LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50mm 

Panasonic introduceert zoomlens met f/1.7 over het hele zoombereik 

Redactie DIGIFOTO Pro 1279
Met trots introduceert Panasonic een nieuwe verwisselbare digitale telefoto zoomlens, de LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50mm / F1.7 ASPH. 

Dit objectief  biedt een groot diafragma van F1.7 over het hele zoombereik van 50-100mm (vergelijkbaar met een 35mm camera). Daarnaast voldoen de uitstekende optische prestaties van de lens aan de strenge LEICA-normen. Deze lens is niet alleen geschikt voor het maken van foto's, maar kan ook worden gebruikt voor het vastleggen van video-opnames en is dus aantrekkelijk voor zowel professionele fotografen als videografen. 

Deze nieuwe LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50mm / F1.7 ASPH is een mooie toevoeging op de LEICA DG VARIO-SUMMILUX 10- 25mm / F1.7 ASPH, die al verkrijgbaar is. Deze twee lenzen bieden een scherpstel- afstand van groothoek tot telefoto, functioneren als acht lenzen met een vaste brandpuntsafstand (vergelijkbaar met 20mm / 24mm / 28mm / 35mm 

/ 50mm / 75mm / 85mm / 100mm, in 35mm equivalent) en produceren beelden met een helderheid vergelijkbaar met, of zelfs nog beter dan, die van een lens met een vaste brandpuntsafstand. Ze bieden allebei het lichtsterke diafragma van F1.7 over het hele zoombereik dat voor prachtige bokeh-effecten en scherpe details zorgt. Het diafragma, de vorm en de bediening zijn gelijk, zodat er met deze twee lenzen heel eenvoudig unieke beelden worden gerealiseerd met een minimale workflow. 

De lenseenheid van de LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50mm / F1.7 ASPH bestaat uit 16 elementen in 11 groepen, waaronder een asferische lens en drie ED (Extra-low Dispersion) lenzen die de axiale chromatische aberratie en chromatische aberratie door vergroting onderdrukken. De asferische lenzen corrigeren ook sferische aberratie en vervorming, wat een verbluffend hoge resolutie mogelijk maakt. Het gebruik van asferische lenzen en het optimale ontwerp van de lenseenheid hebben geresulteerd in een compact formaat en laag gewicht. Desondanks zijn de optische prestaties uitstekend. 

De compatibiliteit met een snelle sensordrive van maximaal 240 fps maakt een zeer snelle en uiterst nauwkeurige AF mogelijk. Bovendien helpen de staploze diafragmaring en het aandrijfsysteem met microstappen in het diafragmaregelgedeelte de camera zich snel aan te passen aan veranderingen in helderheid bij zoomen en pannen. Het optische design zorgt voor een uitzonderlijke barycentrische stabiliteit, waardoor beeldverschuivingen tijdens het zoomen worden geminimaliseerd. De focusring heeft een handmatige focuskoppeling die zorgt voor een intuïtieve en nauwkeurige scherpstelling. De lens kan ook geschakeld worden tussen lineair en niet-lineair gedrag. De LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50mm / F1.7 ASPH presteert ook uitstekend bij het vastleggen van videobeelden door een mechanisme dat focus breathing onderdrukt over het totale zoombereik. 

De LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50mm / F1.7 ASPH heeft een minimale scherpstelafstand van 0,28 m (in de groothoekstand, 0,31m in de telelensstand) en een vergrotingsfactor van 0,42x (vergelijkbaar met een 35mm camera) voor superieure macro-fotografie. Het robuuste stof- en spatwaterbestendige2 ontwerp is bestand tegen zware omstandigheden, zelfs tegen temperaturen tot 10 graden onder nul. De lens kan dus in veel situaties worden gebruikt. De filterdiameter is 77mm. 

Info: panasonic.com

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie