Nieuwe Aptina-sensor voorbode Nikon 1 V3?

Jesse Kraal 2497
Aptina en Nikon werken sinds de introductie van de Nikon 1-serie nauw samen. De 1-inchsensoren in alle compacte systeemcamera's van Nikon komen immers uit de fabrieken van de Amerikaanse fabrikant van halfgeleiders. Op de website van Aptina treffen we twee nieuwe sensoren, een voorbode voor de Nikon 1 V3?

Met de introductie van de Nikon 1 J1 en V1 begon niet alleen voor de camerafabrikant een nieuw avontuur. Ook Aptina, verantwoordelijk voor de 1-inchsensoren, zette toen haar eerste stap in de consumentenmarkt. Tot dan maakte Aptina vooral sensoren voor industriƫle toepassingen. Het bedrijf is gespecialiseerd in sensoren met een hoge uitleessnelheid.

AR1411HS

Op de website van Aptina vind je een lijst met verschillende sensoren die je er kunt bestellen. Waarschijnlijk om contractuele redenen, stonden in die lijst tot voor kort geen 1-inchsensoren (die Nikon gebruikt in de 1-serie). Daar is verandering in gekomen met de AR1011HS en de AR1411HS. Vooral die laatste sensor beschikt over imposante specificaties.

Aptina

Voor mooie graphics moet je niet bij Aptina zijn, zoek je indrukwekkende sensoren dan ben je op het juiste adres.

De 14-megapixelchip kan video vastleggen in 4K resolutie met 60 bps. Dergelijke specificaties kom je vooralsnog alleen tegen in zeer kostbare, professionele camera's. Andere mogelijkheden zijn 1080p video en het vastleggen van foto's tegelijkertijd, of burst-rates van maximaal 60 beelden per seconde in volledige resolutie. Ook high-speedopnames behoren tot de mogelijkheden, bij lagere resoluties zijn 400 bps en zelfs 1200 bps mogelijk. Je moet overigens niet vergeten dat de sensor niet de enige bepalende factor is in een camera. Om dergelijke snelheden te kunnen halen, zullen onder andere ook de beeldprocessor, het werkgeheugen en de buffer daarop aangepast moeten zijn.

AR1410

AR1410

Grote vraag is of we hier te maken hebben met een echt nieuwe sensor, of dat het om een variant op de Nikon 1-chip gaat die nu ook voor andere partijen beschikbaar is. Het lijkt er op dat het in ieder geval niet om exact dezelfde chip gaat, Chipworks heeft uitgevonden dat in de Nikon 1 V2 een AR1410 schuilgaat. Het typtenummer impliceert dat de AR1411HS in ieder geval een recentere chip is.

Nikon 1 V3?

Behalve van Aptina, is snelheid ook een belangrijke specialiteit van de Nikon 1-camera's. In dat opzicht zou een Nikon 1 V3 die kan filmen en fotograferen tegelijkertijd en tot wel 60 foto's per seconde kan maken in de korte traditie van het systeem passen. Momenteel is de Nikon 1 V2 het oudste model uit het assortiment, al stamt het toestel nog maar uit oktober 2012. Tussen introductie van de V1 en de V2 zat ruim een jaar en we verwachten dan ook niet op zeer korte termijn een opvolger van dat laaste toestel. Wellicht geeft dat Nikon nog wat tijd om te werken aan hardware die de snelheid van de Aptina-sensor kan bijbenen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse