Scherpere foto's in enkele minuten

Objectieven kalibreren – Hoe, wat & waarom

Redactie DIGIFOTO Pro 22456
Als je merkt dat je foto's vaak nét niet helemaal scherp zijn, kan het tijd worden om je objectieven eens te kalibreren. Voor veel mensen klinkt dit technisch ingewikkeld en intimiderend, maar eigenlijk is het een fluitje van een cent.
Onscherpe foto's zijn voor veel fotografen een doorn in het oog. En door fors gebruik, een kleine mismatch tussen objectief en camera en veel gereis in warme en koude gebieden kan het gebeuren dat de autofocus van de objectieven net een beetje mist. Gelukkig is het met de meeste camera's vrij makkelijk om het autofocuspunt net een beetje aan te passen, zodat je meer scherpe foto's maakt.
Kalibreren
Kalibreren kan een wereld van verschil maken

Lees ook: Datacolor komt met kalibratie-app voor iPad

Hoe kalibreer je?

Bij veel camera's kan je in het menu per objectief kleine micro-aanpassingen doorvoeren. De camera verplaatst het scherpstelpunt dan enkele micrometers ten opzichte van wat deze in eerste instantie meet, zodat de foto's scherper worden.

Om erachter te komen hoeveel micrometer je camera moet compenseren kan je voor een paar euro een kalibratiekaart kopen, of je maakt er zelf één. Via deze link kan je een template van een kaart downloaden en in de onderstaande video wordt uitgelegd hoe je hiervan een kalibratiekaart kan maken.

 

Op de kaart kan je aflezen hoeveel het objectief afwijkt van de nullijn, waarna je dit simpelweg in je camera kan aanpassen.

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie