Organiseer je foto's in Lightroom op de plaats waar ze genomen zijn

Redactie DIGIFO... 1450 0

Het organiseren van je foto’s is belangrijk, zeker naarmate er meer en meer bijkomen. Door dit van meet af aan goed te doen, maak je het voor jezelf gemakkelijk om foto’s terug te kunnen vinden.

Eén manier om foto’s te classificeren en organiseren, is op locatie. Dit kan in Lightroom op verschillende manieren.

Mappen

De meest eenvoudige manier om foto’s op locatie te organiseren, is om ze aan mappen toe te voegen die de naam van de locatie hebben. Door hier steeds aan toe te voegen, komen alle foto’s van die plek bij elkaar te staan, ongeacht wanneer ze gemaakt zijn. Eventueel kun je natuurlijk submappen aanmaken, met data of specifieke locaties. Zorg dat de mappenstructuur hetzelfde is binnen en buiten Lightroom.

Metadata

Wanneer je je foto’s importeert in Lightroom, kun je metadata aan de foto meegeven. Je kunt hier een template voor maken, zodat bijvoorbeeld copyright informatie automatisch aan al je foto’s wordt meegegeven. Hier kun je ook keywords aan je foto’s meegeven. Als je op locatie organiseert, kun je hier de plaats invoeren, samen met andere trefwoorden waarop je in de toekomst zou kunnen zoeken. Denk aan drone, lange sluitertijd, etc. Tussen de woorden zet je een streepje, bijvoorbeeld ‘trafalgar-square-londen’. De woorden in de titel van je foto worden automatisch ook keywords.

Verzamelingen

In verzamelingen kun je wat selectiever te werk gaan. Waar, in de mappen, alle foto’s van een locatie zitten, kun je hier een selectie maken van de foto’s die je uitgeselecteerd hebt omdat ze bruikbaar zijn. Een handige manier om dit te doen is door een slimme verzameling aan te maken. Door een vlag in te stellen en als keyword (trefwoord) ide plaatsnaam in te geven, wordt de foto automatisch aan de selectie toegevoegd.

Kaart

Lightroom heeft ook een overzichtelijke kaart module. Door GPS coördinaten aan je foto’s toe te voegen bij het importeren, kun je deze gebruiken. Sommige camera’s hebben een GPS functie, en de meeste drones en mobiele telefoons ook. Als je de coördinaten weet, kun je ze handmatig in de metadata invoeren. Selecteer de foto’s van die plek en ga naar de kaartmodule. Zoek de locatie op in de zoekbalk en sleep je geselecteerde afbeeldingen naar die plek.

Eén of meerdere van deze manieren zorgen ervoor dat je foto’s gemakkelijk te vinden zijn wanneer je zoekt op locatie. Hoe meer trefwoorden, hoe makkelijker je je foto’s terugvindt. Door op een specifieke plaats te zoeken kun je alle foto’s van die plaats gemakkelijk tevoorschijn halen. 

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie