Natuurfotograaf Bob Luijks 'zorg voor een local patch'

Christel de Wolff 722 0
Dat je je mooiste foto maakt met de camera die je bij je hebt weet iedereen. De Limburgse natuurfotograaf Bob Luijks heeft een minstens zo belangrijke tip: weet waar je snel heen kunt.

Goede raad van Bob Luijks

'Ik raad iedereen aan om een stukje natuur vlak in de buurt te vinden. Een plek waar je binnen een paar minuten kunt zijn. Als de zonsopkomst bijzonder mooi is bijvoorbeeld, of als er sneeuw ligt. Sneeuw kan in Nederland heel snel verdwenen zijn, dan moet je niet hebben dat je eerst een uur in de auto zit om op een mooie plek te komen.' Een ander voordeel van een ‘local patch’, zoals Bob Luijks het noemt, is dat je na een paar bezoekjes ook precies weet waar je moet zijn.

Foto's: Bob Luijks

Zoveel moois is dichtbij

Zelf heeft Bob Luijks op een paar minuten afstand van zijn huis een heideveld met een paar kleine vennen. Hij komt er al jaren, maar nog steeds wordt hij af en toe verrast door wat hij er aantreft. Dat is onder meer omdat de natuur voortdurend verandert, zeker bij ingrijpende gebeurtenissen als bijvoorbeeld langdurige droogte zoals vorige zomer. 'De sfeer van mijn patch veranderde er compleet door en dat bracht nieuwe fotografische uitdagingen met zich mee.'

Meer lezen over Fujifilm-ambassadeur Bob Luijks? Klik hier

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel