De Bortle-schaal in beeld

Mustsee: het effect van lichtvervuiling

Redactie DIGIFO... 2363 0
Dat we in Nederland last hebben van lichtvervuiling zal voor weinig mensen als een verrassing komen. In Amsterdam kan je zelden sterren zien en ook als je de grote stad verlaat is de kans dat je de Melkweg kan zien minimaal. Om de hoeveelheid lichtvervuiling aan te geven hebben wetenschappers de schaal van Bortle opgesteld. Deze video maakt de verschillen in de schaalverdeling duidelijk zichtbaar.

Sriram Murali is een fotograaf met een passie voor astronomie. Hij deelt zijn passie graag met de wereld en gaat daarom regelmatig op pad naar de meest afgelegen locaties om de indrukwekkende sterrenhemel vast te leggen. Voor deze video bezocht hij locaties met verschillende mate van lichtvervuiling om zo een beeld te geven van de ernst van het probleem.

Lees ook: PureNight: Filter tegen lichtvervuiling

 

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling ins de verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving door het gebruik van kunstlicht, bijvoorbeeld door straatlantarens in steden of de belichting in kassen. Op een verminderde zichtbaarheid van sterren na zijn er ook nog andere, ernstigere, gevolgen van lichtvervuiling. Zo wordt de biologische klok van mensen en dieren flink verstoord, is lichtvervuiling een stimulans voor depressie en is het één van de belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van de nachtvlinder.

Kijk voor meer informatie op de website van Sriram Murali

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie