Paul Kooiker - Nude Animal Cigar

Redactie DIGIFOTO Pro 3171
Paul Kooiker behoort tot de meest interessante conceptuele fotografen van Nederland. Hoewel hij uitsluitend gebruikmaakt van het fotografische beeld, is hij eerder een beeldhouwer en installatiemaker te noemen dan een fotograaf.

Persbericht

Vanuit zijn fascinatie voor prikkelende thema's als voyeurisme, onschuld en clichés legt hij fictieve beeldverzamelingen aan, die zowel qua herkomst, thema als duiding uiterst schimmig van aard zijn. Op uitnodiging van het Fotomuseum Den Haag blikt Kooiker in zijn nieuwste installatie Nude Animal Cigar terug op zijn twintigjarige carrière als beeldend kunstenaar. Het resultaat is een duizelingwekkend overzicht van tweehonderd fotowerken waarin naaktfoto's en opnames van dieren worden afgewisseld met close-upfoto's van de talloze sigaren die hij al die jaren in zijn atelier rookte.

Foto - Paul Kooiker

Paul Kooiker - Nude

Het gaat bij Paul Kooiker (1964) niet om het maken van de perfecte foto. De waarde zit niet in zijn individuele beelden, die soms overbelicht, bewogen of grofkorrelig zijn, maar wat hij er daarna mee doet- het selecteren en bewerken. In de eerste fase van zijn werkproces is hij met opzet een ‘slechte’ fotograaf, die daarna als beeldend kunstenaar aan de slag gaat met het verkennend materiaal dat vaak uit honderden foto's bestaat. Op basis hiervan stelt hij vervolgens, in de vorm van ruimtelijke installaties en fotoboeken, een collectie samen die eruit ziet of deze ergens gevonden is of in z’n geheel is opgediept uit een oude koffer die decennialang op een zolder heeft gelegen. De vanzelfsprekendheid van zo'n 'gevonden verzameling' die Kooiker aannemelijk weet te maken door zijn precieze aandacht voor een consequente vorm en stijl, staat in schril contrast met de inhoud van zijn series die vaak raadselachtig en enigszins verontrustend te noemen is.

Paul Kooiker - Animal

Paul Kooiker - Animal

Paul Kooiker studeerde aan de School voor Fotografie in Den Haag en de Amsterdamse Rijksakademie van beeldende kunsten. In 1996 won hij de Prix de Rome, ook ontving hij in 2009 de A. Roland Holstprijs voor zijn oeuvre. Naast vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland besteedt Kooiker veel aandacht aan het publiceren van zijn fotowerk. In de laatste zaal van het Fotomuseum toont hij in veelvoud al zijn kunstenaarsboeken die vanaf 1999, veelal in samenwerking met uitgever Willem van Zoetendaal, zijn verschenen.

Paul Kooiker - Cigar

Paul Kooiker - Cigar

Het werk van Paul Kooiker wordt ook beschreven in het recent uitgekomen boek 'Fotoverhalen' samengesteld door conservator Wim van Sinderen. Hierin staat de fotografiecollectie van het Gemeentemuseum Den Haag centraal. Aan de hand van honderdvijftien bijzondere foto's is een verzameling lange en korte verhalen samengesteld uit verschillende stijlperiodes – van Breitner tot Breukel, van Araki tot Zwartjes. Het boek is te koop voor €29,50 in de museumwinkel en boekhandels in het land.

De expositie is te zien t/m 18 januari 2015 in het Fotomuseum Den Haag.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie