Museum aan het Vrijthof wordt fotografiemuseum

Christel de Wolff 696 0
Op 26 september 2019 opent Museum aan het Vrijthof te Maastricht haar deuren als fotografiemuseum. Achter de schermen is hard gewerkt aan een toekomstvisie en fotografie is het medium waarop het museum zich voortaan zal richten.
De eerder in Museum aan het Vrijthof georganiseerde tentoonstellingen met uitgeverij TASCHEN en de fotografen Marie Cécile Tijs, Jan Stel en Guy van Grinsven hebben bijgedragen aan de nieuwe focus van Museum aan het Vrijthof te Maastricht. En ook de fotografietentoonstelling die het museum in nieuwe stijl presenteert doet daar aan mee. Met Homage to Humanity van Jimmy Nelson presenteert het museum namelijk een omvangrijk en kleurrijke selectie portretten van inheemse volkeren die dreigen te verdwijnen door voortschrijdende technologie en globalisering.

Ambitie nieuw fotomuseum

De ambitie van Museum aan het Vrijthof is erg groot. Zo wordt er uitgegaan van 35.000 bezoekers per jaar in de eerste vier jaar en zal dat groeien naar 90.000 per jaar in 2032. Er wordt nauw samengewerkt met internationale tentoonstellingsmakers en fotografieopleidingen in Nederland en Belgie. Ook moet er twee keer per jaar een grote naam uit de fotografiewereld gepresenteerd worden met een attractief programma waarin social media platforms zoals Instagram en Facebook ook een prominente rol spelen.

Rode draad

De rode draad van de tentoonstellingen is de maatschappelijke relevantie ervan. Foto's moeten volgens Museum aan het Vrijthof een boodschap met zeggingskracht hebben. Museumdirecteur Erik de Jong zegt hierover: 'jongeren krijgen een duidelijke plek in het museum en werken actief mee aan het toekomstige artistieke profiel en de marketing rondom het nieuwe centrum voor fotografie. Hiervoor wordt de programmering ook op deze doelgroep afgestemd. Zo is er in 2020 een tentoonstelling te zien van Rutger Geerling, een internationale topfotograaf in de dance scene.'

Meer informatie Museum aan het Vrijthof

Museum aan het Vrijthof is gelegen midden in het historisch centrum van Maastricht en beschikt over tien karakteristieke stijlkamers en kabinetten. Informatie over de openingstijden en ticketprijzen vind je op de website.

Afbeeldingen in dit artikel uit de expositie Homage to Humanity van Jimmy Nelson die te zien zal zijn in Museum aan het Vrijthof. 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel