Panasonic introduceert spiegelloze box-systeemcamera voor video-opnames en livestreaming

Christel de Wolff 963
Panasonic stapt in de wereld livestreamen met de spiegelloze box-systeemcamera LUMIX DC-BGH1, gebaseerd op het Micro Four Thirds-systeem en gemaakt met het uitgebreide assortiment verwiselbare objectieven in het achterhoofd.
Panasonic is geen onbekende speler op gebied van professionele filmcamera’s, videorecorders en hybride camera’s. Nu er steeds meer vraag komt naar het live streamen van bewegende beelden, stapt Panasonic in deze uitdaging met de LUMIX BGH1, een eenvoudig te installeren camera, met veel opties en uitbreidingsmogelijkheden. De camera biedt uiteenlopende gebruiksmogelijkheden, zoals opnames met drones, IP-afstandsbediening, livestreaming en meer.

Professionele videokwaliteit

De Panasonic LUMIX BGH1 heeft een Live MOS Sensor van 10,2 megapixels met Dual Native ISO-technologie en de Venus Engine. Dual Native ISO is een technologie die naadloos twee circuits met verschillende ISO-waarden kan overbruggen. Dit is een technologie die ook wordt toegepast in de professionele Varicam-camera's van Panasonic. Bij een Single Native ISO-beeldsensor neemt de ruis normaal gesproken toe als de gevoeligheid toeneemt. De beeldsensor met Dual Native ISO minimaliseert de ruis echter door op basis van de gevoeligheid het optimale circuit te kiezen voordat gain-verwerking plaatsvindt. Hierdoor kunnen er opnames worden gemaakt bij een hoge gevoeligheid van maximaal ISO 51200.

Met de LUMIX BGH1 kunnen intern 4:2:0 10-bits C4K/4K 60p/50p video's worden opgenomen. De camera legt videobeelden vast met een speciale gammacurve die compatibel is met ITU-R BT.2100 en gebruikers kunnen nu Hybrid Log-Gamma (HLG) kiezen in Photo Style. Ook wordt C4K/4K HEVC/H.265, een opnamemodus met een lage bitsnelheid voor HLG, geboden.

De camera is verder voorzien van het V-Log L-profiel met een groot dynamisch bereik van 13 stops. Daarnaast kunnen 4K 4:2:2 10-bits video's worden vastgelegd via HDMI-uitvoer.

Met de functie VFR (Variable Frame Rate) kunnen je overcranked (voor slow-motioneffect) en undercranked (voor fast-motioneffect) video-opnames maken in C4K/4K (60 fps, maximaal 2,5x langzamer in 24p) of Full-HD (240 fps, maximaal 10x langzamer in 24p). De minimale framesnelheid voor fast-motioneffectvideo's is 2 fps.

De LUMIX BGH1 maakt ook gebruik van geavanceerde deep learning-technologie die bepaalde onderwerpen detecteert, zoals mensen en snelbewegende dieren (bijvoorbeeld honden, katten en vogels). Met name bij mensen worden naast de ogen ook het gezicht, lichaam en hoofd apart herkend door realtime detectietechnologie, om nog nauwkeuriger te kunnen scherpstellen. De camera blijft de persoon volgen zelfs als hij/zij snel beweegt, de rug naar de camera draait, het hoofd kantelt of zich verder van de camera af beweegt.

Gebruiksgemak bij het maken van video's

Op de LUMIX BGH1 is een nieuwe technologie voor warmte verspreiding toegepast, zodat er onbegrensd video's kunnen worden opgenomen. De body is gemaakt van een legering van aluminium en magnesium en is daardoor duurzaam en licht.

De LUMIX BGH1 is een compacte, lichte box-systeemcamera die voldoet aan de normen voor Power over Ethernet+ (PoE+). Zowel de fysieke als elektrische installatie zijn hierdoor eenvoudig uit te voeren. Met de LUMIX Tether for Multicam software voor pc's1 van Panasonic kunnen maximaal 12 LUMIX BGH1-camera's2 worden bediend. Na een toekomstige firmware-update zal ook bekabelde IP-streaming (RTP/RTSP) worden ondersteund.

De camera heeft naast een USB 3.1 Type-C aansluiting ook een 3G-SDI- en een HDMI Type-A-aansluiting, die kunnen worden gebruikt voor gelijktijdige uitvoer. Met behulp van de functies GenLock IN en Time Code IN/OUT, die gesynchroniseerde video-opnames onder verschillende hoeken mogelijk maken, kan een systeem worden opgezet met externe monitors, rigs en gimbals van andere fabrikanten.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Panasonic LUMIX CD-BGH1E zal medio november verkrijgbaar zijn voor een adviesprijs van 2.099,-

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel