DIGIFOTO Awards

Pentax-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW

Redactie 388 0
Met de nieuwe HD PENTAX-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW heeft Ricoh Imaging, het moederbedrijf van Pentax, een nieuw, lichtsterk standaardobjectief ontworpen met als doel maximale prestaties op de Pentax K-serie dslr-camera's. Is Ricoh in deze opzet geslaagd?

Het moet gezegd worden, Pentax is een eigenwijs merk dat zaken niet zelden net even anders aanpakt dan andere merken. Dankzij deze aanpak kan Pentax rekenen op een trouwe schare fans, een toegewijde groep van veeleisende fotografen. Deze benadering zien we ook weer terug bij het Pentax-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW objectief. Immers, je moet het maar durven om in een tijd waarin licht en compact de nieuwe norm zijn in de fotografie een 50mm objectief te lanceren met een gewicht van bijna 1 kilo en een lengte van ruim 10 centimeter. Ligt de kracht van de meeste lichtsterke 50mm objectieven niet juist in het feit dat ze veelzijdig en bovenal klein en licht zijn? Denk bijvoorbeeld aan de oudere Pentax SMCP-FA 50mm f/1.4. Dat objectief is slechts 3,7 centimeter lang en weegt maar 220 gram. Met dank aan een dergelijke combinatie kan je als fotograaf met het gemiddelde lichtsterke 50mm objectief heel erg onopvallend te werk gaan. Die vlieger gaat met de Pentax-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW dus niet op. Dat geeft voeding aan het vermoeden dat Pentax de verschuiving richting spiegelloze, lichte en compacte systemen negeert. In plaats van mee te bewegen met de massa, lijkt Pentax zich juist te willen onderscheiden als een niche-speler in de markt. Hoe het ook zij, veelzijdig is het nieuwe Star objectief zonder enige twijfel. Om over de beeldkwaliteit die hij produceert nog maar te zwijgen. Daarover later uiteraard meer.

Complexe formule

Het ontwerp van de Pentax-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW is een complexe formule van 15 elementen in negen groepen. Deze formule verklaart in belangrijke mate het hoge gewicht én de prijs van dit objectief. Afgezien van de complexe opbouw gebruikte Pentax voor deze nieuwe aanwinst in de High-Performance Star-serie een nieuw ontwikkelde ringvormige SDM (Supersonic Direct-drive Motor) voor de autofocus. Deze SDM levert meer dan zeven keer het koppel van de vorige motor. Dankzij deze SDM stelt het objectief niet alleen razendsnel maar ook opvallend stil scherp. Zoals bij ieder objectief is die snelheid natuurlijk ook afhankelijk van het beschikbare licht, maar zelfs in een vrij schemerige omgeving (ISO 1600, 1/125 seconde, f/1.4), heeft dit objectief geen enkele moeite met scherpstellen. De lensdelen zijn voorzien van de Pentax Aero Bright Coating II. Deze coating beperkt schitteringen en reflecties. Drie super-low dispersion lenselementen en een asferisch lenselement corrigeren kleurschifting en vervorming met als doel heldere, contrastrijke beelden met een scherpte van rand tot rand. Het ronde, negenbladige diafragma is verantwoordelijk voor een mooie, zachte bokeh.

Niet goedkoop

Met dit speciaal voor full frame ontwikkelde objectief richt Pentax zich op professionele- en zeer enthousiaste amateurfotografen die wel wat geld te besteden hebben. Met een adviesprijs van een kleine €1200,- is dit High-Performance Star objectief namelijk bepaald niet goedkoop. Ter vergelijking, voor de Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art betaal je 'slechts' €859,-. Maar goed, die is er niet met een Pentax vatting. Sigma, en ook andere objectief fabrikanten, zijn gestopt met de productie van objectieven met de Pentax K-mount of maakten deze sowieso nooit. Het moet voor de enthousiaste Pentax gebruiker, zeker ook voor bezitters van de K1 – de eerste full frame camera van Pentax die in 2016 op de markt kwam en dit jaar een vervolg kreeg in de vorm van de K1 mark II – dan ook goed nieuws zijn dat Pentax nieuwe high-end (full frame) objectieven lanceert. Zo is het ook slechts een kwestie van tijd alvorens de Pentax-DA* 11-18mm f/2.8 ED DC AW verkrijgbaar is op de Europese markt. De K1 mark II is een full frame camera met unieke kenmerken die een mooie reeks van high-end objectieven verdiend. Niet voor niets maakte wij voor deze review ook gebruik van deze camera. De Pentax-DA*11-18mm f/2.8 ED DC AW is overigens een APS-C objectief – DA staat bij Pentax voor APS-C – maar de K-1 zal hem wel herkennen en gaat dan automatisch in de crop stand. In dat geval hou je 16 megapixel files over. Maar snel terug naar de Pentax-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW. Afgezien van die K1 mark II is deze Star-serie 50mm ook compatibel met de Pentax KP en de Pentax K-70. Impliceert dit dat gebruikers van een oudere Pentax camera pech hebben? Nee! Al heb je in dat geval wel een firmware-update nodig om het objectief daadwerkelijk te kunnen gebruiken. Alle informatie met betrekking tot deze firmware update vind je op https://us.ricohimaging.com/index.php/support/downloads/firmware-updates.

Beeldkwaliteit

Dan nu naar de beeldkwaliteit. Eigenlijk kunnen we daarover heel kort zijn. De Pentax-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW presteert over het gehele diafragma bereik buitengewoon goed. Van vervorming is geen tot nauwelijks sprake, van chromatische aberratie evenmin. Wat opvalt zijn de prachtige, zachte, subtiele achtergronden (bokeh). Dat maakt dit objectief ook buitengewoon geschikt voor het maken van portretten. Ook op f/1.4 is de scherpte van de beelden indrukwekkend, echt geweldig wordt het bij f/4 en hoger. De piek ligt rond de f/5.6. Vergeet bij dit objectief dus vooral niet om ook andere f-stops te gebruiken dan f/1.4 alleen. Dat laatste is een valkuil waar we niet zelden intrappen bij dit soort lichtsterke objectieven. Dankzij een stof- en vochtdichte, weersbestendige constructie is het objectief bovendien onder alle mogelijke weersomstandigheden te gebruiken. Dat maakt dit 50mm Star-objectief niet alleen ideaal voor portret en documentairachtig werk. Ook voor buitensport- en natuurfotografie in combinatie met een weatherproof Pentax body zoals de K1 mark II leent de Pentax-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW zich prima. Een veelzijdige topper!  

Conlusie

De Pentax-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW is alles behalve een lichtgewicht en hij kost bovendien een lieve duit. Maar voor dat geld krijg je heel veel terug. Het objectief is erg goed gemaakt en levert geweldige resultaten met scherpe details, zelfs wijd open, en een prachtige romige bokeh over een groot deel van het diafragmabereik. Het is misschien wel het beste 50mm objectief waar ik ooit mee gewerkt heb.

Specificaties

Adviesprijs €1199,-
Brandpunt 50mm
Max. diafragma f/1.4
Filtermaat 72mm
Doorsnede 80mm
Diafragmabladen 9
Min. scherstelafstand 40cm
Lengte 106mm
Gewicht 910gr
Info www.ricoh-imaging.eu

Beoordeling

Getest in DIGIFOTO Pro 5.2018

Beeldkwaliteit 9
Bediening 9
Behuizing 8
Prijs / kwaliteit 8

 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie