Pannenkoek in de Praktijk: Een Diepgaande Blik op de Canon RF28mm f/2.8

Pannenkoek in de Praktijk: Een Diepgaande Blik op de Canon RF28mm f/2.8

Redactie DIGIFOTO Pro 1418

De bel gaat. Verzonken in gedachten achter mijn zit/sta-bureau, schrik ik op. Bezoek had ik niet verwacht, maar de snelle afdaling naar de voordeur biedt een prettige afwisseling van mijn routine. Wanneer ik de deur opendoe, overhandigt een DHL-bezorger mij direct een pakket. De opvallende rode letters op het label onthullen dat het van Canon komt, maar het pakket voelt verrassend licht. Zou Canon mij een lege doos hebben gestuurd? Met een bedankje voor de bezorger, die alweer naar zijn auto beent, keer ik terug naar binnen. Ik open het pakket en tref een kenmerkend zwart doosje van Canon's RF-lijn aan. Ook dit voelt ongewoon licht. Een grap misschien? Maar als ik het doosje open, is daar tot mijn verbazing toch de RF28mm f/2.8 - Canon's nieuwste pancake lens. Geen wonder dat ik het gevoel had dat er niets in zat; deze lens is immers zo licht en dun als een pannenkoek. Een lens zo plat en klein, dat kan toch niets zijn? Laten we dat eens nader gaan bekijken. 

Tekst: Maarten Kuiper

De lens 

Ik heb al benadrukt hoe compact en licht deze lens is, maar om het te herhalen: deze lens is écht verbluffend klein en gewichtsloos. Ter vergelijking: hij is aanzienlijk compacter dan zowel mijn RF35mm f/1.8 macro als de toch al slanke RF50mm f/1.8.

 

 

Wat feitjes over de lens: Volgens Canon weegt de lens 120 gram. Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie, heeft een maximale vergroting van 0.17x en een minimale scherpstelafstand van 23 cm. Ondanks zijn kleine postuur heeft het een filtermaat van 55mm. Het diafragma gaat tot f/2.8. Een opvallend kenmerk zijn de lenselementen aan de achterzijde. Waar de meeste lenzen een rond achterelement hebben, volgt de RF28mm f/2.8 de vorm van de sensor. Drie van deze elementen zijn asferisch en vervaardigd uit resin, een sterk en doorzichtig type kunsthars. Dankzij deze unieke constructie is de lens nog compacter en lichter. Hopelijk gaat dit niet ten koste van de beeldkwaliteit!

 

 

Over het gewicht gesproken, ik vraag me echt af hoe Canon op die 120 gram komt. Mijn betrouwbare keukenweegschaal toont 155 gram met lensdoppen en 118 gram zonder. Mijn analytisch chemisch hart huilt een beetje als dat wordt weggezet als 120 gram. Misschien was er een klein foutje bij het wegen en had de persoon die dit deed een dikke worst gegeten waardoor er 2 gram is blijven plakken, wie weet. Hoe dan ook, er zijn belangrijkere dingen om te verkennen.

De praktijk

Genoeg over feitjes en weetjes. Laten we eens kijken hoe het objectief presteert in de echte wereld. Het eerste dat ik mezelf afvroeg: wat fotografeer je eigenlijk met een 28mm? Ik gebruik 24mm voor landschappen en 35mm voor straatbeelden/alledaagse fotografie, en deze 28mm valt daar precies tussenin. Zal ik dan alledaagse straatlandschappen gaan fotograferen? Ik denk dat ik gewoon vanalles ga fotograferen!

Ik heb een eigen beker gekocht met mijn bedrijfslogo erop en dit was een van de eerste dingen die ik tegenkwam om te fotograferen. Prima onderwerp om te kijken naar autofocus en vertekening. Ik ben vooral erg benieuwd naar dat laatste. Canon heeft met haar goedkopere RF lenzen een slimme ontwerpfilosofie in het leven geroepen. Het idee is: bouw goedkopere lenzen nét even iets wijder dan dat ze zouden moeten zijn en corrigeer dit vervolgens in camera (of nabewerking) en niet in de lens zelf. Dit scheelt hele dure lenselementen. Zo is deze lens volgens mij geen 28mm, maar ongeveer 26mm. Dit geeft ruimte in het beeld om de correctie op te vangen. De RAW-file is ook een stukje wijder dan de (in-camera gecorrigeerde) jpeg, welke het beeld van een 28mm weergeeft.

Ik heb, om de vertekening te testen, de jpeg en de RAW file ongeveer gelijk uitgesneden. De beker is daarbij expres richting het uiteinde van het beeld gekaderd, want daar is de vertekening het grootst. Na de beelden bestudeerd te hebben, rest ons een curieuze casus. Wat opvalt is dat de RAW file namelijk minder vertekend is dan de gecorrigeerde jpg. Wellicht dat de vertekening minder groot is dan Canon aanvankelijk heeft gemeten en doet de correctie iets te hard zijn/haar best. Gelukkig is dit makkelijk te corrigeren met een firmware update. 

 

 

De autofocus werkt snel genoeg. Het is niet top of the bill, maar dat hoeft ook niet voor deze prijs. Tijdens het gebruik zat de AF er af en toe wel iets naast waardoor een foto niet scherp was waar hij zou moeten zijn, maar over het algemeen deed hij het prima. Het maakt ook schattige geluidjes, voor wie dat leuk vindt om te lezen. Een beetje zoals R2-D2 uit Star Wars.

Een foto van een beker maakt natuurlijk geen goede review. Gelukkig heb ik het objectief ook echt voor fotografie gebruikt. Een van de voordelen van de herfst, is dat je voor de zonsopkomst niet onwijs vroeg je bed uit moet. Zonsopgang om 07:30 uur. Wekker op 06:45. Helemaal prima. 

Ik ben naar de Oudorperhout gefietst en heb daar in het donker een rondje gelopen om te zoeken naar mooie composities. Er staan in de Oudorperhout een aantal molens en er loopt een kanaal doorheen. Heel pittoresk. Je moet wel goed opletten op de achtergrond, want om dit natuurgebied heen staan allemaal lelijke gebouwen en uiteraard windmolens, maar daar weet Photoshop wel raad mee. Wat een cadeautjes heb ik die ochtend gekregen!

 

 

Een schitterende zonsopgang, een mooie lucht. De molens stonden mijn kant op gedraaid én er zat een leuke poes op het hek die zich geduldig liet fotograferen. Als we de foto’s analyseren op pixelniveau, dan zien we dat het met de scherpte helemaal goed zit. Lezers die zich zorgen maken over het feit dat er kunsthars elementen in het objectief zitten: laat die zorgen maar varen. Kanttekening is wel dat Canon zelf aangeeft dat er op de oudere body’s (de R en de RP) meer paarse chromatische aberratie is te zien dan op bijvoorbeeld mijn R5. Gelukkig is ook dat makkelijk te corrigeren in de nabewerking. In de hoeken is het objectief nét iets minder scherp dan in het midden, maar daar heb je in de praktijk echt geen last van. Ik moet zeggen dat ik wel onder de indruk ben van wat voor prestaties zo’n kleine en goedkope lens neerzet. Petje af, Canon!

 

 

Het fijne van het feit dat deze lens zo klein is, is ook dat je niet intimideert zoals met bijvoorbeeld een 50mm f1.2 of een Sigma 105mm 1.4 dikke Bertha. Ik heb het objectief gebruikt om wat familiefoto’s vast te leggen en de kinderen vonden het opeens een stuk minder erg dat ik aan het fotograferen was. De 28mm brandpuntsafstand leent zich dan ook perfect voor documentaire- en straatfotografie of alledaagse fotografie van bijvoorbeeld het gezin. Situaties waarin je minder wilt opvallen.

 

 

Conclusie

De Canon RF28mm f/2.8 is vooral een erg leuk objectief om te gebruiken. Het is klein, licht en scherp en totaal niet intimiderend. Natuurlijk kun je vraagtekens zetten bij de ontwerpfilosofie om lensfouten softwarematig te herstellen of een voorkeur hebben van glazen elementen in plaats van kunsthars. Maar in de praktijk merk je daar bijzonder weinig van. Ook zou ik liever een f/1.8 hebben gezien (zoals de RF35mm) of misschien zelfs een f/1.4. Maar hoe pannenkoek zou deze pannenkoek lens dan nog geweest zijn? Wij gebruiken thuis het woord ‘pannenkoek’ altijd een beetje gekscherend als iemand iets onnozels doet. Dat is voor deze pannenkoekenlens absoluut niet van toepassing!

Beoordeling: 8

Scherpte: 8

Bouwkwaliteit: 7

Draagbaarheid: 10

Autofocus: 7.5

Prijs/kwaliteit: 9

 

Prijs: €389

Info: canon.nl

 

 

Dit is een artikel uit DIGIFOTO Pro 5.2023. Lees hem nu digitaal: DIGIFOTO Pro 5.2023

afbeelding van Bryan Oosenbrug

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie