Een nieuwe generatie

Nikon Z 7II en Z 6II; een nieuwe generatie

Christel de Wolff 2760
Nikon kondigt vandaag de Nikon Z 7II en de Nikon Z 6II aan: de volgende generatie van het eerste spiegelloze full frame Z-systeem van Nikon.

De full-frame Z 7II en Z 6II zijn ontworpen rondom de grote Z-vatting en kunnen gebruik maken van het flink groeiende assortiment NIKKOR Z-objectieven. Beide modellen zijn nu voorzien van twee EXPEED 6-processors, snellere en grotere buffers ter ondersteuning van snelle continu-opnamen en twee kaartsleuven die plaats bieden aan één UHS-II SD- en één XQD- of CFexpress-kaart. Daarnaast kunnen beide camera’s nu ook video’s opnemen in 4K/60p.

Er komt een optionele MB-N11 battery grip uit die beschikt over knoppen voor verticale bediening en biedt extra stabielere grip bij opnames, wat samen met de dubbele kaartsleuf een grote plus is ten opzichte van de eerste generatie.

Nikon Z 7II

De Z 7II is de nieuwste ontwikkeling van de bekroonde Z 7, met verfijnde scherpstelling op het onderwerp, een hoge resolutie en een robuuste betrouwbaarheid. De camera heeft een groter dynamisch bereik en sterke prestaties over het grote ISO-bereik. Dankzij zijn grote verwerkingskracht en buffercapaciteit maakt de camera opnamesnelheden van 10bps mogelijk. Je kunt nu in één serieopname 200 JPEG-beelden met volledige resolutie schieten of 77 12-bits ongecomprimeerde RAW-beelden vastleggen.

De Z 7 II biedt verbeterde AF-functies voor Breedveld-AF als mensen of dieren het onderwerp zijn, AF bij weinig licht en AF met meevolgende scherpstelling waarvan de werking vergelijkbaar is met die van 3D-tracking. De elektronische zoeker (EVF) met 3.690.000 beeldpunten biedt een natuurlijker beeld, met minder black-out dankzij de hoge vernieuwingsfrequentie.

De camera is geschikt voor gevorderde en professionele fotografen die op zoek zijn naar ongeëvenaarde weergave van details in het onderwerp. Denk aan een portretfotograaf die met hoge snelheid opnamen maakt om texturen in huid, haar, kleding en make-up vast te leggen, tot een landschapsfotograaf die robuuste, lichte apparatuur nodig heeft om onder barre weersomstandigheden natuurscènes te kunnen vastleggen.

Nikon Z 6II

De Z 6II bouwt voort op het succes van de Z 6. De camera biedt robuustheid en gebruiksgemak. Het geeft de mogelijkheid om cinematische video's van professionele kwaliteit te produceren en biedt krachtige prestaties wanneer je momenten op beeld vastlegt. Doordat de camera stofbestendig en spatwaterdicht is, kunnen continu-opnamen ook onder barre omstandigheden worden gemaakt. Dankzij de nieuwe optie om de scherpstelringrichting om te draaien, kunnen gebruikers handmatig scherpstellen draaien in de richting die ze gewend zijn.

Voor videografen kan de camera in zowel het FX- als het DX-beeldveld 4K UHD en Full HD video’s produceren. De HLG-opname-indeling van de camera behoudt meer details, een groter dynamisch bereik en meer contrast, waardoor benodigde nabewerking tot een minimum wordt beperkt Oogdetectie AF en dierdetectie AF zorgen dat tijdens video-opnamen beter op het onderwerp wordt scherp gesteld. Deze AF-mogelijkheden worden ook ondersteund in de fotografie stand en werken samen met de verbeterde snelheid en kracht van de camera. De Z 6II ondersteunt bij continu-opnamen een snelheid van 14 bps en een groter maximaal aantal opnamen: 200 JPEG-beelden of 124 12-bits ongecomprimeerde RAW-beelden in één serieopname.

De Z 6II is geschikt voor wie met een compact systeem niet alleen foto’s wil maken, maar ook hoge kwaliteit video's wil opnemen. De camera is perfect voor professionele videoproductie of bijvoorbeeld huwelijksfotografie, waarbij wendbaarheid, flexibiliteit en een compromisloze uitvoerkwaliteit van essentieel belang zijn. 

Het Z-vattingsysteem van Nikon.

Beide camera's maken gebruik van het Z-vattingsysteem van Nikon dat ervoor zorgt dat licht de gehele sensor bereikt, inclusief de uiterste hoeken. Als de camera’s worden gebruikt met het assortiment NIKKOR Z-objectieven, of samen met de FTZ-adapter met de meer dan 300 NIKKOR-objectieven wordt gecombineerd, kunnen fotografen Nikon’s traditie van optische uitmuntendheid en innovatie tot ongekende hoogten laten stijgen.

Beschikbaarheid en prijzen

De Z 7II is eind 2020 beschikbaar voor een adviesprijs van €3399,-. De Z 6II is begin november beschikbaar voor een adviesprijs van €2199,-.

Info nikon.nl

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel