Pentax KP: Het slimste jongetje van de klas

Pentax KP: Het slimste jongetje van de klas

Redactie DIGIFO... 2658 0
Pentax was al weer een tijdje lekker aan de weg aan het timmeren met de K3 en K3 II, maar toen het bedrijf vorig jaar met de K-1 uitkwam, de eerste fullframe-camera van het merk, leek Pentax echt zijn plaats terug te hebben veroverd. Onlangs heeft Pentax de KP uitgebracht. Het nieuwe aps-c-vlaggenschip met unieke features. Een test.

In de tweede helft van de vorige eeuw was Pentax één van de grootste spelers op het gebied van fotocamera's, maar bij de overgang naar de digitale fotografie ging het even een beetje minder met het klassieke bedrijf. Pentax bleef wel camera's uitbrengen, maar geen van de nieuwe modellen wist indruk te maken op het grote publiek. De afgelopen jaren lijkt Pentax weer terug te komen en weet het bedrijf de ene interessante camera uit te brengen na de andere. Het nieuwste model, de Pentax KP, is net uit en wij hebben hem voor je getest.

Bijzondere body

Met de KP komt Pentax met een nieuw aps-c vlaggenschip met alle features die we Pentax gewend zijn. Zo is de body van de KP volledig weersbestendig en krijg je met de KP een optische viewfinder met 100% dekking en 0.95 keer vergroting zodat je weet wat je krijgt.

Pentax heeft ervoor gekozen om één van de meest bejubelde constructies van de K1 ook te gebruiken in deze KP. Op de body zit een extra draaiknop, waarvan je de functie met een andere draaiknop heel eenvoudig kunt veranderen. Zo kun je met een handomdraai de AA-filter aan- of uitzetten, de horizoncorrectie in- of uitschakelen en er voor kiezen om wel of geen HDR-foto te maken, allemaal zonder dat je in een menu hoeft te zoeken. Drie van de opties zijn al door Pentax zelf ingevuld, maar de KP heeft nog drie custom-opties over die geheel naar wens te bepalen zijn.

Ook heeft Pentax de KP uitgerust met een zeer opvallende feature. De body is namelijk aan te passen aan de grootte van je handen. De camera komt met drie grips die zeer eenvoudig met een kleine inbussleutel kunt veranderen zodat de camera altijd lekker in je hand ligt.

Als we dan toch een puntje van kritiek moeten uiten op de KP is dat het ontbreken van een touch-screen. Anno 2017 zijn touch-screens overal te vinden het zou het gebruiksgemak van de KP flink vergroten als het scherm aanraakgevoelig zou zijn. Het scherm is overigens wel uit te klappen en te draaien waardoor je makkelijk bijzondere standpunten kunt gebruiken.

Slimme sensor

Al sinds Pentax in 2015 met de K3 II op de markt kwam beschikken de Pentax-camera's uit het hogere segment over een sensor die los zit. De grote voordelen hiervan zijn een goede, vijfassige beeldstabilisatie waardoor je ook met al je oude objectieven scherpere foto's met een langere sluitertijd kan maken , Pixel-Shift waardoor de camera foto's kan maken met een enorme resolutie en ingebouwde horizoncorrectie. Omdat je soms meer aan je hoofd hebt dan letten op een rechte horizon, kan de Pentax KP je hier een beetje mee helpen. Doordat de sensor los zit, kan deze een beetje draaien om zo de horizon recht op je sensor te houden. Hierdoor hoef je achteraf geen correctie toe te voegen waardoor je minder tijd kwijt bent en een groter deel van je foto kunt behouden.

De sensor van de Pentax KP is beschikt niet over een anti-aliassing filter. Door het ontbreken van dit filter worden de foto's die uit de camera komen een stuk scherper, maar wordt de kans op beeldfouten als moire flink groter. Om dit tegen te gaan kan je op de Pentax KP de AA-simulatie inschakelen. Als dit aanstaat maakt de sensor microtrillingen tijdens het maken van de foto, waardoor een AA-filtereffect bereikt wordt.

Beeldkwaliteit & 819.200

Een camera kan nog zo stevig gebouwd zijn en volgestopt zijn met allerlei slimme functies, maar als er geen goede foto's uitkomen heb je er natuurlijk niet veel aan. Gelukkig weet de KP alle beloftes waar te maken. De foto's zijn mooi scherp, ook met de AA-filter, de kleuren zijn realistisch en levendig en de kleinste details worden mooi vastgelegd.

Eén van de paradepaardjes van de KP is de maximale iso-waarde van 819.200. Foto's maken met zo'n sterke lichtgevoeligheid klinkt natuurlijk veelbelovend, maar in de praktijk lijkt het nog vooral toekomstmuziek te zijn. De foto's gemaakt met de maximale iso zitten vol met kleurruis en zijn eigenlijk niet met goed fatsoen te gebruiken, maar het feit dat de mogelijkheid er is belooft veel goeds voor de komende jaren. Om het nog even in perspectief te plaatsen, tien jaar geleden kwam menig camera niet verder dan iso 1600 en de foto's die hiermee gemaakt waren zaten al snel zo vol ruis dat er niet goed mee te werken was. Om weer even terug te gaan naar de tegenwoordige tijd, fotograferen met iso 6400 levert nog prima beelden op en zelfs op foto's met een iso-waarde van 25.600 is nog vrij weinig ruis te zien. Pas bij iso 51.200 wordt de ruis echt zichtbaar en bij 102.400 moet je echt een beetje oppassen en bewust kiezen waar je de foto's voor wilt gebruiken.

Conclusie

Dat de Pentax KP een bijzondere camera is valt niet te ontkennen. De mogelijkheid om de body aan je handen aan te passen is heel fijn en biedt veel mogelijkheden en door de vele slimme functies is de KP een zeer aantrekkelijk alternatief voor de bekende grote namen. De beeldkwaliteit is uitstekend met mooie kleuren en veel detail. De camera maakt uitstekende foto's met hoge iso-waarden, al zijn foto's gemaakt met iso 819.200 niet echt bruikbaar te noemen. Het ontbreken van een touchscreen is jammer, maar voor wie daar overheen kan stappen is de KP een uitstekende camera.

Specificaties

Adviesprijs (body): € 1299,-

Resolutie: 24.3 megapixel
Beeldsensor: 24.3-megapixel aps-c CMOS sensor
ISO-bereik: ISO 100-819.200
Zoeker: Optisch, 100% dekking
Scherm: 3 Inch TFT, niet aanraakgevoelig
Scherpstelling: Fasedetectie: 27 autofocuspunten waarvan 25 crosstype
Snelheid: 7 fps
Opslag: SD, SDHC &SDXC
Afmetingen: Ca. 131.5 mm x 101 mm x 76 mm
Gewicht: 703 gram (body, inclusief geheugenkaart en batterij)
Filmfunctie: Ja,  FullHD tot 60 bps

Info: www.ricoh-imaging.nl

Beoordeling

Beeldkwaliteit: 8

Bediening: 7

Snelheid: 8

Behuizing: 9

Prijs / kwaliteit: 7

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie