een bezoek aan het fotogenieke Parijs gaan brengen, nemen tussen de grote bezienswaardigheden en de kleine (fotografie)galerijen ook de volgende hotspots op in hun lijst met things to do.

Galerie Nationale du Jeu de Paume
Place de la Concorde - Jardin des Tuileries

Behalve de naam voor een Franse balsport waaruit het tennis is ontstaan, is Jeu de Paume het nationaal fotomuseum. Gelegen in het deftige stadspark (dat uitzicht biedt op het Louvre, de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe) beleef je op deze locatie de meest fantastische tentoonstellingen. Zo zijn tot en met 25 september onder de titel The Intimate World of Josef Sudek de fascinerende foto’s van deze verlegen Tsjechische (en eenarmige!) fotograaf te aanschouwen. Het is aan Sudek (1896-1976) te danken dat de straten van Praag (soms met gevaar voor eigen leven) in beeld zijn gebracht. Ook niet over te slaan, is Hôtel de Sully (bij het Place de Vosges), want een dependance van Jeu de Paume waar je getrakteerd wordt op vaak prachtig kleine fototentoonstellingen - en anders is het gebouw plus de binnentuin wel de moeite van een bezoek waard.

Info: www.jeudepaume.org

Maison Européenne de la Photographie (MEP)
5/7 Rue de Fourcy

Verplichte kost, een wandeling door het MEP, dat doorgaat als het fotomuseum van de Franse hoofdstad en evenals Jeu de Paume is gelegen in de bijzonder fraaie buurt De Marais (het moeras). Alleen al de indrukwekkende gevel verraadt dat dit kunsthuis garant staat voor goede en grote overzichtstentoonstellingen. Om de twee jaar bovendien vindt vanaf deze locatie de organisatie van het bekende Mois de la Photo à Paris (Maand van de Foto) plaats, waarvan de komende editie later dit najaar in aanvang neemt en verspreid zal zijn over tal van kleinere galerijen. Juist dit soort festiviteiten maakt dat Parijs één van de voornaamste centra voor fotografie is.

Info: www.mep-fr.org

Fondation Henri Cartier-Bresson
2, Impasse Lebouis

Eén van de grote geesten in de (Franse) fotografie is Henri Cartier-Bresson (1908-2004), de man die le moment décisif introduceerde. Het vastleggen van het beslissende ogenblik dat het wezen van een hele situatie weergeeft. De Fransman krijgt een fraaie saluut in het fotomuseum Fondation Henri Cartier-Bresson dat is gelegen in de buurt achter de Tour Montparnasse en waarin tal van tekeningen, schilderijen, schrijfsels, films, negatieven, contactvellen en archieven herinneren aan diens grootheid. Overigens vinden er op deze locatie niet zelden exposities van andere fotografen plaats.

Info: www.henricartierbresson.org

Bibliothèque Historique de la Ville de Paris
22, Rue Malher

Als je dan toch in Parijs bent, dan ook naar de historische (en één van de belangrijkste ter wereld) bibliotheek van Parijs. Natuurlijk ademt ook deze plek fotografie, wat deze zomer (t/m 25 september) onderstreept wordt met de expositie Le Front Populaire vu par Marcel Cerf. De tentoonstelling legt via de foto’s van Cerf (1911-2010) - zo’n fotograaf die altijd op het juiste moment op de juist plaats was – het vergrootglas op de opkomst in 1934 van het Volksfront, een alliantie van (centrum-)linkse partijen als antwoord op extreemrechtse, fascistische regimes in Europa. Geen gemakkelijk onderwerp, maar wel prachtig in beeld gebracht.

Info: www.bnf.fr

Paris Photo 2016
Le Carrousel du Louvre

Als één happening onderstreept dat Parijs de hoofdstad, om niet te zeggen de bakermat, van de fotografie is, dan is dat de jaarlijkse Paris Photo. De twintigste editie van deze beurs staat dit jaar tussen 9 en 14 november op de agenda en is een ontmoeting met honderden prominente fotogaleries uit de hele wereld. Maar nog meer is het een foto-event waar je tegen de soms prachtigste fotografie aanloopt en met een beetje geluk de grote en kleine fotografen te spreken krijgt.

Info www.parisphoto.fr

Pariscope

Voor het meest actuele en volledige fotoaanbod is het aan te raden om bij de eerste de beste kiosk de Pariscope aan te schaffen. Deze culturele agenda verschijnt wekelijks en kost nog geen 75 eurocent.

Tekst: Cees Visser

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie