Oplichter zadelt bruidsfotograaf met € 4.000,- schuld op

Oplichter zadelt bruidsfotograaf met € 4.000,- schuld op

Eefke Burg 495 0
Een Britse bruidsfotograaf die gevestigd is in Colombia, werd slachtoffer van de zogenaamde 'teveel betaald' zwendel, een oplichtingspraktijk gericht op event- en bruidsfotografen, die slachtoffers alleen al dit jaar naar schattig wereldwijd al 5 miljoen euro heeft gekost.

Dit soort oplichtingspraktijken komt met name voor in het buitenland, voor Nederlanders die werken in het buitenland of met buitenlandse betaalmethodes voor de zekerheid ook deze waarschuwing. Bij deze manier van oplichten krijgt een fotograaf een betaalde klus die niet daadwerkelijk bestaat. In dit geval had fotograaf Esther Moerman helaas nog niet van deze truc gehoord en daardoor kreeg haar bedrijfje een behoorlijke financiële klap. Ze vertelde haar verhaal aan Global News.

Oplichter huurt eerst bruidsfotograaf in

Een man die zichzelf 'Manny' noemde nam via sms contact met de bruidsfotograaf op en vroeg of de fotograaf de bruiloft van zijn dochter in Vancouver wilde vastleggen. Nadat ze een aantal details hadden besproken, stuurde Moerman een contract naar de klant op en vroeg een aanbetaling van $ 700,-, omgerekend zo'n € 630,-. Tot dusver ging het nog goed. Toen echter de betaling arriveerde, bleek dat ze een cheque had ontvangen van $5.500,-.

Lees ook: Portrettips: omgaan met cameraschuwe mensen

Oplichter stuurt 'verkeerde cheque' voor cateraar naar bruidsfotograaf

Vervolgens vertelde de oplichter de bruidsfotograaf dat het ging om een fout in de boekhouding en vroeg haar of ze het geld naar een derde over wilde maken. Moerman kreeg hierbij te horen dat het per abuis naar haar was verstuurd en kreeg te horen dat het een betaling voor de cateraar was. De bruidsfotograaf inde het geld van de cheque en omdat deze in het groen werd weergegeven op haar TD-bankrekening, stuurde ze het geld door zoals gevraagd.

Credit: Screenshot, Global News Report

Lees ook: Fotograaf maakt bekende filmscènes na met miniatuur

Een paar dagen later werd de cheque geweigerd en bleek haar geld wél geïnd. Ze stond hiermee $ 5.500,- in de min, omgerekend bijna vijfduizend euro. Uiteindelijk kon de bruidsfotograaf $ 900,- terugkrijgen als een goodwillgebaar van haar bank, het aanbetalingsbedrag dat nooit naar de oplichter werd teruggestuurd, maar ze is alsnog opgezadeld met een schuld van meer dan € 4.000,-.

Mocht je in het buitenland zaken doen dan is dit dus zeker een truc waar je op bedacht moet zijn. Maar ook als je werkt in Nederland en bedragen uitbetaald krijgt via PayPal, is het iets waar je op bedacht moet zijn. Immers kunnen hier ook betalingen nog 180 dagen teruggedraaid worden.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke