Twintig jaar de Leidsche Rijn in beeld

Metamorfose: 20 jaar de Leidsche Rijn

Fabienne Keijzer 2691 1
Fotograaf Gerry Hurkmans begon in 1996 aan een bijzonder project. Hij kreeg de opdracht de ontwikkeling van de toekomstige Utrechtse wijk Leidsche Rijn in beeld te brengen. Hurkmans heeft de Vinex-wijk 20 jaar lang vastgelegd, en de foto’s zijn nu gebundeld in een boek.

Twintig jaar Leidsche Rijn 

Gerry Hurkmans (lid van NPS, Nikon Professional Services) startte in juli 1996 met dit omvangrijke fotografieproject. De nieuwe Utrechtse wijk Leidsche Rijn werd toen gebouwd. Hurkmans koos 63 locaties uit die hij ieder jaar zou fotograferen, elke keer vanaf precies dezelfde positie. Hij fotografeerde vanuit een twintig meter hoge hoogwerker om zo een uniek perspectief van de wijk te krijgen. Daarnaast maakte hij ook af en toe foto’s vanuit een Cessna en fotografeerde de wijk vanaf de grond.
Leidsche Rijn - Gerry Hurkmans

Van weiland naar woonwijk

Twintig jaar aan foto’s is nu gebundeld in het boek: Metamorfose Leidsche Rijn Utrecht. Daarin is te zien hoe een weiland is getransformeerd tot een woonwijk. Het boek bevat tekstuele bijdragen van onder andere oud-premier Wim Kok, dichter Willem van Toorn, burgermeester van Utrecht Jan van Zanen en Aart Aarsbergen, hoofdredacteur van de Nederlandse National Geographic.

Leidsche Rijn - Gerry HurkmansLeidsche Rijn - Gerry Hurkmans

Expositie Leidsche Rijn 

De boekpresentatie zal op zondag 30 oktober plaatsvinden in, hoe kan het ook anders, Leidsche Rijn. Hier zal het eerste exemplaar worden overhandigd aan de burgermeester, en daarna wordt de expositie in Castellum Hoge Woerd officieel geopend. De expositie is tot 30 december 2016 te zien in de tuin van Castellum. Daar zal ook de hoogwerker staan waarmee Hurkmans heeft gewerkt. Voor meer informatie kun je kijken op www.metamorfosen.nl. Hier kun je het boek ook alvast bestellen. 

Lees ook: Airportraits door Mike Kelley
 

afbeelding van Fabienne Keijzer

FabienneKeijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanFabienne

afbeelding van Henny diebels

Geweldig wat een unieke vastlegging zeker ook voor de toekomst!