Shaky shaky

Nieuwe techniek van Google geeft superresolutie door trillende handjes

Siem van Woerkom 510 0
Schokken in het beeld die er juist voor zorgen dat je een betere foto zou krijgen dan wanneer de camera stil staat. Google heeft het (deels) voor elkaar gekregen.

Google innovatie Super-Res

Vergeleken met DSLR camera's hebben smartphones over het algemeen sensoren die vele malen kleiner zijn. Dit brengt veel negatieve zaken met zich mee zoals meer ruis bij slecht licht, kleinere bestandsformaten en minder kleur informatie en detail. Zou het niet fijn zijn om foto's te kunnen maken waarin er meer detail en resolutie gewonnen kan worden uit normale foto's genomen met een mobieltje? Gelukkig is dit binnenkort mogelijk, door een nieuwe innovatie van Google. 

Handtrillingen

De nieuwe techniek wordt gek genoeg ondersteund door het trillen van je handen. Iets wat normaal een absolute no-go is binnen fotografie. Zo zijn er veel objectieven met OIS beeldstabilisatie en hebben een hoop camera body's van tegenwoordig IBIS om ervoor te zorgen dat lichte bewegingen geen problemen meer moeten opleveren. 

De techniek werkt als volgt; de sensor neemt een serie 12-megapixel RAW foto's (elk zo snel als 100 milliseconden), omdat je handen altijd deels in beweging zijn zullen er dus zo'n 50 foto's genomen worden van een scene. Deze frames worden samengevoegd en de kleurwaardes en het detail van elk frame wordt onthouden. Hierdoor worden details die 'diep' in het beeld zitten (wanneer we gaan inzoomen) niet billinair ingedeeld waardoor het beel scherper blijft. We kijken uiteindelijk naar een composiet beeld zodat er extra details opgeslagen kunnen worden en de foto er simpelweg vele malen beter uit ziet. Het team van Google noemt het een 'multi-frame super-resolution' algorithme, 

De techniek wordt verder uitgelegd in de video hieronder. 

 

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem