Hulp bij de weekopdracht

Low Key fotografie?

Christel de Wolff 415 0
Heb je onze weekopdracht al gezien? Deze week vragen we je om je beste Low Key foto in te sturen. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen of wil je even opgefrist worden? Wij helpen je op weg!

Lees ook:  Doe mee met de nieuwe weekopdracht 'Low Key'

Een Low Key foto is, even heel kort door de bocht, een hele donkere foto. En minder kort door de bocht: een foto waarop heel slim gebruik gemaakt wordt van maar een klein beetje licht. 

Vaak wordt er, in een low key foto, veel gebruik gemaakt van donkere kleuren, of zelfs zwart. Zwart is donker en somber, maar ook mooi en chique. Je low key foto heeft dus een andere sfeer dan normale foto’s. De foto is donker, onderbelicht eigenlijk. Maar als je die sfeer naar je hand kunt zetten, is het prachtig en mysterieus. Maar hoe pak je het aan?

Histogram bij Low Key

Bij een Low Key foto is meer dan vijftig procent van de foto donkerder dan middengrijs. Ter vergelijking, bij de meeste foto's is het overgrote deel lichter dan middengrijs. Het verschil zie je goed terug in het histogram van je foto. 

Meer dan een onderbelichte foto

Maar een Low Key foto is niet zomaar een onderbelichte foto. Het gebrek aan licht moet je optimaal benutten, het aanwezige licht goed positioneren en donkere ruimtes inpassen in je compositie. Het eenvoudigste is om een flitser te gebruiken. Je kiest eerst waar je onderwerp belicht wordt en hoe sterk. Het gaat vooral om contrasten, een groot verschil tussen de donkere en lichte delen. Maar het gaat ook om de richting van het licht; het licht moet eigenlijk ‘gevangen’ worden op de plek die jij wil. Dat kan je doen door een flitser of lamp goed te richten. Maar je kunt ook naar ‘beperkt’ omgevingslicht zoeken, bijvoorbeeld door licht te gebruiken dat door een raam of deur komt. Bij voorkeur met gordijnen, zodat je zelf kunt bijstellen waar het licht valt en hoeveel licht er op het onderwerp komt. 

Je kunt low key foto's natuurlijk in de studio maken. Je hebt dan alles in de hand. Maar het hoeft niet perse, je kunt ook prima naar buiten om dit soort foto's te maken. Een zwarte achtergrond is handig, maar niet noodzakelijk. Low key is heel populair voor portretten van mensen of dieren, maar om te oefenen kun je beter beginnen met statische onderwerpen. Zo kun je op je gemak ontdekken hoe je het licht kunt bijstellen en hoeveel - of hoe weinig- licht je nodig hebt alvorens je er een model bij roept.

Camera instellingen

Stel eerst je diafragma in, waarbij je rekening houdt met de gewenste scherptediepte. Aan de hand hiervan stel je de ISO in op de stand die nodig is om met je instellingen een goede belichting te krijgen. Richt hiervoor de camera, voor de juiste instellingen, op het lichte gedeelte. De belichtingsmeters geven aan wat de instellingen moeten zijn, de achtergrond wordt dan donker en de lichte delen niet overbelicht.

Scherpstellen

Scherpstellen met weinig licht is altijd lastig, je camera heeft dan moeite met het vinden van een focuspunt. Stel eventueel scherp met het licht aan. Je camera en onderwerp moeten dan wel op dezelfde plaats blijven. Handmatig scherpstellen is waarschijnlijk een goed idee, zodat de camera niet tussendoor gaat zoeken. Of gebruik autofocus met het licht aan en ga, als je scherpgesteld hebt, over op manueel. 

Doe mee met de weekopdracht 'Low Key'

Wat moet je doen? Zend je foto in via onze Lezersgallery en geef je foto de titel mee van de desbetreffende weekopdacht. Deze week is dat dus: Low Key

De winnaar wordt in de volgende Inspiratie-Nieuwsbrief bekendgemaakt. Veel succes!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel