Condensvorming te lijf

Pentax DA*11-18mm f/2.8: Astrofotografie “wonderkind”

Remco Stunnenberg 512 0
De HD Pentax DA*11-18mm f/2.8, die Pentax binnenkort lanceert, beschikt over een unieke feature, te weten de mogelijkheid om je condensvorming bij astrofotografie te verminderen.

Objectieven van Pentax hebben van huis uit al een uitzonderlijk “outdoor DNA”. Dit danken “ze” aan hun weathersealing. Daarnaast zijn de camera's die voorzien zijn van de astro tracing functie, zoals de Pentax K1 II, uitermate geschikt voor astro-fotografie. Wanneer deze functie is ingeschakeld compenseert de sensor de rotatie van de aarde. Dit maakt het mogelijk om groothoek opnamen te maken met sluitertijden tot drie minuten met lagere ISO waarden. Dit stelt je in staat zeer gedetailleerde opnamen te maken van de sterrenhemel.

Er kan echter één probleem ontstaan wanneer je een sterrenspoor wilt maken: condensvorming!HD PENTAX-DA*11-18mm f/2.8 ED DC AW: condensvorming te lijf

Zodra de lucht afkoelt is er een punt dat de waterdamp in die lucht condenseert. Dauw ontstaat op die plaats waar de waterdamp uit de lucht condenseert. Dat kunnen spinnenwebben zijn, de ramen van auto’s maar natuurlijk ook op je camera die opgesteld staat voor sterrenfoto’s. Je camera, die vaak in het open veld staat, wordt op een gegeven moment kouder dan de omgevingstemperatuur. Het vocht in de lucht condenseert vervolgens op je camera met als resultaat een beslagen lens en dus onscherpe foto’s.

De enige manier om condensvorming tegen te gaan, is door te voorkomen dat je camera, of nog beter, je lens, verder afkoelt dan de luchttemperatuur.

De beste oplossing hiervoor is het werken met een verwarmingslint. Door een verwarmingslint om je objectief te wikkelen en elektrisch te verwarmen kan er een constante temperatuur aangehouden worden. Dit verwarmingslint zorgt ervoor dat het objectief niet afkoelt zodat er geen dauw ontstaat. Nu heeft Pentax bij het ontwerp van dit objectief rekening gehouden met dit probleem. Er is ruimte voor het omwikkelen van het objectief met een verwarmingslint om condens te voorkomen op je objectief. Dit heeft geen invloed op de werking van je focusring, daarnaast zorgt het metalen frame van de lens voor een goede geleiding van de warmte.

Bij sterrenfotografie met open diafragma is de focus erg belangrijk. Deze lens heeft dan ook een Focus Clamp mechanisme waarmee je je scherpstelpunt vastzet, zelfs als je per ongeluk aan de focus ring zou draaien. Mede door zijn lichtsterkte van f/2.8 en zijn grote beeldhoek kunnen we dit objectief zonder meer typeren als een astrofotografie “wonderkind”!Het HD PENTAX-DA*11-18mm f/2.8 ED DC AW objectief is een APS-C ultra groothoekobjectief die bedoeld is voor de super-high-performance camera’s van nu en de toekomst. De lichtsterkte van f/2.8 over de gehele zoom range belooft de meest buitengewone optische prestaties. Bijzonder is als gezegd de gerealiseerde mogelijkheid om een verwarmings element te kunnen plaatsen.

Lees ook: Nieuwe HD Pentax DA en FA binnenkort bij Ricoh Imaging

Lees ook: De PENTAX-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW in de praktijk

 

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco