Nikkor 6mm fisheye te koop voor 100.000 pond

Jesse Kraal 4910
Jackpot gewonnen, gouden handdruk gekregen of net Instagram verkocht? Bij de Londense Nikon-dealer Gray's of Westminster hebben ze nog een leuk objectief voor je liggen. Voor slechts honderduizend pond mag je je de trotse eigenaar noemen van een zeer zeldzame 6mm f/2.8 fisheye.

Het is een van de meest bizarre objectieven ooit gemaakt en speelde niet voor niets de hoofdrol in de eerste aflevering van Retrofocus. Alles aan de Nikkor 6mm f/2.8 fisheye is extreem, de beeldhoek van 220 graden, de lichtsterkte van f/2.8, het gewicht van ruim 5kg en de diameter van de frontlens van ruim 230mm. Daar kunnen we nu ook een prijskaartje van een ton in Britse ponden aan toevoegen.

Nikon 6mm
Foto: Tony Hurst / Gray's of Westminster

Strikje

Zoveel moet je bij Gray's of Westminster namelijk neertellen voor het bijzondere objectief. Daarvoor krijg je wel een zo goed als nieuw objectief in een mooie bewaardoos. Strikje er omheen en hij kan mee. Helaas vermelden ze op de website niet of je de zwarte Nikon F er ook bij krijgt, al vermoeden we dat je best een dealtje moet kunnen sluiten.

Nikon 6mm
Foto: Tony Hurst / Gray's of Westminster

Ebay

Het is overigens maar de vraag of het objectief voor zo'n astronomische prijs ooit verkocht zal worden. Enige tijd geleden stond er eenzelfde objectief op Ebay, dat voor het schijntje van 27.600 dollar ook niet van eigenaar wist te verwisselen.

ebay
Op Ebay wist de 6mm zelfs voor het luttele bedrag van 27.600 dollar niet van eigenaar te verwisselen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Henri

Heb even in mijn oude Nikon prijslijsten gekeken (jawel, ik heb er een paar bewaard);
In februari 1973 stond dit moois voor Hfl. 3140,00 in de prijslijst van INCA.
Dat was toen ook al een berg geld (een Nikon F2 chrome body met DP1 kostte Hfl. 1930,00)
Had ik toen maar wat geïnvesteerd, maar vakantiewerk leverde helaas slechts Hfl. 100,00 per week op.........