Het kijken waard

Magnum fotografen kiezen favoriete beeld met als thema; obsessie

Siem van Woerkom 441 0
Magnum Photos, een coöperatieve vereniging van fotografen, heeft zijn leden gevraagd om in de archieven te duiken en hun favoriete beeld te zoeken dat obsessie het beste verwoordt.

(Photo header: Jacob Aue Sobol - Copenhagen, Denmark, 2010)

Wat betekent obsessie voor jou

'Een obsessie is dwangmatig denken, een geestestoestand waarin een persoon bezeten is van een specifiek idee. Een persoon die ergens door geobsedeerd is, kan de gedachten niet uit zijn hoofd zetten, hoewel hij of zij dit meestal wel wil.' Een fotograaf zal zich waarschijnlijk goed kunnen vinden in deze generieke vertaling van het woord obsessie. Persoonlijk hebben wij alleen moeite met het einde, want waarom zou je op willen houden met fotograferen?

Magnum Photos vroeg het zijn fotografen, waarna deze de archieven in doken om slechts 1 foto te nemen die gekozen zou worden voor een speciale expo. 

(Elliott Erwitt - New York City, 2000)

Fotografen Magnum

Onder de fotografen zaten o.a Emin Özmen, Nikos Economopoulos, Steve McCurry, Ernest Cole en Richard Kalvar. Sommige foto's dateren terug tot in de jaren 70, waar andere juist heel recent zijn. Wel zijn ze allemaal het bekijken waard. Neem een blik op de website waar je alle shots kunt bekijken.

Alle foto's zijn hier te bewonderen. 

(Ian Berry - Whitby, UK, 1974)

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem