Ontwikkelen en RAW compressie

Redactie DIGIFOTO Pro 2341

Fotograferen is tweeledig. Aan beide kanten van het vak moet veel aandacht besteed worden. Enerzijds is er het fotograferen zelf: planning, organisatie en het creatieve proces van het maken van een goede foto. Anderzijds is er het ontwikkelen van de beelden. Vroeger in de doka, tegenwoordig digitaal. Het is belangrijk dat iedereen (jijzelf, klanten, eventueel website of portfolio) uiteindelijk dezelfde foto krijgen, in de hoogst toelaatbare kwaliteit. Een goede organisatie is onontbeerlijk, en een goed begrip van de mogelijkheden van verschillende bestanden.

Het eerste gedeelte van de ontwikkeling van je beelden gebeurt in de camera zelf, wanneer je beslist hoe je je foto’s opslaat, in RAW, Jpeg of beide. Zoals je weet bevatten RAW bestanden meer data, waardoor je nog veel kunt invullen in de nabewerking. Jpeg zijn gecomprimeerd, maar daardoor wel vele malen kleiner. Fotografeer je in beide, dan kun je altijd later nog beslissen welke RAW bestanden je wil bewaren.

RAW compressie

Veel camerafabrikanten bieden de mogelijkheid van RAW compressie aan. Deze is te vinden in het menu van je camera. Er is vaak de mogelijkheid tussen gecomprimeerde, ongecomprimeerde en compressie zonder verlies RAW bestanden. Maar als Jpeg gecomprimeerde bestanden zijn, waarom is er dan nog de behoefte aan het toepassen van compressie op RAW bestanden?

  • Om ruimte te besparen. Dat is de hoofdreden waarom bestanden überhaupt gecomprimeerd worden. Door je RAW files te comprimeren, passen er meer op een geheugenkaart en je backup schijven.
  • Om bestanden sneller te kunnen wegschrijven. Het overdragen en verwerken van bestanden gaat sneller als ze kleiner zijn. Maar ook het verwerken in de camera gaat vlotter.
  • Om het schieten in continue modus te versnellen. Burst vereist veel van het systeem van je camera, maar het kan meer bestanden in korte tijd aan wanneer ze kleiner worden weggeschreven. Kleinere bestanden nemen minder plaats in in de buffer, waardoor je in principe langer door kunt gaan in burst mode. Kleine kanttekening: dit gaat niet altijd, want bij oudere camera’s vraagt de RAW compressie zelf zodanig veel van het systeem dat het er juist trager van wordt.
  • Om de resolutie te verlagen. Sommige cameramodellen hebben de optie om een afbeelding te verkleinen naar ‘Small RAW’ of ‘sRAW’.Deze kunnen een vrij heftige compressie hebben, waarbij (te) veel data verloren gaat.

De compressie

Er zijn verschillende compressies die op RAW bestanden toegepast kunnen worden, afhankelijk van je cameramodel zijn dit de meestgebruikte:

  1. Gecomprimeerd. Compressie betekent in principe altijd dat er data weggehaald wordt ten opzichte van het ‘volledige’ RAW bestand. Je zou het dus ‘compressie met verlies’ kunnen noemen. Het ligt aan welke camera je hebt hoe sterk de daadwerkelijk compressie is, en hoeveel informatie je kwijtraakt die je mogelijkheden in de nabewerking significant zullen verminderen.
  2. Compressie zonder verlies. Hierin wordt het RAW bestand samengeperst, zonder verlies van data. Vergelijk het met een ZIP bestand, dat ruimte bespaard maar nog steeds compleet is nadat je het weer uitgepakt hebt. Het bestand zelf neemt wel minder ruimte in.
  3. Ongecomprimeerd. Hierin zit alle data, zonder compressie algoritme. Het is het pure bestand, RAW zoals RAW bedoeld is. Het is daardoor wel erg groot.

De meest efficiënte manier om je RAW bestanden op te slaan is compressie zonder verlies. Hiermee blijft alle data bestaan, maar nemen de bestanden minder ruimte in op je schijven.

Lees ook: Versterk emotie met compositie: de Dutch angle | DIGIFOTO Pro

Lees ook: Lange teleobjectieven in de praktijk | DIGIFOTO Pro

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie