Nieuwe objectieven voor Leica SL

Nieuwe APO-Summicron-SL 75 mm f/2 ASPH. en APO-Summicron-SL 90 mm f /2 ASPH. van Leica

Jasper van Bladel 675 0
Leica kondigt twee nieuwe Leica SL objectieven aan. De APO-Summicron-SL 75 mm f/2 ASPH. en de APO-Summicron-SL 90 mm f /2 ASPH. zijn de eerste twee van een nieuwe range high performance objectieven voor het Leica SL-systeem.

De brandpuntsafstanden van deze twee nieuwe SL-objectieven zijn ideaal voor alle genres binnen de fotografie en met name geschikt voor het maken van portretten. Waar de APO-Summicron-SL 75 mm f/2 ASPH. natuurlijke portretten mogelijk maakt, is de APO-Summicron-SL 90 mm f/ 2 ASPH. een klassiek brandpuntsafstand voor portretten en creëert het vaak gewenste perspectief van een iets grotere werkafstand. 

Om chromatische aberratie te verminderen tot een nauwelijks waarneembaar minimum, zijn beide nieuwe Summicron-SL objectieven volgens Leica apochromatisch gecorrigeerd. Hiervoor hebben de meeste van de elf elementen van het optische systeem, waarvan er één asferisch is, een afwijkende gedeeltelijke dispersie en zijn vervaardigd van gevoelige en speciaal samengestelde hoogwaardige typen glas.

Coating

Bij de constructie van de APO-Summicron-SL objectieven is bijzondere aandacht besteed aan de preventie van strooilicht en reflecties. Samen met een optimalisatie van het optische en mechanische ontwerp reduceert de toepassing van hoogwaardige coating op lensoppervlakken onvermijdelijke reflecties tot een absoluut minimum. De autofocusaandrijving van alle SL-Summicron-objectieven maakt gebruik van een uiterst krachtige en robuuste stappenmotoren met DSD® (Dual Syncro Drive™). Dankzij deze drive kan de volledige scherpstelafstand worden afgelegd in slechts 250 milliseconden.

Stap voorwaarts

Zowel de constructie als het ontwerp van de geavanceerde Summicron-SL lijn vormen volgens Leica de volgende stap voorwaarts in de ontwikkeling van objectieven voor het Leica SL-systeem. Nieuwe, uiterst precieze fabricagemethoden en meettechnologieën zijn speciaal ontwikkeld voor de productie van deze objectieven. De resultaten hiervan worden niet alleen weerspiegeld in de compactere afmetingen en het aanzienlijk lagere gewicht van de objectieven, maar ook in hun uitstekende beeldprestaties. Bovendien beschikken deze objectieven over een nieuw, sneller autofocussysteem en een aanzienlijk kortere minimale scherpstelafstand.

Diafragmeren niet nodig

Aangezien de Leica Summicron-SL prime-objectieven bij hun grootste diafragma extreem hoge beeldprestaties leveren, zijn de objectieven ook ideaal voor fotografie bij moeilijke lichtomstandigheden. De Leica belofte van 'maximaal diafragma is een bruikbaar diafragma' is ook van toepassing op de nieuwe SL-objectieven. Diafragmeren is uitsluitend een creatief instrument en niet noodzakelijk voor het verkrijgen van betere beeldprestaties.

Prijzen

De APO-Summicron-SL 75 mm f/2 ASPH. zal beschikbaar zijn vanaf 25 januari en de APO-Summicron-SL 90 mm f / 2 ASPH. vanaf 8 februari bij de Leica Store Amsterdam, Leica Store Lisse en de overige Leica SL Dealers in Nederland. De adviesverkoopprijzen inclusief B.T.W. van beide objectieven bedragen respectievelijk € 4.475,00 en € 4.880,00.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper