Macrofotografie makkelijk gemaakt: de kleinste details

Redactie 1018 0
Het voorjaar en de zomer zijn ideale seizoenen voor macrofotografie. Felgekleurde bloemen en insecten smeken er haast om gefotografeerd te worden! Met een tussenring of speciaal macro-objectief maak je al snel de meest gave close-ups.

Caruba CanonCaruba tussenringen

Heb je al een mooie collectie lenzen en wil je je eerste stappen zetten in de wereld van de macrofotografie? Een setje tussenringen is dan een goede optie. Deze zijn voor elke camera met verwisselbare lenzen te koop, in alle maten. Door zo’n ring tussen je lens en body te plaatsen verklein je de minimale scherpstelafstand. Bovendien kun je de ring op meerdere objectieven gebruiken, van telelens tot groothoek.

Een ander groot voordeel van tussenringen is het feit dat er geen glas in de ring zit: een tussenring is een holle buis. Dat betekent dat er geen enkel kwaliteitsverlies is. Elke tussenring heeft zijn eigen vergrotingsfactor.

Wil je nóg dichter op je onderwerp komen, dan kun je ook meerdere ringen stapelen. Je verliest dan wel ongeveer twee stops belichting, dus let op dat je dat compenseert met je ISO of sluitersnelheid. Een tussenring focust alleen binnen een bepaalde afstand. Daarom worden ze vaak in setjes verkocht, zodat je meerdere opties hebt en ze ook nog kunt combineren.

De Caruba Extension Set bijvoorbeeld heeft drie ringen: van 12, 20 en 36mm. Dankzij de contactpunten op de ring blijven je autofocus en TTL-belichting werken. De set is verkrijgbaar voor Canon, Nikon, Sony, Olympus en Pentax camera’s.

Macro objectieven

Als je geen tussenringen wilt gebruiken en liever kiest voor een macro-objectief is de Sigma 105mm f2.8 een goede keuze. De lens biedt een minimale scherpstelafstand van slechts 31 centimeter en een vergrotingsfactor van 1:1. Het voordeel van deze prime is dat je de lens dankzij het diafragma van f2.8 ook als een gewone lichtsterke portretlens kunt gebruiken. De HSM-autofocus werkt snel en stil en de negen diafragmabladen zorgen voor fijne zachte bokeh. Ook handig: het frontelement van de lens beweegt niet bij het focussen. Dat maakt het gebruik van circulaire polarizers een stuk makkelijker.

De Sigma is op zowel fullframe als APS-C camera’s te gebruiken. Een andere zeer geschikte lens voor macrofotografie is het Tamron SP AF 60mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1 objectief. Het objectief kent een minimale scherpstelafstand van slechts 23 centimeter waardoor je dicht bij het onderwerp kan komen. Deze is geschikt voor DSLR's met APS-C formaat sensor en is leverbaar met een Sony, Nikon en Canon vatting.TamronSigma

Bestel nu bij cameraNU.nl

Geïnteresseerd geraakt in macrofotografie? Bij CameraNU.nl vind je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met de kleinste details. Van tussenringen tot aan geschikte lenzen, je vindt het allemaal hier.

 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie